A jövő tudósai #1 - egy 8 éves mexikói kislánynak magasabb az IQ-ja, mint Einsteinnek

2019 / 11 / 30 / Justin Viktor
A jövő tudósai #1 - egy 8 éves mexikói kislánynak magasabb az IQ-ja, mint Einsteinnek
Közhely, hogy a gyerekek világa kegyetlen tud lenni, de a társaiktól viselkedésükben is különböző gyerekek mindenki másnál jobban érzik ezt. A kiközösítés, csúfolódás, a csoportosan elkövetett megalázás komoly problémát jelent világszerte. Még azok is megszenvedik ezt, akik szorgalmuknak és képességeiknek köszönhetően már gyermekként kiemelkednek még a felnőttek közül is. Iskolapélda következik.

Einstein, Hawking, Adhara

Adhara Pérez IQ-ja 162 pont, ami pont 2 ponttal magasabb, mint Einsteiné és Stephen Hawkingé (nem együttvéve!) A mexikói csodagyerek már írt egy könyvet, most pedig két mérnöki fokozatot készül abszolválni, majd azt tervezi, hogy űrhajós lesz.

Fiatal élete alatt Adhara Pérez-et sokat zaklatták és csúfolták, különcnek hívták, nála nyilvánvalóan kevésbé intelligens iskolatársai. De a Mexikóvárosban élő kislány, - akit három éves korában Asperger-szindrómával, az autizmus spektrum részeként ismert fejlődési rendellenességgel diagnosztizáltak, ami komoly nehézségeket okozhat a társadalmi interakciókban - nem engedte, hogy a rosszindulat és irigység lelassítsa.

Iskolai zaklatás

“Láttam Adharát, ahogy egy kis gyerekházban játszott és a többiek rázárták az ajtót, majd kántálni kezdték: "Különc, hangyás!" - meséli Nallely Sanchez, Adhara édesanyja. “Aztán elkezdték csapkodni a kis ház oldalát. Én meg azt mondtam, nem akarom, hogy így szenvedjen.”

A briliáns elméjű kislány mély depresszióba esett és nem akart többet iskolába menni. A tanárai arról számoltak be, hogy az órákon alszik, nem mutat érdeklődést semmi iránt. Sanchez, aki tisztában volt lánya képességeivel, melyeket otthon mutatott, rájött, hogy az uniformizált oktatási rendszerben nincs jövője a lányának, így elvitte Adharát gyermekpszichológushoz, terápiára. Onnan már csak egy lépés volt a  kislány extrém magas IQ-jának megállapítása, és a család végre képessé vált arra, hogy a képességeinek megfelelő oktatási intézményt kereshessenek neki.

Öt éves korára Adhara elvégezte az általános iskolát, 8 évesen pedig a komplett középiskolát. Már kiadta az első könyvét is “No Te Rindas” (Ne add fel!) címmel, amely a különbözőség kihívásainak leküzdésében szerzett tapasztalatairól szól.

E mellett online ipar-mérnöki matematikus és rendszermérnöki tanulmányokat folytat párhuzamosan, valamint felkerült a Forbes Mexikó “100 legbefolyásosabb nő Mexikóban” listájára.

A kislány mindemellett egy intelligens karkötőt fejleszt, amely segíti a különféle képességekkel rendelkező gyermekek érzelmeinek figyelését, a rohamok és más érzelmi kitörések megelőzését és megakadályozását.

Mintha ez nem lenne elegendő, Adhara angolul is tanul, hogy felvegyék az Arizonai Egyetemre és tanulmányozhassa az asztrofizikát. Azt tervezi, hogy valamikor űrhajós lesz, majd részt vesz a Mars kolonizálásában és elnyeri a Nobel-békedíjat.

Lépj tovább a csillagok felé Adhara, mutass példát más eltérő képességű gyermekek és a világ számára, hogy bármi lehetséges!

(Forrás: People Képek: Wikipédia, Twitter)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.