Csak egy gombnyomás, és biciklivé alakul ez az autó

2020 / 09 / 15 / Perei Dóra
Csak egy gombnyomás, és biciklivé alakul ez az autó
A koncepciójármű egyszerre elektromos kerékpár és autó: a fejlesztők egy olyan hibridet akartak létrehozni, ami alapjáraton az autóúton közlekedik, ám ha dugóba keveredik, bicikli üzemmódba vált, és a kerékpársávban folytatja útját. Akár a Batmobilhoz is hasonlíthatnánk, de vajon tényleg ez lesz a jövő?

A német Canyon nevű céget legtöbben kerékpárjairól ismerik, most viszont előrukkoltak egy újdonsággal, ami egyszerre elektromos bicikli és elektromos autó vagy tetős e-moped, de valójában egyik sem igazán.

A Future Mobility nevű járgány a Business Insider információi szerint négy keréken gurul, ám csupán egyszemélyesre tervezték. A cég nemes egyszerűséggel panoráma kapszulának nevezi karosszériáját, mivel abban az értelemben egyáltalán nem hasonlít egy kerékpárhoz, hogy utasának komplett védelmet nyújt az eső és a menetszél ellen. Másfelől viszont mégis biciklinek vehető, mivel kétfajta hajtásának egyike megegyezik egy elektromos bicikliével, azaz a járműben fekvő helyzetben lévő utasnak ilyenkor tekernie kell a pedálokat, és maximum huszonöt kilométer per órás sebességgel haladhat. Az eszköz nyitható tetejű, hogy a legnagyobb melegben se aszalódjunk meg, ezen kívül abban is az autóra hasonlít a terv, hogy hátul kapott egy kis csomagtartót, amelyben szükség esetén akár egy gyerek is szállítható.

A terv talán legnagyobb előnye, hogy a hibrid járgány kerékpáros üzemmódban nemcsak közlekedhetne, de el is férne a biciklisávban vagy a bicikliúton, ám mivel autós üzemmódban akár a hatvan kilométer/órás sebességre is felgyorsulhat, így ilyenkor az autóúton haladhatna. A fejlesztők elgondolása pontosan ez volt, vagyis egy

olyan hibrid létrehozása, ami alapjáraton az autók között közlekedik, ám ha dugóba kerül, akkor azonnal bicikli üzemmódba vált, és a kerékpársávban folytatja útját.

Hozzá kell tenni, hogy az efféle elgondolásokból sok esetben nem lesz kereskedelmi forgalomba kerülő termék, a Canyon munkatársai pedig tudják, hogy az embereket mindenekelőtt úgyis az érdekli, hogy mikor és mennyiért lehet majd megvásárolni a guruló csodát. Weblapjukon erre a kérdésre nem adnak egyértelmű választ, csak annyit árulnak el, hogy a jövőben a városi mobilitás különböző megoldásai felé orientálódnának, és ez az a koncepció, amely felé - lehetőleg gyorsan - lépni is fognak.

(Fotó: Canyon)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Phasa-35: a drón, amely leválthatja a geostacionárius műholdakat
Phasa-35: a drón, amely leválthatja a geostacionárius műholdakat
A mindössze 150 kg-os szerkezet akár hónapokig is képes 20 km-es magasságban maradni, amivel a mai geostacionárius műholdak egy alternatíváját jelentheti.
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan Concept 20-30 megalkotása egy egyszerű kísérletből született, de érdekes végeredményt hozott: a jármű ötvözi az online videojátékok világát a hétköznapi, praktikus elemekkel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.