DSN – a hálózat, mellyel a NASA a mélyűrbe küldött eszközeivel kommunikál 2021 / 09 / 11 / Felkai Ádám

Számtalan szondát és egyéb eszközt küldtünk már a mélyűrbe, de miként kommunikál a NASA ezekkel az eszközökkel? A megoldás a DSN, vagyis Deep Space Network, egy olyan hatalmas rádióantennákból álló hálózat, amely képes tartani a kapcsolatot a bolygóközi űrszondákkal is. (Emellett egyébként egyéb feladatokat is ellát, például rádiócsillagászati megfigyeléseket végez) A DSN-t a NASA Jet Propulsion Laboratory-ja üzemelteti, tehát ugyanaz az intézmény, amely több bolygóközi robotmissziót is irányít. A DSN három nagyobb intézményből áll a Föld körül, melyek egymástól egyenlő távolságra találhatóak: az USA-ban, Kalifornia közelében, Spanyolországban Madrid környékén, valamint Ausztráliában, Canberra közelében. Ezeket a helyeket direkt úgy jelölték ki, hogy a Föld forgása mellett is folyamatos lehessen a kommunikáció a szóban forgó űreszközökkel. A videó, egy hétvégi, virtuális túra keretében ezeket a helyszíneket mutatja be. Ha valaki kedvet érez rá, bele is hallgathat a DSN élő rádióforgalmába ezen az oldalon. (Kép: NASA/JPL, Forrás: NASA, Spacejunkie)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.