Csalással vádolják a hidrogén- és elektromos autós Nikola startupot
2020 / 09 / 11 / Rácz Tamás
Csalással vádolják a hidrogén- és elektromos autós Nikola startupot
Egy befektetési elemző-kutató cég nagyon durva vádakat fogalmazott meg a Nikola ügyvezetőjével szemben.

Tegnap tette közzé jelentését vagy inkább vádiratát a Nikolával kapcsolatban a Hindenburg Research. A jelentés időzítése dramaturgiailag tökéletes: a General Motors szeptember 8-án 11%-os részesedést szerzett a tőzsdén aznap húszmilliárd dollárra taksált startupban.

A Nikola 2014-ben jött létre azzal a céllal, hogy hidrogénüzemű kamionokat és elektromos haszonjárműveket készítsen. A Hindenburg azt állítja, olyan emaileknek, üzeneteknek, telefonbeszélgetésekről készült hangfelvételeknek és színfalak mögött készült leleplező fotóknak van birtokában, melyek alapján joggal állítható, hogy a Nikola nem más, mint egy orbitális szélhámosság.

A cég alapító-ügyvezetője, Trevor Milton állítólag hazugságokkal, sejtetésekkel, technológiai fejlesztési kudarcok eltitkolásával és hasonló trükkökkel érte el több nagy autóipari cégnél, hogy komolyan vegyék, így újabb és újabb megállapodásokkal öregbítette cége hírnevét, a Nikola árfolyama pedig ezzel párhuzamosan hihetetlen sebességgel emelkedett a tőzsdén. A legszebb állítás a vádiratban a Nikola One hidrogéncellás nyergesvontató első olyan videójával kapcsolatos, melyben a kocsit mozgásban láthatta a világ. Állítólag a videó úgy készült, hogy a kamiontraktort felvontatták egy emelkedőre, ahonnan nem a motorja hozta le, hanem a gravitáció:

A GM-mel kötött szoros együttműködési tervek mögött pedig azt látja az elemző cég, hogy a Nikola, tudván, hogy saját fejlesztésű akkumulátorai használhatatlanok, az amerikai autógyártó óriás új, Ultium nevű akkumulátorainak használati jogait próbálja majd megszerezni. Amit a GM bizonyára át is enged neki, ha igazak a vádak, akár csak azért is, hogy mentse a befektetését. De állítólag a hidrogénalapú teherfuvarozással kapcsolatos kalkulációk is teljesen alaptalanok, a hidrogén gyártási és logisztikai költségei a valóságban jóval magasabbak annál, mint amivel Miltonék számoltak.

A hírre a Nikola részvényeinek árfolyamai természetesen zuhanni kezdtek, Trevor Milton pedig azt állítja: csak "a gyávák futnak", a Hindenburg szerinte alaptalan vádai pedig csak megerősítik a cég híveinek rajongását. Bővebb választ ígérete szerint a mai nap során várhatunk a cégvezető-tulajdonostól.


Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
AKCIÓS ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁSOK BUDAPESTEN AKÁR 27 915 000 Ft-tól. TÉLI AKCIÓ A CORDIÁTÓL
Legyen a leggyorsabbak között, és szerezze meg álmai otthonát egyedülálló kedvezménnyel! 2020. december 31-ig kiemelt kedvezménnyel, akár 9% árelőnnyel vásárolhatja meg az ideális lakást kínálatunkból.
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.