Betartják a magyarok a kijárási korlátozásokat? Itt az objektív válasz

2020 / 04 / 05 / Pőcze Balázs
Betartják a magyarok a kijárási korlátozásokat? Itt az objektív válasz
Idehaza 66%-kal kevesebbet járunk boltokba és szórakozni, 43%-kal kevesebbet közértbe és gyógyszertárba, de csak 7%-kal kevesebbet parkokba. Többek közt ez derült ki a Google által publikált adatokból, amelyekkel abban segítenek a világ döntéshozóinak, hogy ellenőrizni tudják: betartják-e az emberek a kijárási korlátozásokat.

A telefonjaink már nálunk is jobban tudják, hogy mikor hol leszünk és voltunk - és ez általában nem jó. A kellemetlentől a rémesig érnek azok a történetek, amikor tech vállalatok felhasználják, rosszabb esetben áruba bocsátják a rendelkezésükre álló adatokat arról, hogy a felhasználóik hol és mit csinálnak. A járvány azonban úgy tűnik, adott egy lehetőséget a cégeknek, hogy ne csak saját maguknak termeljenek hasznot ezzel a tudással: a Google és a Facebook is támogatja a hatóságokat abban, hogy információkhoz jussanak intézkedéseik hatékonyságáról.


Járókelő maszkban a Kossuth Lajos utcában Budapesten 2020. március 16-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Amikor a Google alkalmazásai engedélyt kérnek arra, hogy időről időre automatikusan megnézzék, majd rögzítsék, hogy merre járunk, azért teszik ezt, hogy a szolgáltatásaik észrevétlenül tudjanak még hasznosabbak és okosabbak lenni. Ha a Google Maps tudja, hogy minden reggel ugyanabban a buszmegállóban állunk, akkor ideális esetben szólni fog, ha egyik reggel úgy látja, hogy késésben vagyunk, vagy a vonalon épp nem járnak a buszok. A keresőóriás most az így rögzített adatok alapján publikálta, hogy a világ országaiban mennyivel mozognak kevesebbet a felhasználók, mint szoktak - írja a Wired.

Az adatokat természetesen aggregálva és anonimizálva dolgozták fel, és a januári állapotot vetették össze március utolsó napjaival. Ezekből látszik, hogy Magyarországon például a munkahelyekre 32%-kal kevesebb út vezet, mint korábban, de a közlekedési megállók forgalma is a felére esett vissza. A Google-höz hasonlóan a Facebook is maga elemzi ezeket az adatokat, ahelyett, hogy átadná kormányzatoknak: ők a Reuters híre szerint egy kutatócsoport rendelkezésére bocsátották az amerikai felhasználóik mozgásával kapcsolatos információikat.


A szinte üres Zrínyi utca Budapesten 2020. március 25-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Persze az ilyen megoldások se tévedhetetlenek

Néhány hónapja egy Simon Weckert nevű német művész fogott 99 telefont, mindegyiken elindította a Google Mapset, majd berakta azokat egy húzós kiskocsiba. Az eredmény: a térképeken máris látszott, hogy hatalmas dugó alakult ki, amerre a kiskocsi és Weckert jártak; hiszen a Google Maps szerverei csak annyit érzékeltek, hogy közel száz felhasználó araszol csigalassúsággal Berlin utcáin. A most használt adatok persze sokkal megbízhatóbbak, hiszen hatalmas mintákkal dolgozik a Facebook és a Google is. Sőt, kivételesen talán megnyugtatóbb is, hogy ezek a cégek teszik névtelenné és dolgozzák fel az információkat, mint ha a kormányok kérnék be mindannyiunk földrajzi helyzetét a telekommunikációs cégektől.

Ha az első telepeseket toboroznák épp a Marsra, jelentkeznél?
23% Igen, azonnal! Óriási dolog lenne, szeretnék a történelem részévé válni!
16% Megvárnám, amíg az első 10 000 ember túlél 1 évet, és a második körre csatlakoznék!
21% Most még nem, de még a mi életünkben ez reális kérdés lesz, és lehet, hogy 30 év múlva már mennék majd...
40% Biztos, hogy nem! Én oltom majd le a lámpát a Földön, soha nem hagynám itt ezt a bolygót!


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.