Rövidesen nem lesz elég a jelszó a Gmail-belépéshez. Mondjuk, mik a teendők

2021 / 05 / 09 / Pőcze Balázs
Rövidesen nem lesz elég a jelszó a Gmail-belépéshez. Mondjuk, mik a teendők
Az bocsánatos bűn, ha valaki nem tudja, hogy a héten volt a jelszavak világnapja - mi sem tudtuk. Az viszont hamarosan főbenjáró bűn lesz a Google-nél, ha nem kapcsoljuk be a kétlépcsős azonosítást. Olyannyira, hogy meg is teszik helyettünk.

"A jelszavaink jelentik a legnagyobb veszélyt a digitális biztonságunkra - könnyű őket ellopni, nehéz őket megjegyezni, fárasztó őket menedzselni." - írja Mark Risher, a Google felhasználói biztonságért is felelős igazgatója a cég blogján. Hiába kerestek 2020-ban négyszer annyian rá, mint korábban, hogy elég erős-e a jelszavuk, hiába adunk meg egyre hosszabb és bonyolultabb jelszavakat, a cég szerint igazából a legjobb az lenne, ha a jelszavakat el is felejtenénk. Mármint nem a saját jelszavainkat. Magát a technológiát. Amíg ez megtörténik, addig a Google is igyekszik mindent megtenni azért, hogy az emailjeink, naptáraink, keresési előzményeink minél nagyobb biztonságban legyenek. Ehhez pedig a legrövidebb út az, ha nem csak a jelszavunkat kérik el akkor, amikor egy adott gépről vagy telefonról először belépünk a fiókunkba. Ezért teszik mostantól alapértelmezetté a régóta elérhető, de eddig nem kötelező kétlépcsős azonosítást mindenkinél, akinél csak lehetséges.

De mi az a kétfaktoros vagy kétlépcsős azonosítás (2FA)?

2019 őszén, röviddel a Rakéta indulása után írtunk arról, hogy pontosan hogyan is működik ez az eljárás. A lényege, hogy ha egy site-on csak egy felhasználónevet és egy jelszót kell megadnunk, bárki be tud helyettünk lépni, aki ezt a kettőt kideríti - vagy kitalálja, vagy kiszivárog. Épp ezért a 2FA-t használó website, alkalmazás elkér tőlünk még valamit, amivel be tudjuk bizonyítani, hogy jogosan szeretnénk hozzáférni a fiókhoz. Mint amikor a rendőr a biztonság kedvéért vet egy pillantást a személyinkre, miután elmondtuk neki a nevünket.

Öt mondatban: mi az a kétfaktoros autentikáció, és miért jó nekem? Egy jelszó nem jelszó.

Az első faktor tehát a jelszavunk. Az egyelőre nem egységes, hogy milyen szolgáltató mit kér második faktornak. A leggyakrabban használt megoldás az SMS, például amit a netbankunk küld, hogy jóváhagyjuk vele az utalásainkat - de ez a technológia korlátai és biztonsági aggályai miatt nem a legszerencsésebb. A Google-nél ezért ezen kívül használhatjuk az erre a célra készült Authenticator alkalmazást, ami egyszeri kódokat generál a jelszavunk mellé; egy hardverkulcsot, amit a számítógépünkbe vagy telefonunkba illesztünk; kinyomtathatunk a biztonság kedvéért néhány egyszeri kódot (bár ez csak vészmegoldásnak az igazi); vagy egy másik belépett eszközünkön, például az Androidot futtató telefonunkon vagy az iPadünk Gmail appjában is jóváhagyhatjuk a belépési kísérleteket.

Jobb lépni, mint meglepődni

Azt, hogy a Google mikor kapcsolja be a 2FA-t az összes, arra alkalmas fiókban, nem tudjuk, de biztosan mindenkinek a legrosszabbkor fog jönni a felismerés, hogy most aztán gyorsan igényelnie kell a beléptető SMS-t vagy elő kell szednie a tabletjét, másik gépét. Épp ezért érdemes a Google erre kialakított oldalán már most elolvasni a tájékoztatót és bekapcsolni a kétlépcsős azonosítást.

(Borítókép: Fabian Sommer/picture alliance/Getty Images)

További cikkek a témában:

Megérkezett az év legvitatottabb iPhone újítása, az Alkalmazáskövetés átláthatósága Az appok mostantól engedélyt kell, hogy kérjenek a megfigyelésünkhöz.

Az Android appok végre nem kémkedhetnek szabadon azután, hogy még mi fut a telefonunkon A Google végre megvonja az Android alkalmazások egyik legaggasztóbb jogosultságát.

Legalább 377 ezer magyar facebookozó adatait tették közzé nyilvánosan a neten Januárban már írtunk róla, hogy hackerek több mint félmilliárd Facebook-felhasználó telefonszámát szerezték meg, amelyeket darabonként húsz dollárért árultak a dark weben. A Business Insider szerint viszont valaki most az egész adatbázist közzétette egy internetes fórumon.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.