Áttörés jöhet a génszerkesztésben
Áttörés jöhet a génszerkesztésben
2019 / 11 / 13 / Perei Dóra
2015-öt írtunk, amikor a Science az év tudományos áttörésének választotta a DNS szerkesztésére alkalmas molekuláris ollót, ismertebb nevén a CRISPR/Cas9 genomszerkesztési technológiát, ami sokkal hatékonyabbnak bizonyult a korábbi eljárásokhoz képest. Most pedig úgy tűnik, a kutatók hatásos módszert találtak a genomszerkesztési módszer biztonságosabbá tételére.

A fejlesztés új távlatokat nyitott az orvostudományban azáltal, hogy idegen gének bevonása nélkül javíthatja az örökítőanyagot, nem esik GMO-s tiltás alá, valamint ígéretes megoldást jelenthet génszerkesztési beavatkozásoknál, például az AIDS vagy rákos betegség esetén.

A CRISPR-technológia egy alapkutatási projektből fejlődött ki, amely a baktériumok és a vírusfertőzések küzdelmét vizsgálta. Ebben a küzdelemben a baktériumok a szuperhősök, a vírusok pedig időzített bombák, melyek hatástalanítására mindössze pár percük van. A baktériumok többségében megtalálható egy adaptív immunrendszer, az úgynevezett CRISPR, ami lehetővé teszi számukra a vírus-DNS észlelését és megsemmisítését. A CRISPR-rendszer fontos alkotóeleme a Cas9 nevű fehérje, ami felkutatja, elvágja, majd lebontja a vírus DNS-ét. Miközben a Cas9 működését vizsgálták, a kutatók rájöttek, ha ezt felhasználják a génmanipulációs technológiában, akkor szinte tökéletes pontossággal kivághatják és beilleszthetik a sejtekbe a specifikus DNS-darabokat.

A CRISPR-technológiát elsőként egér- és majomsejtek génmódosításánál használták, nem sokkal később pedig a kínaiak bejelentették, hogy a technológiát emberi embriók génmódosításánál alkalmazták. Míg egy philadelphiai kutatócsoport CRISPR-eljárással távolította el egy beépült HIV vírus DNS-ét.
A génmanipuláció ilyenfajta használatának ennél a pontnál már ellenlábasai is akadtak, akik nemcsak etikai szempontból kérdőjelezték meg hatásosságát; a brit Wellcome Sanger Intézet munkatársai a CRISPR/Cas9 genomszerkesztési technológia tanulmányozása során arra jutottak, hogy a módszer váratlan genetikai károsodást okozhat, amely a sejtekben veszélyes változásokat idézhet elő. Allan Bradley, a tanulmány társszerzője a Nature Biotechnology tudományos folyóiratban közzétett kutatásukban arról beszélt, hogy korábban súlyosan alábecsülték a a DNS-ben végbement változásokat, ezért arra ösztönzik tudóstársaikat, hogy körültekintő óvatossággal járjanak el a technológia alkalmazásánál, és még megkezdése előtt alaposan ellenőrizzék a lehetséges buktatókat. Allan Bradley csapata egér és emberi sejtekben egyaránt tanulmányozta az eljárást, és megállapították, hogy az rendszeresen okozott mutációkat, például DNS-kitörlést és -beillesztést. Mindez ahhoz vezethet, hogy fontos géneket kapcsolnak be vagy ki, ami bár végső soron a terápia célja, mégis negatív következményekkel járhat.

A Harvard Egyetem kutatója, David Liu társaival karöltve ezért megcélozta a CRISPR pontosságának javítását; bár a módszer kezdetleges változata képes volt megtalálni a megcélzott gének pontos helyét a DNS-láncon, illetve ki is vágta azokat, a mostani kutatások eredményeként már az is lehetséges, hogy csak a célzott komponenst cseréljék ki a DNS-molekulában. Alexis Komor, a tanulmány társszerzője szerint a most elért precizitás azért lényeges, mert a legtöbb örökletes betegség pontmutációkhoz kötődik. Pontmutáció esetén a kromoszóma egy génjében csak bizonyos nukleotidokat érint a változás, így nem kell az egészet kicserélni. Jelenlegi kutatásaik eredményeképp a szakemberek immáron képesek az Alzheimer-kór és egy bizonyos mellráktípus génhibáinak korrekciójára. Alexis hozzátette, bár jó úton haladnak, még rengeteg munkájuk lesz a CRISPR hatékonyságának javításával. Élesben pedig csak akkor alkalmazhatják, ha a technológia nem alakít majd át működő DNS-szakaszokat.

(Források: TED, Sanger, Smithsonian, Live Science, Science MagazineKép: Pixabay)

Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
Nagy Sándor a teste a halála után hat nappal sem indult oszlásnak – akkor azt gondolták, hogy azért mert tényleg isten volt. Akadnak tudósok akik szerint ennél prózaibb volt az ok: az uralkodó akkor még élt, és így is temették el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.