A 2023-as Kokainmedve című film az ígéretes premissza ellenére nem ütött akkorát, mint illett volna. Na, de majd talán a Kokaincápa! A medvés mozi ugyanis valóságos alapokon nyugodott, és most újabb állatokban mutatták ki Tony Montana kedvenc sütőporát: a kutatók ugyanis kokainmaradványt találtak a Brazília part menti vizeiben élő hegyesorrú cápákban (Rhizoprionodon terraenovae). Ez az első eset, hogy szabadon élő cápákban kimutatták a drogot.
Amikor a vízszennyezésre gondolunk, általában a mikroműanyagok és az olaj jutnak eszünkbe, de sajnos ezek mellé felsorakozik a kokain is. Brazíliában a kokainhasználat növekedése, a szennyvíz nem megfelelő tisztítása és a kokaingyártásból származó elfolyások miatt a kábítószer az óceánba szivárgott. A helyzetet pedig csak tovább súlyosbítják a vízben sodródó kokaincsomagok – így a kokain mára igen komoly veszélyt jelent a tengeri élővilágra.
A cápák kulcsszerepet játszanak a tengeri ökoszisztémákban, és gyakran a környezetszennyezés indikátorai. Annak megállapítására, hogy a kokain megjelent-e a cápákban, a kutatók 13 brazil hegyesorrú cápát vizsgáltak meg, amelyeket halászok fogtak Rio de Janeiro partjainál 2021 szeptembere és 2023 augusztusa között – számol be róla az IFLScience. Ezt a fajt azért választották, mert part menti élőhelyük miatt nagyobb valószínűséggel találkoznak emberi eredetű szennyező anyagokkal.
A kutatócsoport megmérte az egyes cápák súlyát és hosszát, majd felboncolták őket, hogy izom- és májmintákat gyűjtsenek. A tesztek kimutatták, hogy minden cápa szervezetében akadt kokain: az izomminták 92 százaléka és a májminták 23 százaléka tartalmazott benzoilekgonint, a kokain fő metabolitját.
A tanulmány arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy a kokainexpozíció hatással volt-e a cápákra. Azonban más halaknál, mint például az angolnánál és a zebrahalnál, fehérjeelváltozásokat, bőrelváltozásokat és hormonzavarokat figyeltek meg a kokainnak való kitettség után. A kutatók most további vizsgálatokat sürgetnek éppen a lehetséges hatások megértése érdekében. Ezen kívül kibővített környezeti monitorozást és részletes vizsgálatokat javasolnak a kábítószer-szennyezés tengeri élővilágra gyakorolt hatásainak a feltárására.
A kokain jelenléte a cápákban ráadásul egészségügyi kockázatot jelenthet azok számára is, akik cápahúst fogyasztanak, ami Rio de Janeiróban és Brazíliában gyakori eleme a konyhának. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a fentiek miatt proaktív intézkedésekre van szükség a tengeri környezet kokainszennyezésével kapcsolatos ökológiai és közegészségügyi kockázatok csökkentése érdekében.
(Kép: Florida Museum/George Burgess)