Csütörtökön megnyílt az első Amazon Go bolt Londonban

2021 / 03 / 07 / Justin Viktor
Csütörtökön megnyílt az első Amazon Go bolt Londonban
Az Amazon Fresh névre keresztelt üzlet a londoni Ealingben nyílt meg, és a vásárlók szimplán bemehetnek, elvehetik amire szükségük van, és kisétálhatnak anélkül, hogy a pénztárnál fizetniük kellene.

Titokzatoskodás

Az első brit Amazon Go üzlet megnyitásának terveit hónapok nagy titoktartás övezte, de úgy tűnik, hogy a munkavállalók az elmúlt hetekben már előkészítették a boltot, már csak az Amazon Go homlokzati felirata maradt eltakarva, hogy a lehető legtovább fenntartsák az élelmiszerbolt megnyitásának misztikumát.

A vállalat legalább további 30 Amazon Go üzlettel tervez Nagy-Britanniában, és az Amazon Fresh bolthálózatukat is bővítették, konkurenciaharcba bocsátkozva a szigetország nagy élelmiszerbolt-láncaival. Ipari források szerint úgy vélik, hogy a „négy nagy” brit szupermarketláncba tartozó Morrisons - mely az Amazon Fresh házhoz-szállító szolgáltatása révén hosszú ideje kapcsolatban áll az Amazonnal - arra készül, hogy ismét összefogjon a vállalattal.

Érintés nélkül

Csakúgy, mint az Egyesült Államokban, a londoni érintés nélküli üzletben vásárlók is összeszedhetik amire csak szükségük van és anélkül távozhatnak, hogy megállnának fizetni.

Az automatizált üzlet rengeteg rejtett érzékelővel és fényképezőgéppel követi nyomon, hogy az ügyfelek mivel töltik fel bevásárló kosarukat, majd az Amazon Go alkalmazáson keresztül kiszámlázzák nekik a tételeket a mobiltelefonjukon.

Az ealingi bolt az első olyan, ami az Amazon Egyesült Államokban található otthoni piacán kívül nyílik, ahol az Amazon jelenleg mintegy 25 üzlettel rendelkezik. Az Amazon Go lánc első üzlete 2016-ban nyílt meg a cég seattle-i székhelyén, kezdetben csak az alkalmazottak számára, még a 2018-as nyilvános bevezetés előtt. Akkor még számos gonddal küzdöttek, a több vásárló nyomon követése és az árucikkek kézbe vétele, majd egy másik polcra történő újbóli visszahelyezése kapcsán, ami gyakran előfordult. Az Amazon szerint a “Csak sétálj ki” (Just Walk Out) technológiát ugyanazok a fejlesztések teszik lehetővé, mint az önvezető autókat.

Lassú növekedés

Magát az Amazon élelmiszerbolt-szolgáltatást 2016-ban indították el az Egyesült Királyságban, melytől azt várták, hogy felrázza majd a rendkívül erős versenyre épülő szektort. Az Amazon eddig csalódott a várakozásokban. A Mintel kutatóintézet szerint brit online élelmiszerbolt piacnak mindössze 3 százalékát  sikerült megszerezniük, még az olyan bevállalós akciók ellenére is, miszerint a friss élelmiszerszállítás ingyenes a Prime előfizetők számára, a kiválasztott területeken, egy órán belüli szállítással.

Agresszív árképzési stratégiájuknak és a britek szomjának köszönhetően mindenesetre a szeszes italok értékesítése több mint kétszeresére nőtt 2020-ban, és a szakértők ezen a területen további növekedést jósolnak.

A vállalat tavaly indította el az intelligens bevásárlókocsi programját, melynek során nyomon követik a kocsihoz hozzáadott árukat, és automatikusan megterhelik a vásárlókat, miután elhagyják az élelmiszerboltokat.

Nem az Amazon az egyetlen high-tech vásárlási élményt nyújtó vállalat az Egyesült Királyságban, az olyan szupermarketek, mint a Sainsbury’s és a Tesco már eddig is megpróbálták megismételni az Amazon Go sikerét.

(Forrás: BBC Kép: Amazon, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Kelet-Európában is elstartolt az Amazon A hét elején megnyitotta első kelet-európai webshopját az Amazon, ahol a helyi felület mellett helyi eladók és szolgáltatók termékei is várják a vásárlókat.

Az Amazon talán azért cserélte le az új ikonját, mert az túlságosan emlékeztetett egy önelégült Adolf Hitler-mosolyra Az Amazon 2021 elején állt elő az új mobiltelefonos ikonnal, de gyorsan le is cserélte azt. A valószínűsíthető ok? Túlságosan hasonlít egy ismert diktátor gonosz mosolyára.

Fákkal borított, csavarodó üveghegy lesz az Amazon következő székházának az ékköve Az elmúlt években megszokhattuk, hogy a technológiai óriások a főhadiszállásaikkal is igyekeznek felülmúlni egymást, az Amazon Helixének pedig egyértelműen ott a helye a legextravagánsabb tervek között.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.