Borzasztó a koronavírus-helyzet Olaszországban

2020 / 03 / 08 / Felkai Ádám
Borzasztó a koronavírus-helyzet Olaszországban
A cikk írásakor a koronavírussal fertőzöttek száma átlépte a 107000-et, míg a járvány eddig 3646 emberrel végzett. Európán belül Olaszországban a legrosszabb a helyzet, ahol közel 6000 COVID-19 beteget regisztráltak eddig. Olaszországban ennek megfelelően drasztikus intézkedéseket vezettek be.

Karantén Olaszországban

Lombardiában és 14 másik északi- valami közép-olaszországi tartományban vezettek be utazási korlátozásokat. A nagyobb városok közül Milánó és Velence is érintettek. Ám az egész országban zárva tartanak az iskolák, nem működnek az edzőtermek, múzeumok és a klubok, illetve a többi nyilvános forgalmat bonyolító intézmény sem.

Globális viszonylatban ezek a legradikálisabb intézkedések a COVID járvány megfékezésére Kínán kívül.

Minderre azért került sor, mert szombaton nagyot ugrott (1200-ról majdnem 6000-re) a fertőzöttek száma, és egyetlen nap alatt 36 ember halt meg az országban. A szigorú intézkedések a lakosság negyedét érintik, a szóban forgó régiók adják ráadásul az ország gazdasági hajtóerejét.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Lombardiában korlátozzák a kilépést és a belépést a tartomány területéről.

A tartományban amúgy nagyjából Magyarországnyi ember, 10 millión élnek, a központja pedig Milánó.

A tilalom egyedül a vészhelyzeteket nem érinti. Mindez még 14 másik tartományra igaz: Modena, Párma, Picenza, Reggio Emilia, Emilia, Rimini, Pesaro, Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Pádua, Treviso és Velence.

Lefújták az esküvőket és a temetéseket, a vallásos és a kulturális összejöveteleket is.

Zárva tartanak a mozik, edzőtermek, uszodák, múzeumok, ahogy a síközpontok is.

Az éttermek és a kávézók ugyan kinyithatnak, de csak reggel hattól este hatig, és a vendégeknek legalább egy méterre kell egymástól ülniük. Az embereknek azt tanácsolják, hogyha nem muszáj, ne hagyják el az otthonaikat.

Aki a karantén intézkedéseket megsérti, három hónap börtönnel büntethető.

Mindez egyébként összhangban áll a WHO tanácsával is Olaszország számára, az Egészségügyi Világszervezet szerint ugyanis vírus terjedést kell elsősorban megakadályozni.

A globális helyzet

Kínában vasárnap jelentették a napi legkevesebb fertőzöttet január óta, ami remélhetőleg a járvány lassulásának a jele. Szombaton az ázsiai országban 40 új esetet regisztráltak, ami a pénteken regisztráltak számának kevesebb, mint a fele.

A COVID-hoz köthető halálesetek száma is olyan alacsonyra zuhant, ahol legutóbb több, mint egy hónapja volt: 27 ember hunyt el, és mind Vuhanban, a járvány epicentrumában.

Iránban, az egyik jelenleg leginkább fertőzött területen a hivatalos adatok szerint 6000-en betegedtek meg a COVID következtében, és 145 ember halt meg a koronavírus miatt.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője a jelenlegi helyzetet mélyen aggasztónak nevezte, és felszólította az országokat, hogy erőfeszítéseik középpontjába a vírus terjedésének a megfékezését helyezzék.

Magyarország

Hazánkban a cikk írásakor 7 fertőzöttet tartanak nyilván, és 67-en vannak karanténban. A kormány tájékoztató oldala, a koronavirus.gov.hu, a következőképp foglalja össze a fertőzöttek helyzetét:

„A Szent László Kórházban járványügyi zárlat alatt álló egyik iráni diáknál és egy magyar nőnél diagnosztizálták az új koronavírus-fertőzést (COVID-19) a tegnapi esti eredmények szerint.

Mindketten a már korábban új koronavírus pozitív betegekhez kapcsolódó járványügyi kontaktkutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe. Velük együtt hazánkban 7 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 4 iráni, 1 brit, és 2 magyar állampolgár.

A 6. fertőzött egy 22 éves iráni férfi, a SE Egészségtudományi Kar hallgatója, aki a Magyarországon elsőként diagnosztizált iráni gyógyszerészhallgatóval együtt egy születésnapi partin vett részt február 28-án. Az ő esetében már az első laboratóriumi vizsgálat pozitívnak bizonyult.

A 7. beteg annak a brit férfinak az 59 éves magyar felesége, aki Milánóban fertőződött meg és jelenleg a debreceni Kenézy Gyula Kórházban részesül kórházi ellátásban. A nőbetegnél csak a 2. laboratóriumi vizsgálat igazolta az új koronavírus okozta fertőzést.

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. A népegészségügyi hatóság kikérdezi őket is, ahogy minden egyes fertőzöttet, hogy az elmúlt két hétben hol és kikkel álltak szoros kapcsolatban. Összesen tehát eddig két magyar új koronavírus-fertőzöttről tudunk: egy 70 éves, idős, beteg férfiről és a brit beteg magyar feleségéről.”

A járvány miatt a kormány lemondja a március 15-i ünnepségeket, és így járnak el az ellenzéki pártok is.

Elhagyhatják viszont a kórházat a február 23-án Olaszországból hazaérkezett diáklányok.

Őket, valamint két tanárukat, és két buszvezetőt a haztértük után karanténba helyezték, de a megfigyelés alatt közülük mindenki tünetmentes volt, a laboratóriumi vizsgálataik pedig negatív eredménnyel zárultak.

(Kép: Pixabay)


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.