Szeretet koronavírus idején - hogyan üdvözöljük embertársainkat a COVID-19 árnyékában?

2020 / 03 / 05 / Bobák Zsófia
Szeretet koronavírus idején - hogyan üdvözöljük embertársainkat a COVID-19 árnyékában?
A nagy világjárványok terjedésének megakadályozása mindig is az elkülönítés nehézségei miatt bukott meg. Lehetetlen a vírus lecsengését a lakásba zárkózva kivárni, inkább alkalmazzunk alternatív módszereket embertársaink köszöntésére.

Horst Seehoffer német szövetségi belügyminiszter egy hétfőn tartott berlini találkozón egyszerűen odébb hessentette Angela Merkel kezét, mikor a kancellár a hagyományos módon, kézfogással kívánta üdvözölni a politikust. Az eset azután történt, hogy bejelentették, Németországban immár százötvenre emelkedett a diagnosztizált koronavírusos megbetegedések száma. A belügyminiszter gesztusa bármilyen más körülmények között tiszteletlenségnek számítana, azonban világjárványok idején érthető, sőt támogatandó elővigyázatosságot jelent.

De hogyan viselkedjünk embertársainkkal, ha nem akarunk végleg az elidegenedés útjára lépni? Hogyan köszöntsük egymást koronavírus idején?

Azt gondolnánk a feladat egyszerűen kivitelezhető a huszonegyedik század digitális világában, ahol ezerféle módszer áll rendelkezésünkre a kapcsolattartáshoz a Skype-tól kezdve a Messengeren át a TikTokig, de ha szemtől szembe találkozunk egymással, mégiscsak szükségét érezzük valamilyen szimbolikus gesztusnak, már csak a megszokás miatt is. Azonban felejtsük el az illemtankönyvi példákat, a kézfogást, a kézcsókot (már ha van olyan, aki ezt még aktívan gyakorolja), a puszit. A különböző országok hivatalos szervei különböző tanácsokkal szolgálnak a helyettesítő módszerekkel kapcsolatban, egy közös jellemzőjük van a betartandó szabályoknak: a közvetlen kontaktust amennyire lehet, kerüljük.

A francia kormány óva inti az embereket a tradicionális francia dupla-puszitól, amelyet la bise néven ismernek.

“A fizikális természetű szociális kapcsolatok csökkentése ajánlott” - mondta a francia egészségügyi miniszter, Oliver Véran - “Ez a bise gyakorlását is magában foglalja. A vírus már megjelent a körzetünkben, le kell lassítanunk a terjedését.” Alain Berset, a svájci egészségügyi miniszter is hasonlóan fogalmaz: “Tudjuk, hogy a távolság megtartása közösségekben a legjobb mód arra, hogy lassítsuk a fertőzés terjedését. Éppen ezért a köszöntő puszi elhagyását komolyan fontolóra kell vennünk.”

Dr. Sylvie Briand, a World Health Organization (WHO) járványügyi felelőse Twitteren osztotta meg az új, biztonságos üdvözlési módszereket illusztráló képregényt, melyet a szingapúri NUS Yong Loo Lin School of Medicine szakértői készítettek. Az alternatív módszerek között találhatunk klasszikusat, mint az integetés, egzotikusat, mint a thai “wai”, ami összetett kézzel való meghajlást takar, vagy az egyre népszerűbb könyökérintés, a közvetlenebb köszöntéshez, ha nem akarjuk teljesen elhagyni a fizikális kontaktust. A NUS szintén közzétett egy, a maszkok helyes használatára vonatkozó rajzot is, mely szerint

a nedves maszkokat ne próbáljuk meg fertőtlenítővel újra használhatóvá tenni, mivel ezzel csak károsítjuk az anyagot, a nedvessé vált eszközt inkább azonnal cseréljük le egy újra.

Kínában a gong shou gesztusát javasolják, illetve nem csak javasolják, hanem hangosbeszélőkből és plakátokon hirdetik a használatát. A gong shou egy ősi, tradicionális köszöntési forma, mely még az időszámításunk előtti első ezredben, a Nyugati Zhou Dinasztia idején született, az idegenek üdvözlésének etikettjéhez tartozott. A történet szerint abban az időben az emberek mindig fel voltak készülve a harc kialakulásának lehetőségére, mikor ismeretlenekkel hozta őket össze a sors, így gyakran fegyvert tartottak az egyik kezükben. A két kéz összeérintése azt jelezte: nincs nálam fegyver, barátságos szándékkal közeledek. A gesztus később a hála szimbólumául is szolgált, és gyakori eleme lett a hivatalos és közvetlen társadalmi érintkezések köszöntési rituáléinak.

Ha gong shouval szeretnénk köszönni, az egyik kezünket szorítsuk ökölbe, a másik tenyerünket tartsuk kinyújtva, majd érintsük össze őket.

A hivatalos mellett azonban elterjedt az utcai verzió is, mikor a lábuk összeérintésével helyettesítik a kézfogást, ez az úgynevezett legshake, vagy vuhan shake. Idősebbeknek nem ajánlott, de azoknak, akik kevésbé formális megoldást keresnek, ideális lehet.

A francia életmódtanácsadó, Philippe Lichtfus elmondása szerint a kézfogás amúgy is viszonylag friss találmánya az emberi kultúrának, így az elhagyása nem kell, hogy nagy problémát jelentsen. Szerinte az, ha a másik szemébe nézünk találkozáskor, megfelelően jelzi az üdvözlési szándékunkat.

  • Ausztrália New South Wales körzetének egészségügyi minisztere, Brad Hazzard a hátbaveregetést javasolja. “Nem azt mondom, hogy ne pusziljuk meg egymást, de gyakoroljunk bizonyos fokú óvatosságot, mikor megválasztjuk, hogy kinek adunk puszit.”
  • Brazíliában a tradicionális ital, a chimarrão fogyasztásával kapcsolatban intenek óvatosságra, a szakértői figyelmeztetés szerint kerülni kell a fém szívószál közös használatát.
  • Spanyolországban idén valószínűleg betiltják a hagyományos húsvéti szokás gyakorlását, melynek során a hívők Szűz Mária szobrának lábát vagy kezét megcsókolva kérik a szentek védelmét.
  • Lengyelországban a templomokban a szenteltvízzel való keresztvetés helyett a szenteltvíz elhagyását ajánlják.
  • Az Egyesült Arab Emírségekben pedig a klasszikus orr-összeérintést tették tiltó-, vagy legalább is a nem ajánlott szokások listájára.

Most, hogy nálunk is felütötte a fejét a fertőzés, nekünk is tanácsos az alternatív módszerek valamelyikét választani üdvözlés gyanánt, mindamellett pedig ne feledkezzünk el a sokszor emlegetett kézmosás fontosságáról.

(Fotó: Facebook/NUS Medicine, Getty)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.