Decemberben indulhat a Boeing Starliner űrhajó

2019 / 12 / 01 / Justin Viktor
Decemberben indulhat a Boeing Starliner űrhajó
A Boeing még november 21-én kigurította CST-100 Starliner utasszállító űrhajóját a floridai indítóhelyre, ez az első alkalom, hogy az űrrepülésre felkészített kapszula elhagyta a hangárt.

Kapszulás űrrepülés

A Starliner kapszulát a rakéta tetejére illesztették, amely majd az űrbe juttatja - ez egy Atlas V-ös, amit a United Launch Alliance gyárt. A kilövés december 17-én következik a floridai Cape Canaveralban, egyelőre legénység nélkül, majd a tervek szerint a Starliner dokkolhat a Nemzetközi Űrállomáson. Siker esetén ez a demonstrációs misszió előkészítheti az utat a NASA űrhajósai számára, hogy valamikor jövőre ők is repüljenek a Starlinerrel.

A Boeing a NASA számára fejlesztette ki a Starliner űrhajót, az űrügynökség Commercial Crew programjának részeként, amely azt célozza, hogy az amerikai űrhajósok újra amerikai gyártású járműveken repülhessenek. Az űrrepülőprogram 2011-es vége óta a NASA űrhajósainak az oroszországi Szojuz űrhajón kell utazniuk, hogy eljuthassanak a Nemzetközi Űrállomásra, egy olyan partnerségben, amelyért a NASA ülésenként 85 millió dollárt fizet.

Boeing és SpaceX

A Boeing a Commercial Crew programban részt vevő két vállalat egyike, a másik, fő riválisa a SpaceX, amely Crew Dragon néven saját űrhajót is fejlesztett. A két óriás néma versenyben áll egymással az embert szállító űrrepülés megvalósítása érdekében, és az utóbbi időben a Boeing lemaradt az SpaceX-től ebben a versenyben. Az SpaceX márciusban egyszer már elindította a Crew Dragon űrhajót a Nemzetközi Űrállomásra, egy személyzet nélküli repülési teszten. A repülés bebizonyította a Crew Dragon képességét, hogy dokkoljon az ISS-re, majd biztonságosan hazatérjen.

Igaz, a repülés után ugyanaz a szerkezet, amely az ISS-hez dokkolt, súlyos hibát produkálva felrobbant a földön végzett motorvizsgálat során. A visszaesés jelentős késést okozott a SpaceX fejlesztési ütemezésében, és most újra nem világos, hogy melyik társaság űrhajója fog elsőként emberekkel repülni az űrben. A NASA adminisztrátora, Jim Bridenstine nemrégiben azt állította, hogy ha a tesztelés jól megy, a SpaceX 2020 első negyedévében repülhet emberekkel. Céldátum azonban még nincs erre.

Decemberi kilövés

A decemberben kilövéskor senki sem tartózkodik majd a Boeing kapszulájának fedélzetén, de ezt követően próbabábú reptetését tervezik - ahogy az a SpaceX esetében is megtörtént - azt a kék nyomáskiegyenlítő űrruhát használva a bábun, melyet a jövőbeni űrhajósok számára fejlesztettek ki. A SpaceX bábuját Ripleynek nevezték el a Nyolcadik utas a halál főhősnője után, a Boeing manökenjét pedig Rosienak hívják tisztelegve Szegecselő Rózsa ikonikus alakja (Rosie the Riveter - Geraldine Doyle tizenhét éves lányról készült második világháborús propaganda plakát) előtt.

"Rosie nem csak azoknak a nőknek a jelképe, akik nyomot hagytak az emberi űrrepülés történetében, hanem mindenkié, aki keménységet és elszántságot mutatott, miközben fáradhatatlanul dolgozott annak érdekében, hogy a Starliner biztonságosan szállíthasson űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomás felé és onnan haza"- mondta Leanne Caret, a Boeing Védelmi, Űr és Biztonsági divíziójának elnöke.

(Forrás: The Verge Képek: NASA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.