Dr. Fauci zsúfolt világtérképe az összes bennünket fenyegető betegséggel

2020 / 08 / 26 / Justin Viktor
Dr. Fauci zsúfolt világtérképe az összes bennünket fenyegető betegséggel
A világ manapság jórészt a Covid-19 néven ismert betegségre figyel. Noha a figyelem nagy része jelenleg egyértelműen erre az új kórokozó-veszélyre összpontosít, nem ez az egyetlen betegség, mellyel számolnunk kell (vagy újból számolnunk kell). 

Dr. Fauci térképe

Annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet ezekre a kockázatokra, Dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) vezetője, és David M. Morens, a NIAID vezető tanácsadója készítettek egy világtérképet, mely feltünteti az újonnan felfedezett betegségeket és azokat az újra megjelenő és terjedő betegségeket, melyekkel a világ jelenleg szembesülni kényszerül. 

A térkép néhány régóta ismert ellenséget is ábrázol, melyek a világ egyes részein jelenleg éppen újjáélednek, mint például a kolera, kanyaró, tífusz, Ebola és a diftéria, valamint számos újonnan megjelenő, gyakran kevésbé ismert veszélyt, például az Akhmeta vírust, a Hendra vírust, a Bourbon vírust és számos új influenza törzset is.

Egyetlen ágensnél található példa "szándékosan kialakított" betegségre is, az Anthrax képében, melyet a bioterrorizmus kategóriába tettek.

Ez számos olyan eseményre utal az elmúlt évtizedekben, amikor a  terroristák biológiai fegyverként használták fel a Bacillus anthracis baktériumot. Ezek közül az egyik legjelentősebb az Egyesült Államokban történt a 2001 évi anthrax támadás, amikor ismeretlenek Anthraxal fertőzött leveleket küldtek számos médiahivatalnak és szenátornak, öt ember halálát okozva és végül még 17 embert megbetegítve.

Számos nemrégiben készült tanulmány és jelentés mutatott már rá arra, hogy az emberiség jelenlegi kapcsolata a természettel jelentősen növeli annak kockázatát, hogy a betegségek állati gazdaszervezetről emberre ugorjanak, és ezáltal potenciálisan új zoonózisos betegségkitörés jöjjön létre.

Zoonózis

Valójában a térképen jelölt legtöbb betegség zoonózisos betegség, aláhúzva a tanulmányok megállapításait. Ahogy a modern civilizáció továbbra is behatol a természetes környezetekbe, és egyoldalúan kizsákmányoló kapcsolatot tart fenn a természettel, a zoonózisos betegségek veszélye csak egyre nagyobb lesz. 

Ez persze a térkép meglehetősen pesszimista értelmezése, miközben az adatokból némi optimizmust is lehet meríteni. Tekintettel arra, hogy a világ mennyire összekapcsolódottá vált, a tudomány hatalmas eredménye, hogy ezeknek a fertőző betegségeknek a többségét már sikerült visszaszorítani oltásokkal és gyógyszeres kezeléssel. Az is fontos eredmény, hogy eközben rengeteg tudományos ismeretet szereztünk és új felfedezéseket is tettünk róluk. Természetesen, ahogy a Covid-19 is megmutatta, ez az ösvény bőven tartogat még kellemetlen meglepetéseket.

A térképet Dr. Fauci és Dr. Morens tanulmányának részeként készítették, mely hamarosan megjelenik a Cell című tudományos folyóiratban. A tanulmány jelenleg még szakértői felülvizsgálat előtt áll.

(Kép: Unsplash)


 


“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
Ember és gép összeolvadása új világot nyit meg – de ez nem csak a munkát, a gazdaságot alakítja újra, de esszenciálisan azt is, hogy mit jelent embernek lenni. Hamarosan talán égető kérdéseket kell ennek kapcsán feltennünk.
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.