Bevásárolta magát a Twitterbe Elon Musk, rögtön a legnagyobb részvényessé vált

2022 / 04 / 04 / Palotai Nándor
Bevásárolta magát a Twitterbe Elon Musk, rögtön a legnagyobb részvényessé vált
Musk korábban már hevesen kritizálta a Twitter algoritmusát, mert szerinte a platform túlságosan is elfogult egyes tartalmakkal szemben, ezzel pedig a szólásszabadságot sérti.

Alig több, mint egy hét telt el azóta, hogy a Tesla és SpaceX alapítója és vezérigazgatója, Elon Musk efogultnak nyilvánította a Twitter algoritmusát – tegyük hozzá, hogy egy Tweetben –, továbbá azt is kihangsúlyozta, hogy szerinte az algoritmusnak, ami az oldal tartalmait szűri, nyílt forráskódúnak kellene lennie. A nagy port kavart bejegyzést később Musk egy kérdéssé alakította át, a követői pedig 87,2%-ban arra szavaztak, hogy nyílt legyen a forráskód. A felvetéssel egyébként a Twitter korábbi vezérigazgatója, Jack Dorsey is egyetértett.

Elon Musk a Twitter-algoritmus állítólagos elfogultsága kapcsán már korábban fontolóra vette, hogy saját közösségi média oldalt indítson, azonban úgy tűnik, végül más megoldást választott: Musk ugyanis közel 3 milliárd dollárért vásárolt 9,2%-os részt a vállalatban, megelőzve a 8,8%-os tulajdonrésszel rendelkező, második legnagyobb részvényes, befektetésekkel foglalkozó Vanguard vállalatot, illetve a 2,2%-os részesedéssel rendelkező, előző Twitter-vezérigazgató Jack Dorsey-t is, ezzel pedig Musk a Twitter legnagyobb tulajdonrésszel rendelkező részvényesévé vált – adta hírül a The New York Times. Ennek hatására a Twitter részvényei 26%-ot emelkedtek. Azt még nem tudni, hogy Musk az igazgatótanács tagjai közé is be akar-e kerülni.

A közösségi oldal körül komoly változások is történtek a közelmúltban, ugyanis a tavalyi év végén lemondott a Twitter korábbi vezérigazgatója, Jack Dorsey. A döntés hátterében valószínű a Twitter-részvényes Elliott Management cég áll, mely korábban már kifejezte, hogy szerintük Dorsey jobban tenné, ha lemondana vagy a Twitter, vagy a digitális fizetéssel foglalkozó Square vezetéséről.

Dorsey-t már korábban is sok kritika érte, többek között azért is, mert először azért, mert egyáltalán hagyta, hogy Donald Trumpnak Twitter-fiókja legyen, később pedig azért, mert le is tiltatta azt. Ezen felül a volt Twitter-vezérnek 2018-ban még a Kongresszus előtt is tanúskodnia kellett, az amerikai választásba való állítólagos orosz beavatkozás miatt, mely a közösségi platformot is érinthette. Talán ezért is lehetséges, hogy Dorsey távozása után a Twitter részvényei anno 11%-ot emelkedtek. Így vagy úgy, de most már az új igazgató, Parag Agrawal kell majd, hogy megbirkózzon Musk kritikáival.

Elon Musk tweetelési szokásairól egyébként az infografikákkal foglalkozó Visal Capitalist is készített egy részletes ábrát, melyről korábban már oldalunkon is írtunk. Mint azt megírtuk, a milliárdos már több mint tíz éve van fent a Twitter felületén, ma már több mint 80 millió követővel rendelkezik, és ezzel a tizenegyedik legnagyobb követőbázissal rendelkező személy a platformon. A milliárdos manapság már nem ritka, hogy harminc tweetet is megoszt egy nap, így egészen érthetőnek tűnik, hogy miért ragaszkodik a platformhoz.

(Fotó: Getty Images)

Infografika készült Elon Musk egy évtizednyi twitterezéséből Napjaink egyik legismertebb milliárdosát több mint 77 millióan követik mostanra a Twitteren, bejegyzései többször is komolyan hatottak nemcsak a közvéleményre, de a tőzsdére is.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.