Egy amerikai villanyautó lesz az új légellenállás-bajnok

2020 / 07 / 01 / Rácz Tamás
Egy amerikai villanyautó lesz az új légellenállás-bajnok
A Lucid Air igazi Tesla-gyilkos lesz, 640 km feletti hatótávval, 320 km/h feletti végsebességgel és 2,5 másodperc alatti 0-100-as gyorsulással. De a legmenőbb szám az autóskártyában az alaktényezője!

A Lucid Motors nevű kaliforniai startup már négy éve kampányol az Air nevű elektromos luxus-sport-szedánnal, amely a Tesla Model S és  Porsche Taycan ellenfele lesz, ha végre tényleg elkészül és meg lehet majd vásárolni. A 900 voltos akkumulátorral felszerelt, elöl 400, hátul 600, összesen ezer lóerős kétmotoros szörnyeteg legnagyobb szenzációja a számháborúban talán nem is az erő, hanem az, hogy úgy néz ki: ez lesz a világ legjobb légellenállású szériaautója.

A jelenlegi csúcstartó az aerodinamikában a Mercedes CLA-osztály és a BMW 5-ös szedán szupertakarékos változata (180 BlueEfficiency és 520d Efficient Dynamics), illetve a Porsche Taycan Turbo, egyaránt 0,22-es cW-értékkel. Ez a mutatószám határozza meg, hogy egy autó haladása során a felhasznált energia mekkora része fordítódik a légellenállás leküzdésére. A nagy távolságok leküzdésére tervezett elektromos autóknál különösen fontos a jó alaktényező, mert a légellenállás a sebességgel négyzetes arányban növekszik, vagyis a rossz aerodinamikájú kocsik hatótávolsága az autópályatempóhoz közelítő tempóban brutálisan csökken, amit csak drága és nehéz extra akkumulátor-kapacitással lehetne kezelni, viszont a súly növelése megint csak hatótáv-csökkenéssel jár...


A Lucid Air négyszemélyes luxusszedán lesz, S-Mercik, 7-es BMW-k elektromos vetélytársa

Extrém keskeny tükrök: ez is kell a jó alaktényezőhöz

A Lucidnál annyira komolyan vették az áramvonalasítást, hogy az észak-karolinai Windshear tesztközpont szélcsatornájában az első mérések szerint 0,21-es alaktényezőt sikerült összehozni. Ezzel az értékkel a Lucid csak a mai utcai autók között lesz rekorder, korábban a GM EV1 villanyautó és a Volkswagen XL1 már produkál 0,19-es alaktényezőt is - de azok a kocsik nem nagy luxusszedánok voltak, hanem pici, kényelmetlen, prototípus-hangulatú demonstrációs eszközök a sokkal kevésbé áramvonalas tömegmodelleket kész-tő nagy márkák részéről.

A Lucid Air gyártása a cég tervei szerint még az idén megkezdődik, az induló ár 100.000 USD, 32 millió forint körül várható.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.