Bérelni vagy vásárolni érdemes ingatlant a vállalkozásodhoz?

2022 / 05 / 05 / Támogatott Tartalom
Bérelni vagy vásárolni érdemes ingatlant a vállalkozásodhoz?
Akinek van elég pénze, vásárol, akinek nincs annyi, az bérel – régebben talán igaz volt ez a tétel, ma viszont már magánszemélyeknél sem feltétlenül az, a vállalkozások működéséhez szükséges ingatlanoknál pedig biztosan bonyolultabb az egyenlet. Mikor érdemes venni, és mikor bérelni? Segítünk.

Már csak azért sem lehet egyszerű választ adni az ingatlant venni vagy bérelni kérdésre, mert a különböző tevékenységi körű, méretű stb. vállalkozásoknak különböző jellegű ingatlanokra van szükségük: irodára, telephelyre, gyártóbázisra… A szempontokat mérlegelve viszont körvonalazódhat a jó megoldás.

Amikor a bérlés éri meg inkább

Ha a vállalkozásunk egy adott lokációhoz kötődik – például egy irodaház dolgozóit szolgáljuk ki, vagy létszükséglet, hogy egy idegenforgalmi szempontból kiemelt helyen legyen üzletünk –, ám ott nincsenek eladó ingatlanok, akkor úgyis a bérlés az egyetlen lehetőség. Lehet, hogy jobb lenne vásárolni, de legalább nem kell mérlegelnünk, mert nem opció.

Akkor se, ha a vásárlásra nincs anyagi keret, vagy nem szeretnénk hosszú időre elköteleződni egy hitellel, mert piaci vagy egyéb okokból nem tudunk hosszú távra tervezni. Bérlésnél a tőkebefektetés jóval kisebb, mint a vételnél: a kaució általában néhány hónap, ennek biztosan sokszorosa az önrész összege egy hitelnél.

A bérlés egyik legnagyobb előnye a rugalmasság.

Általában cél, hogy a cégünk növekedjen, akkor pedig több munkavállalóra, gépre stb. lesz szükség – egy irodaházban vagy ipari parkban legtöbbször helyben ki tudják szolgálni a megnövekedett igényeket, illetve fordítva: rosszabb esetben, vagy a működés átstrukturálásakor módunk van visszaadni területet, és csökkenteni a költségeket. Induló vállalkozásnak ritkán érdemes azonnal ingatlant vásárolnia (még ritkább, hogy amúgy lenne rá pénz), főleg, ha jelentős a növekedési potenciálja, és még

ha van is elég tőke, jobban megérheti másra fordítani, megforgatni, mint lekötni egy ingatlanban.

Nemcsak adott helyen belül adott a rugalmasság: lehet, hogy az adott utcában vagy téren, netán kerületben vagy településen – az előzetes számításainkkal szemben – nem működik megfelelően egy vállalkozás, ami máshol viszont prosperálhatna. Lényegesen egyszerűbb felmondani egy bérleti szerződést és kötni egy újabbat, mint lebonyolítani két adásvételt, költözni meg így is, úgy is kell.

Előny még, hogy a bérleti, illetve üzemeltetési díj kifizetésén túl a problémákkal – karbantartás, esetleges javítások, takarítás, őrzés… – nem kell foglalkoznunk, az a tulajdonos felelőssége és feladata, egy bevásárlóközpont pedig reklámkampányokkal is szokta csalogatni a vevőket, akik aztán a mi üzletünkbe is betérhetnek.

Amikor jó döntés lehet a vásárlás

A bérlés rugalmassága visszaüthet ránk: ha az ingatlan tulajdonosa felmondja a szerződést – amire természetesen joga van, a szerződésben foglalt feltételek szerint –, akkor odalehet az évek alatt felfuttatott üzlethelyiség, az ideálissá alakított, általunk megszeretett és ügyfeleink által megismert iroda, műhely, és egyáltalán nem biztos, hogy hasonlóan jó adottságút találunk helyette, ráadásul gyorsan és jó áron. A legrosszabb esetben az is előfordulhat, hogy a helyünkre egy azonos tevékenységet végző konkurensünk kerül, aki ezzel nemcsak részesül a korábbi munkánk gyümölcséből, de előnyhöz is jut velünk szemben, ha a közelbe, egy másik ingatlanba költözünk.

Saját tulajdonnál nincs ilyen veszély, ezért ha vállalkozásunk számára nemcsak megfelelő, hanem valamiért – kialakítása, elhelyezkedése, exkluzivitása miatt – tökéletes ingatlanra bukkanunk, érdemes lehet megvásárolni.

Hogy milyen a tökéletes ingatlan, az általában hosszabb időszak alatt derül ki, ezért induló cégnél fokozott óvatosság indokolt, egy bevezetett, jól működő vállalkozásnál lényegesen kisebb a kockázat.

Széchenyi Beruházási Hitel GO!

Széchenyi Beruházási Hitel GO!

Széles körben felhasználható beruházási hitelcélok, illetve hozzá kapcsolódó forgóeszköz beszerzésére. A hitel elősegíti a vállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását, így különösen a meglevő kapacitások bővítését, új kapacitások kiépítésének finanszírozását.

A hitel segítségével megvalósítható lehetséges – a vállalkozás üzleti tevékenységével kapcsolatos - hitelcélok például: ingatlan vásárlás, építés, fejlesztés, új vagy használt gépek, berendezések, egyéb (jármű kategóriába nem tartozó)  tárgyi eszközök vásárlása, beszerzése, a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz-beszerzés (legfeljebb a hitelösszeg 20%-áig), részvény, üzletrész, egyéb társasági részesedés vásárlása.

Kamat: CSAK FIX 1% / év
Igényelhető összeg: 1.000.000 - 1.000.000.000 Ft

Mivel a saját ingatlanunk bővítése általában vagy nehézkes, vagy megoldhatatlan, akkor érdemes bérlés helyett vásárolni, ha nagyjából fix a munkatársak létszáma és a tevékenység helyigénye, nem cél a bővülés, vagy ha igen, az másik helyszínen is megoldható. Egy ötfős ingatlaniroda tízfősre bővítésénél jobb lehet egy másik helyen nyitni egy másik, ötfős irodát, ezzel lefedve egy új területet.

Az ingatlanból – ha nem is mindig azonnal, de – kivehető a pénz, tehát a saját iroda, telephely, üzem egy olyan befektetés a cég számára, amely nemcsak az ingatlan várható értéknövekedése miatt lehet jó üzleti döntés is, hanem azért is, mert közben segíti a pénztermelést. A költségek jobban számíthatóak, mint az általában euróban meghatározott bérleti díjaknál. A bérleti díj költségként leírható, de a saját tulajdonú ingatlan költségei, működtetése, felújítása, amortizációja is elszámolható.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Széchenyi Kártya Program.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.