Bill Gates szerint idén már nem lesz vakcina a koronavírusra

2020 / 09 / 16 / Felkai Ádám
Bill Gates szerint idén már nem lesz vakcina a koronavírusra
Bill Gates szerint a jelenleg az Egyesült Államokban fejlesztés alatt álló, koronavírus elleni védőoltások egyikét sem fogják október vége előtt engedélyeztetni.

Ez különösen rossz hír lenne a jelenlegi elnöknek, Donald Trumpnak, aki többször utalt rá, hogy a november 3-ra eső választások előtt már lesz vakcina. A Microsoft társalapítója erről a CNBC-nek adott videóinterjúban beszélt. Gates ugyanakkor nagyon bizakodó a jövő év elejével kapcsolatban, szerinte december-január táján legalább két-három vakcina engedélyeztetési eljárása indulhat el. Amennyiben viszont különleges, sürgősségi engedélyeztetésre kerülne sor október végéig, arra a milliárdos szerint csak a Pfizer vakcinájának lenne esélye.

Bill Gates feleségével, Melindával közös alapítványa a The Gates Foundation márciusban jelentette be az együttműködést a Pfizerrel a koronavírus elleni vakcina kifejlesztése céljából. A The Gates Foundation a Pfizernek részvényese is (ahogy más gyógyszeripari cégeknek például a Johnson & Johnson-nak és a Mercknek is). Az évek során pedig sok millió dollárral támogatták a Pfizer különböző vakcina fejlesztéseit.

A Pfizer vezérigazgatója egyébként hétfőn jelentette be, hogy a cége által fejlesztett oltás egyike annak a három nyugati vakcinának, melyek már a tesztelés végén járnak (a másik kettő a Moderna és a brit AstraZeneca). Amennyiben pedig a vakcinájuk biztonságosnak és hatásosnak bizonyul, még év vége előtt elkezdhetik a forgalmazását. A hétvégén egyébként a Pfizer kérelmet nyújtott be az amerikai gyógyszeripari hatósághoz, az FDA-hoz, hogy az utolsó klinikai tesztben résztvevők számát 30 ezerről 44 ezer főre emelhessék.

Közben Donald Trump nagyon erőlteti, hogy az oltás forgalmazása még a választás előtt elinduljon, az amerikai Járványügyi Központ a CDC pedig ennek megfelelően felszólította az államokat, hogy készüljenek fel az oltás november elsejei terjesztésére. A politikai nyomás azonban sokakból aggodalmat váltott ki.

Gates szerint azonban félelemre semmi ok, ő eléggé bízik a fejlesztőkben ahhoz, hogy tudja, ez nem fog megtörténni. Szerinte a sürgősségi engedélyeztetést a cégek el sem indítanák addig, amíg nincs bizonyíték az oltás hatékonyságára. Vagyis az összes biztonsági lépést meg kell tenni. Mindez összhangban áll azzal a szeptember 8-án nyilvánossá tett levéllel, amelyben kilenc gyógyszergyár vezetője tesz ígéretet arra, hogy addig nem engedélyezteti a készítményét, amíg annak hatékonyságáról és biztonságos voltáról a klinikai tesztek során meg nem bizonyosodtak. A levél egyébként akkor született, amikor beszámolók szerint Trump megpróbálta volna kikerülni az FDA hosszas engedélyeztetési folyamatát, hogy az oltás mihamarabb piacra kerülhessen. A levelet a következő vállalatok vezérigazgatói írták alá: Pfizer, AstraZeneca, BioNTech, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck & Co., Moderna, Novavax, Sanofi.

(Kép: Wikimedia Commons) 


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.