Csaknem 30 millió dollárt loptak el az egyik legnagyobb internetes kriptotőzsdéről

2022 / 01 / 22 / Palotai Nándor
Csaknem 30 millió dollárt loptak el az egyik legnagyobb internetes kriptotőzsdéről
Csütörtök hajnalban ismerte el a Crypto.com, hogy csaknem félezer felhasználói fiókot törtek fel és raboltak ki ismeretlen hackerek néhány nappal ezelőtt.

2022.január.17-én ismeretlen hackerek feltörték a Crypto.com online tőzsdeoldal csaknem ötszáz felhasználójának a fiókját. Ennek következtében csaknem 30 millió amerikai dollárnak megfelelő kriptovalutát zsákmányoltak az elkövetők – olvasható a The Verge oldalán. Az online tőzsdét kritizálták az incidens körüli homályos kommunikáció miatt, a hackelés tényét Kris Marszalek vezérigazgató csak két nappal később erősítette meg hivatalosan.

Az eset kapcsán kissé megkésve közzétett blogbejegyzés szerint a jogosulatlan pénzfelvételek összértéke 4836,26 Ethereum és 443,93 Bitcoin, ami nagyjából 15,2 millió dollárnak, illetve 18,6 millió dollárnak felelt meg a lopás idején uralkodó árfolyamon. Ezen kívül a hackerek még többtízezer dollárnyi egyéb kriptovalutát is eltulajdonítottak. A poszt alapján összesen 483 felhasználó fiókját törték fel.

2022.január 17-én hétfőn hajnalban a Crypto.com kockázatfigyelő rendszerei jogosulatlan tevékenységet észleltek néhány olyan felhasználói fiókban, ahol a tranzakciók jóváhagyása a felhasználó általi 2FA hitelesítés nélkül történt. Amint észlelték a hibát, vizsgálatot indítottak, melynek idejére minden pénzmozgást felfüggesztettek. Nagyjából 14 óra alatt sikerült kijavítani a hibát, és a felhasználói fiókokat is visszaállították, a Crypto.com pedig minden ügyfelének megtérítette a kárát. A feltörés eredményeként a tőzsde kéttényezős hitelesítési rendszerét egy teljesen új architektúrára költöztette, és visszavonta az összes meglévő 2FA tokent, ami azt jelenti, hogy minden ügyfélnek át kell állnia az új rendszerre.

Az NBC News elemzése szerint 2021-ben több mint húsz olyan tőzsdei feltörés volt, ahol a hacker sikerrel zsákmányolt több mint 10 millió dollárt, hat esetben pedig az ellopott pénzeszközök értéke meghaladta a 100 millió dollárt is. Szerencsére azonban nem mindig sikerül meglógni a zsákmánnyal: mint ahogyan arról oldalunkon is írtunk, nemrég csaknem 180 milliárd forintnyi kriptovalutát zsákmányolt egy hacker, azonban miután kevesebb, mint egy nap alatt a nyomára akadtak, még aznap el is kezdte visszafizetni azt.

(Fotó: Getty Images)


Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
A végeredmény az internetezőket is erősen megosztotta.
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.