Célba ért az Euclid, a sötét anyagot kutató űrtávcső 2023 / 07 / 29 / Bodnár Barna

Az Európai Űrügynökség (ESA) űrtávcsöve, az Euclid, amely július elsején indult másfél millió kilométeres útjára, megérkezett a célállomásra. Alábbi animáción a 1,2 méter átmérőjű teleszkóppal, illetve több különleges műszerrel felszerelt teleszkóp James Webb és a Gaia űrtávcsövekhez képes elfoglalt helyzetét láthatjuk az úgynevezett L2-pont közelében, amely a Földtől másfél millió kilométerre, a Nappal ellentétes irányban található. A Gaia és a James Webb is az L2 körül kering, mivel itt az űreszközökre már nincs hatással a Nap valamint a Föld gravitációja, így azok nem zavarják a megfigyeléseket, ugyanakkor az űrtávcsövek számára tiszta rálátás nyílik a mélyűrre, a bolygónk felé irányított antennával pedig szoros kapcsolatban tudnak maradni a Földdel is. Az Euclid és a James Webb keringési pályája az L2 körül hatalmas: az Euclid pályájának "sugara" a középponthoz legközelebbi 400 ezer kilométertől a legtávolabbi 800 ezer kilométerig terjed. Az Euclid műszereinek ellenőrzése után várhatóan három hónap múlva kezdi a megfigyelést, amelynek célja többek között a sötét anyag és a sötét energia feltérképezése. Az ESA tervei szerint az űrteleszkóptól származó első adatokat 2025-ben teszik majd közzé. (A borítókép illusztráció. Forrás: ESA)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.