Bemutatták, hogyan telnek a kínai űrhajósok napjai a készülő űrállomáson

2022 / 06 / 20 / Bobák Zsófia
Bemutatták, hogyan telnek a kínai űrhajósok napjai a készülő űrállomáson
A Tienkung központi moduljában jelenleg három taikonauta tartózkodik, a két újabb modul, amivel bővül a most még csak ötven négyzetméteres élettér, júliusban és októberben érkezik.

Kína saját űrállomása nagy lendülettel fejlődik: a központi modult, a Tienhót tavaly áprilisban állították pályára, a teljes struktúra pedig még idén elkészülhet. A tudományos kutatások helyszínéül szolgáló Ventien és a Mengtien júliusban és októberben érkezik majd a Tienhóhoz, és a csatlakoztatás után T-alakú formát alkotnak a már üzemben lévő modullal együtt. A fedélzeten összesen 25 mini-laboratórium kap helyet, amelyekben a kísérleteket végezhetik az űrhajósok, akik számára hat hálószoba és két fürdőhelyiség áll majd rendelkezésre az akár fél évig tartó küldetések során. Az űrállomás élettartamát legalább tíz évre tervezik, de a remények szerint akár 15 évig is funkcionálhat a Tienkung, amivel jócskán megelőzi az eddigi kísérleti jellegű kínai űrállomások, a hat évig üzemelő Tienkung-1 és Tienkung-2 működési idejét.

A Tienho fedélzetén jelenleg három taikonauta, Csen Tung, Liu Jang and Caj Hszücsö tartózkodik, akik a Sencsou-14 küldetés keretében június 6-án érkeztek az állomásra és az elkövetkező hat hónap során a Tienkung előkészítésén dolgoznak majd. A CGTN videója bemutatja, hogyan teltek az első napok az űrhajósok számára, miközben a mikrogravitációs környezethez alkalmazkodtak.

(Fotó: CMG)

Ilyen lesz a kínai űrállomás, a Tienkung a két újabb modul csatlakoztatása után Kína eddigi kísérleti űrállomásai csak egészen kis méretű egységek voltak, amelyek nem voltak alkalmasak az űrhajósok hosszú távú elszállásolására, de hamarosan elkészül a Tienkung és megkezdődhetnek a tudományos kutatások a fedélzeten.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Az aerospike hajtóművek segítségével űrrepülőt üzemeltetne egy német gyártó, de az első éles teszt rögtön balesettel indult.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.