Tűzön sétál át és vakon lépcsőt mászik a féltestű robot

2021 / 05 / 22 / Bobák Zsófia
Tűzön sétál át és vakon lépcsőt mászik a féltestű robot
Néha még az embereknek is problémát okoz esés nélkül haladni a lépcsőkön, de a 'vak' robot egy speciális tanulási programnak köszönhetően megoldja a dolgot.

Cassie a humanoid robotok egy speciális ágát képviseli, ugyanis csak két lábból áll: bár ezek kétségkívül az emberek mozgását utánozzák, de a többi hagyományos kiegészítővel, az egyensúlyozást segítő karokkal, a vizuális információkat közvetítő szemekkel, vagyis kamerákkal viszont nincs felszerelve. Az Oregon Állami Egyetem spinoffja, az Agility Robotics által megépített robot éppen ezért tud hasznos információkat nyújtani a mérnököknek, akik azt vizsgálják a segítségével, hogy hogyan lehet intuitívabb módon megoldani a gépek mozgását olyan körülmények között, amelyek nem kedveznek a működésüknek, illetve hogyan lehet kevesebb kiegészítővel, akár kamerák nélkül is megtanítani őket a járásra.

Ez a módszer a szimulációtól a valóságig megerősítéses tanulás (sim-to-real reinforcement learning), amely először egy modell segítségével próbálja előrejelzni a lehetséges mozgást, majd séta közben a propioperceptív érzékelés és visszajelzés alapján tanulja a megfelelő mozdulatokat. Cassie fontos tanulságokkal szolgálhat a robotgyártók és fejlesztők számára, mivel a jövő robotjainak, a megfelelő funkcionálásához, meg kell tanulniuk kevésbé ideális környezetben is helyt állni, például extrém körülmények között, félhomályban vagy ismeretlen terepen is esés nélkül haladni. Ennek érdekében a gépet korábban már beküldték egy mesterséges erdőtűz közepébe és megtanították Segwayen egyensúlyozni is.

(Fotó: Wikimedia Commons)

További cikkek a témában:

A robot, ami azt is látja, amit nem láthat Az MIT robotja úgy is megtalálja és felveszi a céltárgyat, ha nem látja, nem láthatja.
Megtette első bizonytalan lépéseit a 18 méter magas japán robot A hatalmas Gundam robotok a '70-es évek óta számtalan filmben, sorozatban, videojátékban és képregényben bukkantak fel, így csak idő kérdése volt, hogy valaki mikor próbálkozik meg egy valódi Gundam megépítésével.
A robot operációs rendszerek titkai A robotok "agya" illetve központi számítógépe sem működhet operációs rendszer nélkül, és talán nem nagy tévedés azt állítani, hogy kevesen tudjuk, mi fut a robotokon. Most kiderítjük.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
A ChatGPT, a Gemini és a Claude a programjavaslatok és a bevásárlólista mellett még Petőfi Szeptember végénjét is kiegészítette nekünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.