Desserto: új kaktuszbőr anyag, a fenntarthatatlan állati eredetű helyett
Desserto: új kaktuszbőr anyag, a fenntarthatatlan állati eredetű helyett
2019 / 12 / 03 / Justin Viktor
Az állati bőrt sok iparág használja, a divat, a bútor és az autóipar mind hatalmas mennyiségben veszi fel évente ezt az alapanyagot, miközben annak előállítása nem fenntartható, és nem is etikus, vagy ha úgy tetszik kegyetlenségmentes. Szerencsére a kutatóktól sorban érkeznek az izgalmas új eredmények. Bemutatjuk a növényi bőröket.

Adrián López Velarde és Marte Cázarez mexikói vállalkozók nemrégiben bemutatták a Desserto-t, az első organikus bőrt, amelyet teljes egészében a nopalból (más néven fügekaktuszból) készítettek. A cél egy fenntartható, kegyetlenségtől mentes alternatíva megteremtése volt az állati bőr kiváltására.  Az anyag részben biológiailag lebomló és megfelel a divat-, bőr-, bútor- és autóipar által megkövetelt műszaki előírásoknak is.

Rugalmasságának, légáteresztő képességének és legalább 10 éves garantált szavatosságának köszönhetően az új anyag képes helyettesíteni az állati bőrt és a nem túl környezetbarát szintetikus anyagokat. López Velarde és Cázarez otthagyták a munkájukat, hogy a Desserto kifejlesztésére összpontosíthassanak, amelyet kaktusz- vagy nopal vegán bőrnek neveztek el.

Az elmúlt években a nagy márkák már számos új típusú vegán bőrt hoztak létre növényekből, például ananászból és olajbogyóból is. Idén, év elején a H&M divatház ananászbőrből készült vegán kabátot mutatott be, tavaly a Hugo Boss debütált szintén ananászbőrből készült vegán cipőkkel, és a Thies német cipőmárka is bemutatta olívabőrből készült cipőcsaládját.

„Két év kutatás és fejlesztés után sikerült olyan anyagot előállítani, amely megfelel az állati vagy szintetikus bőrt használó iparágak által előírt tulajdonságoknak és műszaki illetve mechanikai előírásoknak. Szerves összetételének köszönhetően az anyag légáteresztő, amely a kaktuszbőrt hasonlatossá teszi az állati bőrhöz."

 

- mondta el López Velarde. Az alkotók a Milánóban rendezett Lineapelle Nemzetközi Bőrkiállításon mutatták be a Dessertot a múlt hónapban, és máris együttműködnek különböző iparágak vezető csoportjaival a lehetséges alkalmazások kidolgozása érdekében.

(Forrás: VegNews Képek: Desserto, Hugo Boss, Thies)

Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.