DSN – a hálózat, mellyel a NASA a mélyűrbe küldött eszközeivel kommunikál 2021 / 09 / 11 / Felkai Ádám

Számtalan szondát és egyéb eszközt küldtünk már a mélyűrbe, de miként kommunikál a NASA ezekkel az eszközökkel? A megoldás a DSN, vagyis Deep Space Network, egy olyan hatalmas rádióantennákból álló hálózat, amely képes tartani a kapcsolatot a bolygóközi űrszondákkal is. (Emellett egyébként egyéb feladatokat is ellát, például rádiócsillagászati megfigyeléseket végez) A DSN-t a NASA Jet Propulsion Laboratory-ja üzemelteti, tehát ugyanaz az intézmény, amely több bolygóközi robotmissziót is irányít. A DSN három nagyobb intézményből áll a Föld körül, melyek egymástól egyenlő távolságra találhatóak: az USA-ban, Kalifornia közelében, Spanyolországban Madrid környékén, valamint Ausztráliában, Canberra közelében. Ezeket a helyeket direkt úgy jelölték ki, hogy a Föld forgása mellett is folyamatos lehessen a kommunikáció a szóban forgó űreszközökkel. A videó, egy hétvégi, virtuális túra keretében ezeket a helyszíneket mutatja be. Ha valaki kedvet érez rá, bele is hallgathat a DSN élő rádióforgalmába ezen az oldalon. (Kép: NASA/JPL, Forrás: NASA, Spacejunkie)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.