Bemutatták, hogyan telnek a kínai űrhajósok napjai a készülő űrállomáson

2022 / 06 / 20 / Bobák Zsófia
Bemutatták, hogyan telnek a kínai űrhajósok napjai a készülő űrállomáson
A Tienkung központi moduljában jelenleg három taikonauta tartózkodik, a két újabb modul, amivel bővül a most még csak ötven négyzetméteres élettér, júliusban és októberben érkezik.

Kína saját űrállomása nagy lendülettel fejlődik: a központi modult, a Tienhót tavaly áprilisban állították pályára, a teljes struktúra pedig még idén elkészülhet. A tudományos kutatások helyszínéül szolgáló Ventien és a Mengtien júliusban és októberben érkezik majd a Tienhóhoz, és a csatlakoztatás után T-alakú formát alkotnak a már üzemben lévő modullal együtt. A fedélzeten összesen 25 mini-laboratórium kap helyet, amelyekben a kísérleteket végezhetik az űrhajósok, akik számára hat hálószoba és két fürdőhelyiség áll majd rendelkezésre az akár fél évig tartó küldetések során. Az űrállomás élettartamát legalább tíz évre tervezik, de a remények szerint akár 15 évig is funkcionálhat a Tienkung, amivel jócskán megelőzi az eddigi kísérleti jellegű kínai űrállomások, a hat évig üzemelő Tienkung-1 és Tienkung-2 működési idejét.

A Tienho fedélzetén jelenleg három taikonauta, Csen Tung, Liu Jang and Caj Hszücsö tartózkodik, akik a Sencsou-14 küldetés keretében június 6-án érkeztek az állomásra és az elkövetkező hat hónap során a Tienkung előkészítésén dolgoznak majd. A CGTN videója bemutatja, hogyan teltek az első napok az űrhajósok számára, miközben a mikrogravitációs környezethez alkalmazkodtak.

(Fotó: CMG)

Ilyen lesz a kínai űrállomás, a Tienkung a két újabb modul csatlakoztatása után Kína eddigi kísérleti űrállomásai csak egészen kis méretű egységek voltak, amelyek nem voltak alkalmasak az űrhajósok hosszú távú elszállásolására, de hamarosan elkészül a Tienkung és megkezdődhetnek a tudományos kutatások a fedélzeten.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
A Nemzetközi Űrállomásról indult orosz Progressz MS-23 teherszállító űrszondát szándékosan égették el a Föld légkörében egy rövid, de látványos tűzijáték kíséretében, amit az űrhajósok lencsevégre is kaptak.
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Egy amerikai cég, az Astrobotic a NASA támogatásával december 24-én indítja el a Peregrine missziót, aminek során leszállóegységet küldenek a Holdra. Az Apollo-program utolsó küldetése óta most először érkezhet amerikai leszállóegység a Hold felszínére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.