Egy 46 ezer éve fagyott állapotban lévő állatot élesztettek újra

2023 / 07 / 29 / Bodnár Barna
Egy 46 ezer éve fagyott állapotban lévő állatot élesztettek újra
A tudomány számára egészen eddig ismeretlen fonálférget találtak a szibériai tajga permafroszt rétegében, vagyis örökké fagyott talajában, 40 méteres mélységben. A mintákban lévő növényi anyag radiokarbonos elemzésével megállapították, hogy azok legalább 46 ezer éve nem olvadtak ki, most azonban sikerült újraéleszteni őket.

A nemrégiben felfedezett fonálférgek, vagyis nematodák az úgynevezett kriptobiotikus állapotra képes élőlények közé tartoznak, amelyek elviselik a víz vagy az oxigén teljes hiányát, és ellenállnak a magas hőmérsékletnek, a fagynak vagy a sóban rendkívül gazdag környezetnek is. "A halál és az élet közötti állapotban" maradnak akár évezredeken át, ekkor anyagcseréjük kimutathatatlan szintre csökken, mondta a felfedezéssel kapcsolatban az egyik kutató a CNN-nek.

Miután a talajból kiemelték a fagyott mintákat, a kutatók egyike, Anastasia Shatilovich egyszerűen rehidratált, vagyis vízzel látott el két fonálférget, ezzel újraélesztve azokat, majd 100, még fagyott egyeddel együtt a németországi laboratóriumokba szállította az állatokat. Ekkor még nem tudták megállapítani, hogy ma is ismert fajról van-e szó, ezért a drezdai és kölni tudósokból álló csapat genetikai elemzést végzett, amely kimutatta, hogy ezek a férgek egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak. A kutatók az állatfajt Panagrolaimus kolymaenisnek nevezték el.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy P. kolymaenis osztozik a C. elegans-szal - egy másik, tudományos vizsgálatokban gyakran használt organizmussal - "egy olyan molekuláris eszköztárban", amely lehetővé teszi számára a kriptobiózist.

Mindkét organizmus egy trehalóz nevű cukrot termel, valószínűleg ez teszi lehetővé számukra, hogy túléljék a fagyást és a kiszáradást.

Ez azért is különös és jelentős, mert a két fajt 200-300 millió év választotta el egymástól, így az a tény, hogy ugyanazt a biokémiai folyamatot használták a túléléshez azt jelenti, hogy az evolúció egyes folyamatai mélyen konzerválódtak.

A jelenlegihez hasonló szenzációs felfedezés volt, amikor 2018-ban a tudósok bejelentették, hogy felfedeztek és újraélesztettek kétféle mikroszkopikus fonálférget, amelyeket szintén a szibériai permafrosztban találtak. Ezek az apró – csupán 1-2 milliméteres - állatok körülbelül 42 ezer éve voltak fagyott állapotban.

„Ezeket az élőlényeket tanulmányozva olyan információkra tehetünk szert, amelyek segíthetnek akár más, veszélyeztetett fajok védelmében is”, mondta Philipp Schiffer, a Kölni Egyetem Zoológiai Intézetének kutatócsoport-vezetője.


Fotó: Anastasia Shatilovic/Institute of Physicochemical and Biological Problems in Soil Science

Akadnak olyan kutatók is, akik szkeptikusak a felfedezéssel kapcsolatban. Byron Adams, a Brigham Young Egyetem biológusa például nincs meggyőződve róla, hogy a fonálférgek valóban több tízezer évesek. Adams nem a radiokarbonos kormeghatározás során vizsgált növényi anyag korában kételkedik, hanem abban nem biztos, hogy az állatok is ugyanannyi ideje vannak-e a talajban, mint az egyéb szerves anyagok, és nem csupán „felületi szennyeződések”. Szerinte úgy lehetne ezzel kapcsolatban biztosra menni, ha kiterjedt talajmintát vennének az adott terület felső rétegeiből, és bebizonyosodna, hogy a benne lévő fonálférgek különböznek azoktól, amiket a permafrosztban találtak.

Teymuras Kurzchalia, a drezdai Max Planck Molekuláris Sejtbiológiai és Genetikai Intézet emeritus sejtbiológusa, a jelenlegi tanulmány egyik szerzője a fenti kételyekre úgy reagált, hogy bízik a mintavételt végző tudósok által alkalmazott sterilitási eljárásokban, amelyekkel elkerülték, hogy modernkori szennyeződések jussanak a mintákba.

(Borítókép: Anastasia Shatilovic/Institute of Physicochemical and Biological Problems in Soil Science)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.