"Csak együtt menthetjük meg a bolygót!" - üzenték a fiatalok a Fridays For Future negyedik globális klímasztrájkján

2019 / 11 / 30 / Bobák Zsófia
Az ENSZ csütörtökön kihirdette a globális éghajlati és környezeti vészhelyzetet, vagyis már legfelső szinten is kezdik észrevenni, hogy baj van, cselekedni kéne. Az országok kormányai azonban lassan reagálnak, miközben a széndioxid-kibocsátás nem, hogy nem csökken, de világviszonylatban idén még a korábbi évekhez képest is tovább nőtt. A pénteken megrendezett, 4. Globális Klímasztrájkon ezért a világ minden pontján összesen több százezer diák igyekezett felhívni a politikusok figyelmét a változtatás fontosságára, többek között Budapesten is.

A szemerkélő eső ellenére rengeteg érdeklődő vett részt az eseményen, ránézésre több ezren vonultak a Batthyány tértől a Margit-hídon keresztül a Kossuth térig. Az alapvetően fiatalok számára vagy legalábbis fiatalok által rendezett tüntetésen végül minden generáció és a társadalom minden szegmense képviseltette magát: nagymamák, óvodások, középiskolások, politikusok, külföldiek, mackónak öltözöttek, kutyák. A tömegben elvegyülve megpróbáltuk rajtakapni az embereket a sokszor hangoztatott vád igazságát bizonyítandó, hogy valójában csak ürügyet keresnek a suliból/munkahelyről lógásra, de nem sikerült. A jelenlévőket valóban érdekli a klímaváltozás kérdése, nemcsak a transzparenseiken hirdetik a környezettudatos életmódot.

Egy külföldi lány például már otthon, Németországban is vett részt hasonló tüntetésen, most a Magyarországihoz is csatlakozott, szerinte jó látni, hogy Közép Európa is kezd ébredezni. Vizsgálódtunk egy kicsit, hogy kinek mit jelent valójában a környezettudatosság, és nem mindenki kezdte a szokásos gyakorlati teendők felsorolásával, úgymint műanyagmentesség, vagy tömegközlekedés.

Vannak, akik elsősorban a témában való jártasságban vagyis az elméleti tudás megszerzésében látják a megoldást. Ha valóban tisztában lennénk vele, mit jelentenek az unalmas grafikonok és statisztikák és miért baj, ha kicsit melegebb van az átlagosnál novemberben, talán nem kéne megvárnunk, amíg az élet tanít meg rá, hogy vegyük komolyan a helyzetet. Az elcsépelt szlogenek nem sokat segítenek, de valódi kíváncsiság igen. Persze olyanok is akadnak, akik nem ma jöttek le a falvédőről, régóta környezettudatos életmódot élnek - még ha ezt nem is mindig hívták így - és a saját kempingezős-kirándulós-kertészkedős életmódjukat próbálják átadni az unokáknak is.

A tömeget Székely Anna, a Fridays For Future csapatának tagja vezette, a Kossuth térig folyamatosan skandálva, és a hangulat gyorsan átragadt mindenkire. Természetesen az elöl vonuló gyerekek mind tudták a választ a „Kinek a bolygója ez?” illetve a „Kinek a jövője?” kérdésre (vigyázat, spoiler: a miénk), de a black fridayre referálva felbukkant a Fogyassz kevesebbet, vagy a Ha vészhelyzet van üsd a tenyered kezdetű, átírt szövegű gyerekdal is. A Parlamenthez érkezve már szép számmal gyűlt össze a tömeg.

A szervezők először makkokat osztottak szét a diákok között, hogy otthon elültethessék, majd a fellépők közül először Pribéli Levente, a Fridays For Futures magyarországi szervezetének alapító tagja szólalt fel, aki mindenkit a minél előbbi és radikálisabb átalakulás fontosságára figyelmeztetett. „Azért vagyunk itt, hogy véget vessünk ennek az őrületnek. (…) Mikor otthon ülök egyedül, gyakran reménytelennek látom a jövőt, de ha olyan emberekkel találkozom, mint ti, az fantasztikus érzés. Jó látni, hogy ennyi ember felemeli a szavát és valóban hajlandó is tenni valamit.” Pribéli felszólította a vezetőket, hogy kövessék a tudományt, hallgassanak végre a szakemberekre, és folytassanak valódi párbeszédet a társadalommal. Szerinte ugyan a politikusok állítása szerint a klímakérdést Magyarország jól kezeli, de ez a valóságban nem így van. A kibocsátás nő, a vízgazdálkodás tragikus, a mezőgazdaság felkészületlen.

”Követeljük a politikusoktól, hogy ne terjesszenek féligazságokat.[…] Követeljük, hogy Magyarországon is hirdessék ki a klímavészhelyzetet, és készüljön írásos, számonkérhető cselekvési terv" - mondta a szónok, aki szerint az egyéni életmód változtatása is számít: „Gazdasági mutatók helyett hallgassunk a saját eszünkre. Mutassuk meg, hogy nem a korlátlan fogyasztás a boldogság egyetlen forrása. Válasszuk egymást a tárgyak helyett.” Az emberek a leglelkesebben a Mátrai Erőmű bezárásának követelésére reagáltak.

Következett Nyári Luca, a 18 éves slammer, aki a rá váró életet vázolta: „Mindig jött új nemzedék, újabb generáció, merőben másmilyen szorongás, másmilyen frusztráció, relatíve könnyedén nyomjuk lejjebb eggyel, a gondot, nem gondolunk a jövő gyerekekkel, te amúgy sem akarsz egyet sem, ebbe a világba minek, az egyik fele mindjárt leég, a másik rádengedi a vizet (…) És ti, akik nagyobbak és erősebbek nálunk, érezzétek, ahogy a torkotokon állunk, mert nekünk ezt minden egyes nap érezni kell, hogy a bolygónk velünk együtt vérezik el…” Úgy tűnik, nem csak Greta Thunberg fiatal és dühös, a magyarországi tinédzserek is.

A fellépők között volt még, többek között Dunai Éva táncművész és koreográfus, Závada Péter, Ferenc Mónika költők, Gergely Zizi Sára, a noÁr csapata, Vígh Péter, a Másfél fok-éghajlatváltozásról közérthetően portál szerkesztője, aki szintén a közösségi cselekvés hatalmas erejére hívta fel a figyelmet. „Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül, ha messzire akarsz jutni, menj együtt másokkal.” Vígh szerint nincs ma hazafiasabb dolog, mint aktívan tenni a környezetvédelemért. „Nemsokára nem az lesz a kérdés, hogy miért nem voltatok iskolában, hanem az, hogy hol voltál te, mikor elkezdődött a változás.”

A rendezvény zárultával Székely Anna elmondta, az esemény lényege (és természetesen ezért is szervezték a Kossuth térre), hogy cselekvésre bírják végre a politikusokat, a rendszerszintű változáshoz ugyanis új szabályokra lenne szükség, nem csak a lakosság cselekvésére. A legjobb ötlet lenne, ha már az iskolákban bevezetnék a klímaoktatást, hiszen a gyerekeket valóban érdekli a téma. Az még kérdés, hogy érkezik e valamilyen visszajelzés vagy reakció hivatalos részről, de a tüntetések nem érnek véget a maival. A Fridays For Future kitartóan folytatja a szervezést, melyben segítséget kapnak a Greenpeacetől is.

Világszerte összesen több, mint háromezer városban tartottak pénteken sztrájkokat, a budapesti tüntetésen is ránézésre megbecsülve több ezren vettek részt. A tüntetés végére az Innovációs és Technológia Minisztérium kiadott egy közleményt, melyben ígérik 2030-ra a magyar energiatermelés 90%-ban kibocsátásmentes lesz.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Az amerikai politikus asztalára került, 1971-ben készült dokumentum az "emberi faj túlélésének biztosításáról" írt, és csak most került nyilvánosságra.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.