Brit régészek hatalmas viktoriánus kori sörraktárat fedeztek fel. Vajon még ihatóak?

2020 / 03 / 31 / Justin Viktor
Brit régészek hatalmas viktoriánus kori sörraktárat fedeztek fel. Vajon még ihatóak?
Az eltemetett kincs nem mindig a mesebeli láda aranyérme, lehet ennél jóval izgalmasabb dolgokat is találni a föld alatt - már persze kellően kifinomult ízlés, és gondosan szelektált elváráskészlet birtokában.

Időutazó palackok

Egy nemrégiben végzett brit régészeti ásatás során például a régészek egy hatalmas Viktoriánus kori sör-lerakatot találtak. Februárban, amikor az egykori Tetley Sörgyár helyén ástak, Leeds észak-angol városában, a Nyugat-Yorkshire Régészeti Szolgálat (WYAS) régészei több mint 600 üvegből álló, szépen egymásra helyezett sörösüveg halmot fedeztek fel - sok üveg még tele volt az aranyló nedűvel.

A legtöbb sör átlagos eltarthatósági ideje túlmutat a csomagoláson feltüntetett lejárati időn. Szobahőmérsékleten tárolva azt várhatjuk el, hogy a sör hat-kilenc hónapig kitartson a felhasználhatósági idő letelte után. A hűtés ezt az időtartamot képes akár két évre növelni.

 

Nos, sajnos, a sör is megromlik idővel, de hogy pontosan mit is jelent itt a “romlik”, az persze attól is függ, hogy ki mit ért a szó alatt, és hogy hány sört ivott előtte.

Meddig jó a sör?

Mint minden étel, a sör is egy szerves anyag, azaz növényi alapanyagból készül, amely végül elbomlik, mint minden élőlény. A sörgyárak mindent megtesznek annak érdekében, hogy a sör a lehető leghosszabb ideig tartson, de az idő múlásával semmi sem tud ellenállni a baktériumok támadásának és a kémiai reakcióknak.

Három fő módja van annak, ahogy a régi sör találkozhat a végzetével, legalábbis az íze szempontjából: fény expozíció, oxigén expozíció és baktériumok expozíció útján.

Fény

Kiderült, hogy az ultraibolya fény ugyanolyan rossz a sörnek, mint a bőrünknek. Amikor az ultraibolya fény behatol a sörösüvegekbe, akkor reagál a komlóban lévő egyik kémiai vegyülettel, azzal a növényi anyaggal, amely a sör komplex, jó ízéért felelős. Ez a kémiai reakció lebontja a fontos ízvegyületeket, mígnem a maradék kinézete és illata pontosan meg nem egyezik bűzös borz váladékában lévő vegyi anyagokkal. Éppen ezért válik a „fényérte” palackozott sör poshadttá. A sörgyárak minimalizálni szeretnék ezt a balesetet azáltal, hogy a sört sötétebb palackoka töltik. Ha a komlós IPA rajongói vagyunk, nem árt ha tudjuk, hogy a barna üveges vagy dobozos sör hosszabban eltartható.

Oxigén

Az oxidáció egy természetes érlelési folyamat, amely végül megváltoztatja a sör ízét és aromáját. Mivel az oxigén kölcsönhatásba lép a sörben lévő kémiai vegyületekkel, lebontja azokat, ami különböző ízekhez vezet. Az oxidáció egyik leggyakoribb eredménye a diacetil, amely vajas aromát ad a sörnek. Más vegyületek más ízeket hoznak ki a sörből, amelyek magukban foglalhatják a karton ízt, a must vagy az idősebb sherry ízét. Mivel az oxidációt a légszivárgás okozza, a palackozott sörök kissé érzékenyebbek lehetnek erre a problémára, mint a szorosabb tömítésű dobozosok. Általános szabály, hogy a legjobb, ha a sört hosszabb ideig függőlegesen tároljuk, mivel ez minimalizálja a sör mennyiségét, amely érintkezésbe kerül a levegővel (ellentétben azzal a módszerrel, ha az oldalukra helyezzük őket, ami maximalizálja a levegő expozíciót).

Baktériumok

Végül minden lebomlik, és ennek oka a mikrobiális hatás. Az élő baktériumok is szeretik a sört, és idővel el is fogyasztják. Ez a kereskedelemben értékesített sör esetében viszonylag ritka, mivel a sörfőzők mindent megtesznek a bakteriális szennyeződés minimalizálása érdekében. A sör alkoholtartalma természetes tartósítószerként is szolgál, mivel a mikrobák nem képesek túlélni magas alkoholtartalmú folyadékokban. A hűtés a mikroorganizmusok életciklusát is lassítja, beleértve a palackozott barna sörökben található természetes élesztőket is.

Míg a régészek eredetileg úgy gondolták, hogy a leedsi palackok gyömbérsört tartalmaznak, azóta egy laboratóriumi elemzés kimutatta, hogy a bennük lévő folyadék alkoholtartalma 3 százalék (ABV - alcohol by volume), ami megegyezik egy tipikus (de enyhe) angol Session Ale-ével. A WYAS vezető projektmenedzsere, David Williams szerint a sörök, amelyek valószínűleg az 1880-as években készültek, a régió számos történelmi sörfőzdéjéből származhatnak, köztük a JE Richardson of Leedsből. Bár sok palack még mindig tele volt, van egy igazán rossz hírünk:

Most tuti nem ihatóak

A tesztelés ugyanis kimutatta, hogy a sör 0,13 mg/l ólmot tartalmaz - veszélyesen magas mennyiségben. (A WHO által ajánlott biztonságos ólomszint vízben 0,01 mg/l.) A régészek szerint az ólomtartalom valószínűleg a régi sörgyárak ólomcsöveinek köszönhető. Még ha a palackok sem ihatóak (egyelőre), de oktatási célra kitűnően lehet használni őket. Amikor a Tetley telephelyen folyó munka befejeződik, a fejlesztést felügyelő Vastint társaság a viktoriánus korszak mindennapi életének bemutatására létrehozott kiállításon teszi majd megtekinthetővé őket.

És ki tudja. Talán egy szép napon valaki majd azt is kitalálja, hogyan lehet belőlük eltávolítani a (súlyosan mérgező volta mellett amúgy is túl édes) ólmot, és az oxigén, a fény és a baktériumok okozta romlást reverzibilizáló nanoanyagot juttathat a palackokba, és akkor néhány kiválasztott, és arra érdemes bátor ember megkóstolhatja mit ittak ősapánk az ezernyolcszázas évek végén, ha melegen tűzött le rájuk a ritka angliai napsütés.

(Forrás: Vinepair Képek: Pikrepo, WYAS/Facebook)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.