Drónok elleni légvédelmi kupolák védhetik meg a városok légterét

2021 / 11 / 06 / Bobák Zsófia
Drónok elleni légvédelmi kupolák védhetik meg a városok légterét
A betolakodó légi járműveket nem csak észlelik a Dedrone eszközei, a cég fegyvert is kínál a drónok hatástalanítására.

Egyre több a drón a világ légtereiben, de azt, hogy ki és milyen célra használhatja a gyors és sokszor egészen kis méretű eszközöket, gyakran vagy nincs szigorúan szabályozva vagy a szabályozások olyan elemeket is tartalmaznak, amelyeket nem nagyon tartanak be az emberek és nem is igazán ellenőrzi őket senki. Magyarországon hatályos szabályozás szerint például a játékdrónokat nem kötelező regisztrálni, vagyis a 120 grammot meg nem haladó eszközöket akárki megveheti és reptetheti, amikor csak akarja, feltéve, hogy nincs rajta kamera vagy más adatrögzítő eszköz és nem kerül 100 méternél távolabb a tulajdonostól. Minden más drón regisztrációval használható és büntetés jár azért, ha valaki a gépre szerelt kamerával olyan esetben készít felvételt másokról, pláne, ha az otthonukba bekukucskálva teszi, amelyre nincs engedélye.

De hogyan lehet biztosítani minden egyes játékdrón ellenőrzését, mikor az eszközöket bárki megvásárolhatja? A kéretlenül felbukkanó, a légtérben illegálisan tartózkodó pilóta nélküli légi járművek nem az átlagfelhasználók kezében jelentik a legnagyobb fenyegetést, hanem a bűnözők vagy bűnözői szervezetek alkalmazásában, akik kihasználva, hogy az eszközöket távoli irányítással lehet működtetni, időnként ezekkel hajtják végre a bűncselekményeket. A New York Times 2019-es beszámolója szerint egy amerikai férfi például drónnal dobott házi készítésű bombákat a volt barátnője házának közelébe, de használják a gépeket drogcsempészetre vagy arra is, hogy feltérképezzék a későbbi rablások helyszínét, esetleg éjszakára nyílt területen hagyott mezőgazdasági járműveket lopjanak el a segítségükkel.

Az ellenkező oldal is felkészült azonban és a rendvédelmi szervek is egyre gyakrabban állítják szolgálatba a drónokat a megfigyelések során, ezzel is növelve a légtér forgalmát. Hogy az illegálisan közlekedő eszközök ellen legalább minimális védelmet kaphassanak a nagyobb létesítmények, repülőterek, gyárak vagy ipartelepek, néhány cég drón elleni rendszerek telepítését kínálja az ügyfeleknek, akik így azonnal értesülnek a közelbe kerülő vezető nélküli légi járművek megjelenéséről. Egyike ezeknek a vállalatoknak a Dedrone, San Franciscó-i légvédelmi szolgáltató: a cég szakemberei a rendszer szoftvereinek fejlesztését és a hardver kiépítését is végzik.

A Dedrone szenzorai hatékonyan érzékelik a drónok rádiófrekvenciás jeleit és ezzel nem csak a váratlanul megjelenő eszközök helyzetét tudják beazonosítani, hanem osztályozzák a típusukat és a gyártójukat is. Az érzékelők a kamerákkal és radarokkal együtt egy láthatatlan, biztonságot nyújtó 'kupolát' alakítanak ki a terület felett, de cég légvédelmi repertoárja nem csak a gépek megfigyelésére nyújt megoldást, hanem a leszerelésükre is. Erre a célra fejlesztették ki a DroneDefendert, ami első látásra egy valódi fegyverre hasonlít, de valójában arra való, hogy elvágja a drón kommunikációs csatornáit a frekvencia megzavarásával. A majdnem hét kilós eszköz 2 kilométer hatótávolságig működik és két órán keresztül lehet folyamatosan használni, a cég a katonai egységek, nagykövetségek vagy éppen kikötőkben, tengeren zajló műveletek védelméhez ajánlja.

A Dedrone korábban már tesztelte a rendszerét Európa nagyvárosaiban is, tavaly novembertől pedig nagyszabású dél-európai kísérletbe kezdett, amelynek eredményeiről a napokban számoltak be, eszerint az elmúlt egy évben a teszt helyszínéül szolgáló városban naponta 120-200 be nem jelentett drónos tevékenységet regisztráltak, az utóbbi hat hónapban pedig az adatok szerint 60%-kal nőtt az illegálisan használt drónok száma. Az információk segítségével akár a létesítmények vezetői, akár a városi önkormányzatok és az országok kormányai légtérvédelmi hálózatot hozhatnak létre, amelyet a Dedrone épít ki és működtet, ez az úgynevezett Airspace Security-as-a-Service, vagyis légtér védelmi szolgáltatás.

A DedroneTracker egyesíti a rendszerből beérkező adatokat és a Remote ID akár arra is lehetőséget ad majd, hogy a felhasználók azonnal hozzáférjenek akár európai, akár amerikai adatokhoz. Jelenleg a rendszerben 300 drónt tartanak számon, de ezek számát folyamatosan növelik, a Dedrone vezérigazgatójának, Aaditya Devarakondának elmondása szerint ez segíthet a városok számára a légi forgalom szemmel tartásában és abban, hogy különbséget tudjanak tenni az engedéllyel rendelkező és illegálisan használt, esetleg kifejezetten rossz szándékkal alkalmazott drónok között.

(Fotó: Dedrone)

További cikkek a témában:

Drónok, drónok mindenütt - a Zalazone bemutatóján Permeteződrón, rajban repülő drón, önvezetve driftelő BMW-t követő autonóm drónraj, lábbal irányított drón, csőrotoros meteorológiai drón.
Közel két méter széles járőrdrónokat kap a dubaji rendőrség A különleges drónhadsereg támogatásának köszönhetően egy perc alatt bármilyen vészhelyzetre reagálhatnak.  
Sikoltozó embereket becserkésző drónokat fejlesztenek Elsőre talán hátborzongató ötlet, pedig alapvetően nagyon hasznos fejlesztésről van szó, mely egy nap akár életet is menthet.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.