Dollármilliárdokba kerül Amerikának, hogy megszabaduljanak a kínai távközlési alkatrészektől

2022 / 02 / 06 / Pőcze Balázs
Dollármilliárdokba kerül Amerikának, hogy megszabaduljanak a kínai távközlési alkatrészektől
Az Egyesült Államok előző kormánya nemzetbiztonsági veszélyként kezelte a kínai gyártók 5G hálózati eszközeinek a telepítését, ezért arra kérte a távközlési szolgáltatókat, hogy "tépjék ki és cseréljék le" azokat. Most úgy tűnik, mindez háromszor annyiba kerül, mint eredetileg tervezték.

A The Verge arról számolt be, hogy a távközlési szektort felügyelő Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) elnöke, Jessica Rosenworcel szerint az eredetileg tervezett 1,8 milliárd dolláros költség helyett 5,6 milliárdos számlára kell számítania az amerikai kormánynak. A korábbi becslés még a bizottság Donald Trump alatti felelőse, Ajit Pai idején született. Az általa vezetett FCC 2020 nyarán úgy határozott, hogy a Huawei és a ZTE eszközei "nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az amerikai hálózatokra és az 5G helyi jövőjére" nézve, így azoknak a telepítéséhez nem vehetőek igénybe szövetségi források. Ekkor azonban már elkéstek: bizonyos szolgáltatók addigra vásároltak a cégektől hálózati eszközöket, és jelezték, hogy azoknak a lecserélése hatalmas terhet róna rájuk - különösen azért, mert eleve az alacsony ár volt az egyik meghatározó szempont a hardver kiválasztásakor. Néhány hónappal később az FCC bejelentette a valamivel kevesebb, mint kétmilliárd dolláros költségbecslést, melynek megfelelően az amerikai törvényhozás félretette a szükséges összeget

az Ellátási Lánc Kárpótlási Program keretében.

Rosenworcel elnök most a Twitteren azt írta, hogy végül száznyolcvanegy pályázat érkezett be a bizottsághoz olyan szolgáltatóktól, amelyek azt tervezik, hogy lecseréljék a kínai eszközöket. Ennek a költsége több mint öt és félmilliárd dollár lesz, ha mindet jóváhagyják. "Várom, hogy együtt dolgozhassak a Kongresszussal azon, hogy meglegyenek a szükséges források a biztonsági céljaik teljesítésére és annak biztosítására, hogy Amerika irány mutasson az 5G biztonság terén" - fogalmazott az FCC elnöke.

Az Egyesült Államok és a kínai telekommunikációs cégek közötti feszültség már legalább négy éve tart. Amint arra a Cnet cikke, amely a történet összes epizódját összegyűjti, emlékeztet: már 2018 elején érkeztek figyelmeztetések a Szövetségi Nyomozóirodától és az amerikai hadseregtől, de a japánok és a britek is ekkor jelentették be, hogy igyekeznek mellőzni a kínai eszközöket a távközlési hálózataikban. Ugyan arról nem mutattak be bizonyítékot az elmúlt években, hogy a kínaiak valóban kémkedésre, vagy más illegális célokra használnák az általuk tervezett és gyártott infrastruktúrát, de amint Russell Brandom, a The Verge újságírója fogalmazott korábban , erre egyes amerikai politikusok szerint nincs is szükség: az önmagában aggasztó, hogy a Huawei vagy a ZTE szoftverfrissítéseket készíthet és telepíthet, ezzel befolyásolva a hardvereik működését. E szerint a gondolatmenet szerint addig nem szűnik meg a veszély, amíg ez a lehetőség fennáll - vagyis kínai eszközök működnek a szolgáltatóknál.

(Fotó: Getty Images/Zhang Peng, Unsplash/Michael Förtsh)

Az Egyesült Államok biztosítja, hogy a kínai gyártók ne kémkedhessenek - szétkalapálják a Huawei és ZTE eszközöket A 'rip and replacement' program feltételeit néhány héttel ezelőtt véglegesítette az FCC, a kínai gyártóktól származó eszközöket begyűjtik és gondoskodnak róla, hogy senki ne használhassa kémtevékenységekre.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Fegyveres robotkutyák és deepfake-eket kreáló programok helyett a mesterséges intelligencia pozitív oldalát láthattuk egy nemzetközi rendezvényen.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.