Csak egy gombnyomás, és biciklivé alakul ez az autó
2020 / 09 / 15 / perei.dora
Csak egy gombnyomás, és biciklivé alakul ez az autó
A koncepciójármű egyszerre elektromos kerékpár és autó: a fejlesztők egy olyan hibridet akartak létrehozni, ami alapjáraton az autóúton közlekedik, ám ha dugóba keveredik, bicikli üzemmódba vált, és a kerékpársávban folytatja útját. Akár a Batmobilhoz is hasonlíthatnánk, de vajon tényleg ez lesz a jövő?

A német Canyon nevű céget legtöbben kerékpárjairól ismerik, most viszont előrukkoltak egy újdonsággal, ami egyszerre elektromos bicikli és elektromos autó vagy tetős e-moped, de valójában egyik sem igazán.

A Future Mobility nevű járgány a Business Insider információi szerint négy keréken gurul, ám csupán egyszemélyesre tervezték. A cég nemes egyszerűséggel panoráma kapszulának nevezi karosszériáját, mivel abban az értelemben egyáltalán nem hasonlít egy kerékpárhoz, hogy utasának komplett védelmet nyújt az eső és a menetszél ellen. Másfelől viszont mégis biciklinek vehető, mivel kétfajta hajtásának egyike megegyezik egy elektromos bicikliével, azaz a járműben fekvő helyzetben lévő utasnak ilyenkor tekernie kell a pedálokat, és maximum huszonöt kilométer per órás sebességgel haladhat. Az eszköz nyitható tetejű, hogy a legnagyobb melegben se aszalódjunk meg, ezen kívül abban is az autóra hasonlít a terv, hogy hátul kapott egy kis csomagtartót, amelyben szükség esetén akár egy gyerek is szállítható.

A terv talán legnagyobb előnye, hogy a hibrid járgány kerékpáros üzemmódban nemcsak közlekedhetne, de el is férne a biciklisávban vagy a bicikliúton, ám mivel autós üzemmódban akár a hatvan kilométer/órás sebességre is felgyorsulhat, így ilyenkor az autóúton haladhatna. A fejlesztők elgondolása pontosan ez volt, vagyis egy

olyan hibrid létrehozása, ami alapjáraton az autók között közlekedik, ám ha dugóba kerül, akkor azonnal bicikli üzemmódba vált, és a kerékpársávban folytatja útját.

Hozzá kell tenni, hogy az efféle elgondolásokból sok esetben nem lesz kereskedelmi forgalomba kerülő termék, a Canyon munkatársai pedig tudják, hogy az embereket mindenekelőtt úgyis az érdekli, hogy mikor és mennyiért lehet majd megvásárolni a guruló csodát. Weblapjukon erre a kérdésre nem adnak egyértelmű választ, csak annyit árulnak el, hogy a jövőben a városi mobilitás különböző megoldásai felé orientálódnának, és ez az a koncepció, amely felé - lehetőleg gyorsan - lépni is fognak.

(Fotó: Canyon)

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!

 

 


Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
Rakéta az Instagramon is!
Kövesd be, később jól jársz majd!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.