Csendesen Bill Gates lett az USA legnagyobb földbirtokosa. Vajon mire készül?

2021 / 04 / 06 / Justin Viktor
Csendesen Bill Gates lett az USA legnagyobb földbirtokosa. Vajon mire készül?
Bill Gates feleségével együtt a bolygó egyik leggazdagabb embere, ezért minden befektetését és üzleti lépését árgus szemek figyelik. Vajon mire készül, mit szeretne megvalósítani és milyen céllal a saját magát filantrópként pozicionáló, idősödő üzletember?

Csendes befektetés a földvagyonba

Úgy tűnik, hogy Bill és Melinda Gates kiterjedt termőföld-portfólióját valamint a Bill & Melinda Gates Alapítvány jelentős részesedését az elmúlt 25 évben Michael Larson irányította. Az USA Land Report nevű, főként mezőgazdasággal és földdel foglalkozó portáljának oknyomozó újságírói több tucat, a Gates házaspárhoz köthető üzleti entitást azonosítottak, maga Larson pedig elsősorban a Cascade Investment LLC nevű szervezeten keresztül tevékenykedik.

A Gates házaspár még 1994-ben alkalmazta a Putnam Investments korábbi kötvényalap-kezelőjét, hogy diverzifikálja a portfóliójukat, más elemeket is beemelve a Microsoft 45 százalékos részesedése mellé, összehasonlítható vagy jobb hozammal. 

A Wall Street Journal 2014-ben közzétett profilja alapján, a Larson által eszközölt beruházások jelentős részesedést jelentettek az AutoNationben, az USA legnagyobb autókereskedésében, a cambridge-i Charles Hotelben, a San Francisco-i Four Seasons-ben, valamint legalább 100 000 hektár mezőgazdasági földterülettel Kaliforniában, Illinois, Iowa, Louisiana és más államokban. A Land Report kutatócsoport szerint ez a szám

mostanra több mint kétszeresére, 200 ezer hektár körülire nőtt. Bill gazdának, a Microsoft társalapítójának mára több mezőgazdasági területe van, mint bárki másnak Amerikában.

Titkolódzó házaspár

A Gates házaspár 2017-ben szerezte meg legnagyobb összefüggő földterületét, a Kanadai Nyugdíjprogram Befektetési Testület tulajdonában lévő mezőgazdasági területek egy csoportját. A torontói székhelyű Kanadai Nyugdíjalap Befektetési Tanács 2013-ban vásárolta fel az AgCoA-t (American Agricultural Company), az ezt követő öt évben pedig az AgCoA több mint 100 ezer hektár termőföldet vásárolt kilenc államban. Mire Gates-ékhez került, az AgCoA az Egyesült Államok sor-művelésű növénytermesztésének egyik vezető intézményi tulajdonosa lett.

Az AgCoA után a nyugdíj-vagyonkezelő újabb termőföldeket szerzett, amikor 2016-ban 2,5 milliárd dollárt fizetett a Glencore Agricultural Products 40 százalékos részesedéséért. Ezek után csendben, már-már titokban értékesítették a földeket. Nyilvános bejelentés nélkül, egy negyedéves kimutatás apró betűs részében tették közzé, hogy 520 millió dollár értékben adtak el amerikai mezőgazdasági területeket, és Chris Janiec, az Agri Investor szerkesztője szerint a földeket egyben megvásárolva "a Microsoft alapítója, Bill Gates lehetett a CPPIB vevője". 

Janiec a következő évben megerősítette az értékesítés paramétereit, amikor hozzávetőleg 500 millió dollár értékben, 61 ingatlant, adtak hozzá az USA Nemzeti Ingatlanbefektetési Megbízottak Tanácsának (NCREIF) Amerikai Termőföld Indexéhez. Ez a félmilliárd dolláros adat megerősítette az AgCoA felvásárlását, és a szerződések nyomvonala közvetlenül a Cascade Investment LLC-hez vezetett. Mindent összevetve a 2017 évi, és a 2018 évi felvásárlások több mint 690 millió dolláros, mezőgazdasági területekbe történt befektetést jelentettek. 

Nem csak mezőgazdasági földek

A mezőgazdasági földterület ráadásul nem az egyetlen vagyonelem a Gates házaspár földbirtokainak sorában. 2017-ben a Cascade Investment jelentős részesedést vásárolt 24 800 hektár besorolás-változtatás alatt álló átmeneti besorolású földterületből Phoenix nyugati szélén, Arizona legnépesebb városa, az ország tizedik legnagyobb nagyvárosi területe mellett.

A szóban forgó terület jelentős autópálya és városfejlesztési csomópontban fekszik, és egy vadonatúj, még felépítendő metropolis potenciális helyszíne. Az előrejelzések szerint akár 80 000 otthon, valamint 3800 hektár ipari, irodai és üzlethelyiség épülhet ott, 3400 hektár szabad területtel és 470 hektárral az állami iskolák számára. Tavalyelőtt a Cascade Investment megduplázta a Phoenixi átmeneti besorolású földterület-vagyonát, további 25 millió dollárt fordítva erre.

A Cascade Investment szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a tranzakciókhoz vagy a Gates házaspár birtokaihoz kapcsolódó bármely részletet, azon kívül, hogy kijelentették, miszerint a Cascade támogatja a fenntartható gazdálkodást.

Fenntartható gazdálkodás, mint cél

A Bill & Melinda Gates Alapítvány, a tudomány és a technológia segítségével igyekszik elérni céljait, a szegénység felszámolását, az emberek egészségének és jólétének javítását, valamint a sikerhez szükséges lehetőségek demokratizálását. A Cascade a mezőgazdaság területén tűzött ki hasonló célokat.

A 2020 januárjában bevezetett Leading Harvest (vezető aratás) amerikai fenntarthatósági szabványt az amerikai mezőgazdasági területek tulajdonosai és üzemeltetői fejlesztették ki. A cél egy olyan fenntarthatósági szabvány megalkotása volt, ami a legnagyobb mezőgazdasági terület egészén is megvalósítható. Ma 22 államban több mint 2 millió hektár, és további hét országban 2 millió hektár földterületen alkalmazzák már. 

A 13 tagú Fenntartható Mezőgazdaság munkacsoport résztvevői a Ceres Partners, a Hancock Natural Resources Group, a Rohaytn Group az UBS Farmland Investors, és alapító tag a Cottonwood Ag Management nevű Cascade érdekeltség is. A ráfordított erőforrások igazolják, hogy a Cascade olyan fenntartható stratégiákat támogat, melyek elősegítik a rugalmasságot, a hatékonyságot, helyben tartják a tehetséget és csökkentik a szabályozási terheket.

A Bill & Melinda Gates Alapítványnak nincs kapcsolata a Cascade-al, de van saját termőfölddel kapcsolatos kezdeményezésük, a Gates Ag One, mely a „kis gazdálkodók klímaváltozáshoz való alkalmazkodásának elősegítését, és az alacsony valamint közepes jövedelmű országok élelmiszertermelésének produktívabbá, ellenállóbbá és fenntarthatóbbá tételét célzó kutatásokat finanszíroz.”

(Forrás: Landreport Kép: Facebook)

Ez is érdekelhet:

Bill Gates részben a Bitcoint okolja a klímaváltozás miatt Amint a bitcoin új csúcsok felé mozdul, Bill Gates milliárdos filantróp riasztó képet fest a kriptopénz feltűnően magas szén-dioxid-kibocsátásából fakadó ökológiai lábnyomáról, ami a jövőben csak súlyosbodni fog, mivel a világ legnagyobb kriptopénzének elfogadása a várakozásoknak megfelelően szárnyal.

A Microsoft Minecraft-térképet csinált fenntarthatósági jelentéséből Miután a Microsoft közzétette az éves fenntarthatósági jelentését, gondoltak egyet, és úgy döntöttek, hogy egy kicsit feldobják a minden bizonnyal önmagában is rendkívül érdekes és olvasmányos dokumentumot. Ehhez a Minecraft fejlesztője, a Mojang jelentkezett partnernek.

A Microsoft átváltott a 32 órás munkahétre - a produktivitás 40 százalékkal megugrott Az emberek kreatívabbak és termelékenyebbek, ha kevesebbet dolgoznak, a Microsoft és más cégek pedig megértették ezt.


 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.