Adrián López Velarde és Marte Cázarez mexikói vállalkozók nemrégiben bemutatták a Desserto-t, az első organikus bőrt, amelyet teljes egészében a nopalból (más néven fügekaktuszból) készítettek. A cél egy fenntartható, kegyetlenségtől mentes alternatíva megteremtése volt az állati bőr kiváltására. Az anyag részben biológiailag lebomló és megfelel a divat-, bőr-, bútor- és autóipar által megkövetelt műszaki előírásoknak is.
Rugalmasságának, légáteresztő képességének és legalább 10 éves garantált szavatosságának köszönhetően az új anyag képes helyettesíteni az állati bőrt és a nem túl környezetbarát szintetikus anyagokat. López Velarde és Cázarez otthagyták a munkájukat, hogy a Desserto kifejlesztésére összpontosíthassanak, amelyet kaktusz- vagy nopal vegán bőrnek neveztek el.
Az elmúlt években a nagy márkák már számos új típusú vegán bőrt hoztak létre növényekből, például ananászból és olajbogyóból is. Idén, év elején a H&M divatház ananászbőrből készült vegán kabátot mutatott be, tavaly a Hugo Boss debütált szintén ananászbőrből készült vegán cipőkkel, és a Thies német cipőmárka is bemutatta olívabőrből készült cipőcsaládját.
„Két év kutatás és fejlesztés után sikerült olyan anyagot előállítani, amely megfelel az állati vagy szintetikus bőrt használó iparágak által előírt tulajdonságoknak és műszaki illetve mechanikai előírásoknak. Szerves összetételének köszönhetően az anyag légáteresztő, amely a kaktuszbőrt hasonlatossá teszi az állati bőrhöz."
- mondta el López Velarde. Az alkotók a Milánóban rendezett Lineapelle Nemzetközi Bőrkiállításon mutatták be a Dessertot a múlt hónapban, és máris együttműködnek különböző iparágak vezető csoportjaival a lehetséges alkalmazások kidolgozása érdekében.
(Forrás: VegNews Képek: Desserto, Hugo Boss, Thies)