Lassan elnyel minket az e-hulladék, kivéve ha követjük a japánokat

2019 / 11 / 13 / Perei Dóra
A japánok általában rövid úton megszabadulnak használt műszaki cikkeiktől, ennek viszont a környezet látja kárát. Egy helyi startup egyszerű, mégis nagyszerű módszere mindannyiunk számára példaértékű.

Évente több mint húsz millió háztartási e-hulladék keletkezik a szigetországban, mivel a lakások mérete általában túl kicsi ahhoz, hogy tulajdonosaik az elavult elektronikai eszközöket is megtarthassák, így inkább megszabadulnak tőlük.

Ne vegyél újat, javítsd meg a régit!

Akár ezt a címet is kaphatta volna a BBC rövid dokumentumfilmje, melyből kiderül, hogy alig pár óra alatt mobiltelefonok, töltők és rádiók egyaránt megmenekülhetnek a kidobástól. A japán Fablab Setagaya startup DIY workshopokkal orvosolná az elektronikai hulladék problémáját, ahol bárkit megtanítanak kisebb műszaki cikkek megjavítására. Az igazgató, Kazumasa Kanei szerint ma már nem söpörhetjük egyszerűen szőnyeg alá a környezet igényeit, meg kell tanulnunk minimális pazarlással élni, és újabb termékek gyártása helyett maximalizálni a jelenlegiek élettartamát.

Utóbbiból mi magunk is profitálunk, hiszen ahogy a felvételen is látszik, hatalmas sikerélményt jelent, ha önerőből megjavítunk valamit. Egy fiatalember például megszerelte régi zsebrádióját, pedig bizonyára egyszerűbb lett volna újjal pótolni. Míg egy diák sikeresen helyrepofozta MacBook töltőjét, amit társai kitörő tapssal fogadtak. Ahogy fogalmazott "Nem gondolta, hogy sikerülhet, de ez meghozta a kedvét más dolgok reparálásához is."

Shunici Honda, az ENSZ Környezetvédelmi Program munkatársa szerint a probléma alapvető forrása, hogy ha a háztartási-számítástechnikai eszközök szemétbe kerülnek, akkor a kommunális hulladékkal megegyező utat járnak be, a bennük található veszélyes anyagok pedig égetés során a levegőbe jutnak. Honda egyetért Kaneivel, miszerint a régi cikkek szavatossági idejét kell kitolnunk újak vásárlása helyett.

Haruki Kawai, a Repair Café közösségi szerviz munkatársa a szerelőműhely-üzemeltetés kihívásairól beszél a videóban: "Az emberek legtöbbször túl nagy feneket kerítenek a dolgoknak, mert azt hiszik csak szakképesítéssel javíthatsz meg valamit. Pedig maga a folyamat jó buli, ráadásul minimális időráfordítással elsajátítható." Hogy ezt bebizonyítsák, húsz órás online tréningeket tartanak az alapoktól kezdve. "Nem kell istenadta tehetségnek lennünk a bütyköléshez, vagy komoly szakmai múlttal rendelkeznünk. Elvégre diákok YouTube videók alapján szétszednek és összeraknak egy iPhone-t. Ha már eddig eljutunk, elegendő készségünk lesz egy iPad, tévé, számítógép vagy akár porszívó megjavításához." Kawai hozzátette: már egyetlen alkatrészcsere plusz öt-nyolc év használati időt jelenthet készülékeinknek. Olyan ez, mint amikor a beteg hosszas kezelés után végre hazatérhet a kórházból.

(Fotó: Pixabay)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Így lesz az embernek lélegzetelállító angolkertje vegyszerek nélkül
Így lesz az embernek lélegzetelállító angolkertje vegyszerek nélkül
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorából kiderült, hogy hogyan dolgozik Szomoru Miklós kertész, és hogy mi köze a jövőhöz és a fenntarthatósághoz a kerteknek és a kertészeknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.