Mi volt az a gyanús adásszünet, ami miatt pont nem láttuk leszállni a visszatérő rakétát?

2020 / 05 / 31 / Rácz Tamás
Mi volt az a gyanús adásszünet, ami miatt pont nem láttuk leszállni a visszatérő rakétát?
Hát nem gyanús, hogy pont akkor megy el a kép, amikor a SpaceX legnagyobb újítása, a visszatérésre képes rakéta leszáll? Hát nem. Megmondjuk, mi ennek az oka.

A SpaceX rakétájának legnagyobb szuperképessége, hogy nem pazarolja el a kilövések legfontosabb kellékét, a nagy tömegű, nagy méretű első rakétafokozatot. Miután a Falcon 9 elvégezte feladatát és feljuttatta a kívánt magasságra a második fokozatot és persze az űrkabint, a kilenc Merlin rakétamotorral a 41 méter hosszú, 25,6 tonnás méregdrága szerkezet képes szabályozottan visszaereszkedni a Földre.

Az eddigi rakéták ilyet nem tudtak, kilövés után az űrből visszahullottak és a súrlódástól elégtek a légkörben. A Falconnal is meg lehet ezt csinálni: a visszatéréshez szükséges üzemanyag súlyának rovására növelhető az értékes raksúly, csak persze ilyenkor a kilövés jóval többe kerül. A különbség pénzben az egyes missziók mindig eltérő körülményei miatt nehezen fejezhető ki pontosan, de kb. 20-25%-ról, tízmillió dolláros nagyságrendű spórolásról van szó.


A "Hát persze, hogy még mindig szeretlek" nevű hajó

A célba ért rakétával a fedélzetén

A visszatérő rakéta biztonsági okokból nem a szárazföldön, hanem a SpaceX drónhajóján landol. A tegnapi kilövés után ez az "Of Course I Still Love You" nevű hajó volt (a "Na Mi Újság, Wagner Úr?"-ra emlékeztetően hülye név egy sci-fi irodalmi hivatkozás miatt került a lebegő platform felszínére). A hajó fedélzeti kamerájának képét a tegnapi leszállásnál élőben követhettük a NASA online közvetítésében, de pont a leszállás pillanata valamiért kimaradt. 13:35-nél az adásszünet:


Ezt láttuk, amikor nem láttunk semmit

És így volt ez gyakran már korábban is. A leszállások pillanatában gyakran megszakadt a kép és már csak a landolt rakétatörzset láthatták azok a nézők, akik nyomon követik a SpaceX programjait. Egyértelmű a következtetés: itt valami csalás van! Talán azért kell kikapcsolni egy pillanatra a közvetítést, hogy az operátor odarakhassa a kis makett-rakétát a maketthajóra? Vagy ilyenkor vált a kép egy másik hajóra, a rakéta pedig nem is száll le, simán megsemmisül valahol? Esetleg valami még nagyobb szabású csalás zajlik, amivel a Háttérhatalom gyíkemberei próbálják leplezni a Föld igazából lapos voltát a YouTube-nézők millió előtt?

Az igazság lényegesen prózaibb és kiábrándítóan technikai jellegű. Az eleve hullámzó tengeren lebegő hajó ugyanis műholdas adatkapcsolattal sugározza fedélzeti kamerái képét. Amikor viszont a 25 tonnás repülő szerkezet több ezer kilotonnás nyomást produkáló motorjaival leereszkedik a fogadóplatformra, olyan vibrációk keletkeznek, amelyek miatt rövidebb-hosszabb időre megszakad a műholdas adatátvitel. Erről a jelenségről szól a következő videó:

A leszállásokat elviekben lehetne közvetíteni, de ehhez egy másik vízi jármű kellene a közelben, amely valamilyen kábeles vagy rövid távú rádiós közvetlen kapcsolatban állna a drónhajó kameráival és átjátszóállomásként működne. Ez viszont indokolatlan költséget jelentene azért a pár kimaradó másodpercért, ami amúgy is megvan rögzítve, később tetszés szerint visszanézhető. A SpaceX pedig mégiscsak egy üzleti vállalkozás, nem szeretnek felesleges dolgokra költeni. Így aztán a leszállás konkrét másodperceiről kénytelenek leszünk megelégedni a SpaceX által utólag bemutatott videókkal.

(Fotó: SpaceX)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.