Christina Koch rekorder NASA űrhajós, majdnem egy év után tért vissza a Földre

2020 / 04 / 07 / Justin Viktor
Christina Koch rekorder NASA űrhajós, majdnem egy év után tért vissza a Földre
A koronavírus járvány hajlamos rátelepedni a hírekre és elnyomni minden mást, de azért szerencsére történnek fontos és érdekes dolgok például az űrkutatásban is. Christina Koch űrhajós például februárban több izgalmas rekordot is megdöntött.  

328 nap az űrben

Koch végül február 6-án lépett újra a Föld nevű bolygó talajára, és azóta családjával, a kutyájával és a gravitációhoz történő visszaszokással tölti az idejét. 

"Az űrben eltöltött 328 nap (majdnem 11 hónap) után az első hat nap a Földön ugyanolyan csodával és izgalommal teli időszak volt, mint az odafent töltött idő" - mondta Koch egy sajtótájékoztatón. "Mindannyian csodálatos bolygón élünk, és nagyszerű ide visszatérni."

A NASA űrhajósa Luca Parmitanoval, az Európai Űrügynökség űrhajósával és Aleksandr Skvortsov orosz űrhajóssal együtt tért haza, akik július óta tartózkodtak az űrállomáson. A trió egy orosz Szojuz kapszulában szállt le, mintegy három órás repülést követően.

A tavaly márciusi indulás óta Koch számos tudományos kísérletet végzett el az ISS fedélzetén. Ezek között szerepelt annak vizsgálata, hogy miként viselkedik a tűz a mikrogravitációban, és hogy hogyan növekednek a fehérjekristályok az űrben. Maga Koch szintén a kísérletek középpontjában állt, segítve a NASA-t, annak tanulmányozásában, hogy hogyan változik a test a világűrben való hosszú tartózkodás során.

 

Koch 328 napot töltött az űrben, ami csupán 12 nappal kevesebb Scott Kelly NASA űrhajós 340 napos, ISS-en töltött küldetésének idejénél. Mindkét tartózkodásból származó adatok támogatták a NASA űrhajósainak testi vizsgálatait, mellyel a jövőbeni hosszú Mars-missziókra készül az űrügynökség.

Három űrséta

Koch talán legemlékezetesebb eredménye a három űrséta volt, amelyet a legénység egy másik tagjával (és legjobb barátjával), Jessica Meirrel hajtott végre, és ami az első olyan alkalom volt a történelemben, amikor két nő az űrhajón kívül végzett munkát anélkül, hogy férfiak is űrruhát öltöttek volna. A történelmi űrsétát eredetileg márciusra tervezték, ám akkor a rendelkezésre álló űrruhák  méret-korlátai miatt végül egy férfi kollégájával együtt végezte el a szükséges javítást. Végül Koch és Meir először októberben, majd januárjában írtak újra történelmet.

Miután a személyzet távozott, az ISS-ről, ott csupán háromfős személyzet maradt, Meir, Andrew Morgan NASA űrhajós és az orosz Oleg Skripochka űrhajósok. A trió februárban és márciusban is trió is maradt, áprilisban pedig újabb három űrhajós csatlakozik hozzájuk: Chris Cassidy, a NASA  űrhajósa, valamint Nikolai Tikhonov és Andrei Babkin orosz űrhajósok. A tervek szerint ez a hat fős csoport sem marad sokáig egyben, mivel Meir, Morgan és Skripochka áprilisban visszatérnek a Földre.

Motiváló történetek

Visszatérve Koch-ra, ő a misszió teljes ideje alatt 5224-szer kerülte meg a Földet, ami 223.69 millió kilométeres útnak vagy 291 utazásnak felel meg a holdra és onnan vissza. Ez volt élete első űrrepülése. Küldetése a leghosszabb folyamatos űrrepülés volt eddig, melyet nő teljesített, és a második leghosszabb az amerikai űrhajósok repülései közül valaha, legyőzve Peggy Whitson korábbi, 289 napos rekordját

"Olyan sokkal tartozom azoknak az embereknek, akik inspiráltak annak idején, hogy eljuthassak oda, ahol most vagyok! Ha bármilyen módon át tudom ezt adni a következő generációnak, akkor hatalmas megtiszteltetés lesz megtenni"

- mondta el Koch.

"Nagyon sok embert merít motivációt az őket inspiráló, hozzájuk hasonló  emberek történeteiből, ez fontos eleme a nagyobb történetnek is, amit majd elmesélünk. A legfontosabb üzenetem mindenkinek, aki álmodik, az, hogy kövesse szenvedélyét, legyen hű önmagához, és tegye azt, amit szeret ... élje azt az életet, amelyet elképzelt magának!" - mondta Koch egy sajtótájékoztatón.

(Forrás: TheVerge, Accuweather Képek: NASA)


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
A részecskék gyorsulását hagyományosan síkban vizsgálják, de egy megjelenő hatás, egyfajta rezonancia miatt szükséges a 4 dimenziós ábrázolás.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.