Dollármilliárdokba kerül Amerikának, hogy megszabaduljanak a kínai távközlési alkatrészektől

2022 / 02 / 06 / Pőcze Balázs
Dollármilliárdokba kerül Amerikának, hogy megszabaduljanak a kínai távközlési alkatrészektől
Az Egyesült Államok előző kormánya nemzetbiztonsági veszélyként kezelte a kínai gyártók 5G hálózati eszközeinek a telepítését, ezért arra kérte a távközlési szolgáltatókat, hogy "tépjék ki és cseréljék le" azokat. Most úgy tűnik, mindez háromszor annyiba kerül, mint eredetileg tervezték.

A The Verge arról számolt be, hogy a távközlési szektort felügyelő Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) elnöke, Jessica Rosenworcel szerint az eredetileg tervezett 1,8 milliárd dolláros költség helyett 5,6 milliárdos számlára kell számítania az amerikai kormánynak. A korábbi becslés még a bizottság Donald Trump alatti felelőse, Ajit Pai idején született. Az általa vezetett FCC 2020 nyarán úgy határozott, hogy a Huawei és a ZTE eszközei "nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az amerikai hálózatokra és az 5G helyi jövőjére" nézve, így azoknak a telepítéséhez nem vehetőek igénybe szövetségi források. Ekkor azonban már elkéstek: bizonyos szolgáltatók addigra vásároltak a cégektől hálózati eszközöket, és jelezték, hogy azoknak a lecserélése hatalmas terhet róna rájuk - különösen azért, mert eleve az alacsony ár volt az egyik meghatározó szempont a hardver kiválasztásakor. Néhány hónappal később az FCC bejelentette a valamivel kevesebb, mint kétmilliárd dolláros költségbecslést, melynek megfelelően az amerikai törvényhozás félretette a szükséges összeget

az Ellátási Lánc Kárpótlási Program keretében.

Rosenworcel elnök most a Twitteren azt írta, hogy végül száznyolcvanegy pályázat érkezett be a bizottsághoz olyan szolgáltatóktól, amelyek azt tervezik, hogy lecseréljék a kínai eszközöket. Ennek a költsége több mint öt és félmilliárd dollár lesz, ha mindet jóváhagyják. "Várom, hogy együtt dolgozhassak a Kongresszussal azon, hogy meglegyenek a szükséges források a biztonsági céljaik teljesítésére és annak biztosítására, hogy Amerika irány mutasson az 5G biztonság terén" - fogalmazott az FCC elnöke.

Az Egyesült Államok és a kínai telekommunikációs cégek közötti feszültség már legalább négy éve tart. Amint arra a Cnet cikke, amely a történet összes epizódját összegyűjti, emlékeztet: már 2018 elején érkeztek figyelmeztetések a Szövetségi Nyomozóirodától és az amerikai hadseregtől, de a japánok és a britek is ekkor jelentették be, hogy igyekeznek mellőzni a kínai eszközöket a távközlési hálózataikban. Ugyan arról nem mutattak be bizonyítékot az elmúlt években, hogy a kínaiak valóban kémkedésre, vagy más illegális célokra használnák az általuk tervezett és gyártott infrastruktúrát, de amint Russell Brandom, a The Verge újságírója fogalmazott korábban , erre egyes amerikai politikusok szerint nincs is szükség: az önmagában aggasztó, hogy a Huawei vagy a ZTE szoftverfrissítéseket készíthet és telepíthet, ezzel befolyásolva a hardvereik működését. E szerint a gondolatmenet szerint addig nem szűnik meg a veszély, amíg ez a lehetőség fennáll - vagyis kínai eszközök működnek a szolgáltatóknál.

(Fotó: Getty Images/Zhang Peng, Unsplash/Michael Förtsh)

Az Egyesült Államok biztosítja, hogy a kínai gyártók ne kémkedhessenek - szétkalapálják a Huawei és ZTE eszközöket A 'rip and replacement' program feltételeit néhány héttel ezelőtt véglegesítette az FCC, a kínai gyártóktól származó eszközöket begyűjtik és gondoskodnak róla, hogy senki ne használhassa kémtevékenységekre.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Példátlan összefogásra készülnek a világ legnagyobb technológiai cégei a küszöbön álló európai és amerikai választások előtt
Példátlan összefogásra készülnek a világ legnagyobb technológiai cégei a küszöbön álló európai és amerikai választások előtt
A többek között a Meta, a Google, a Microsoft és az Amazon által is aláírt egyezmény azt hivatott megelőzni, hogy a mesterséges intelligenciát a választók félrevezetésére használják fel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.