Egy egyszerű trükkel idén felülkerekedhetünk a távmunka árnyoldalán

2021 / 01 / 02 / Perei Dóra
Egy egyszerű trükkel idén felülkerekedhetünk a távmunka árnyoldalán
Még a koronavírus-járvány kezdetén sokan azt gondolhatták, hogy a home office nem lesz működőképes. Legalábbis hosszú távon biztosan nem. Valaki a termelékenység és az együttműködés, mások a vállalati kultúra sérülésétől tartottak. És hogy mi történt végül? Bár egyöntetű álláspontot nehéz meghatározni, hiszen biztosan akadnak cégek, ahol a munkatársak negatívan élték meg a kényszer távmunkát, egyes kutatásokból mégis arra következtethetünk, hogy az pozitívan hatott a céges kultúrára, valamint a munkahelyi kapcsolatokra.

Csak két példa a sok közül: a We Forumon októberben közzétett felmérés szerint ötvenezer munkavállaló harmincnyolc százaléka szerint a vezetőség segítségükre volt az átállásban, és nem egyedül kellett megszokniuk az új helyzetet. Negyvenhat százalékuk elégedett volt a munkahelyük által nyújtott fizikai és mentális támogatással, ötvenegy százalékukat pedig megfelelően tájékoztatták a cég működéséről a home office ideje alatt. Egy másik, nem reprezentatív kutatás során azonban felszínre került a távmunka árnyoldala is: ezer megkérdezett munkavállaló hatvanhét százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem kapott visszajelzést munkájáról az elmúlt egy hónapban, és csupán negyvenhét százalékuk kapott lehetőséget szakmai fejlődésre. Santiago Jaramillo az Emplify nevű, munkavállalói elkötelezettséget mérő vállalat társalapítója és vezérigazgatója szerint nem csoda, ha ebben a helyzetben úgy érezzük, rezeg a karrierünk alatt a léc. Van azonban egy módszer, amivel a jövőben sokat tehetünk szakmai előmenetelünk érdekében.

Az Instagram nem csak az influenszereknek kedvez, álláskeresésre is használható Alapesetben talán eszünkbe sem jutna munkakereső eszközként gondolni az Instára, vagy mondjuk a hashtagekre, pedig alighanem megérne egy próbát.

Határozzunk meg új (okos)karriercélokat

Rendkívül sokat segít, ha egy jól körülhatárolt cél lebeg a szemünk előtt, egy olyan, ami elég vonzó és inspiráló ahhoz, hogy a felmerülő nehézségek ellenére se hátráljunk meg. Az úgynevezett SMART típusú célkitűzés egyszerűen és gyakorlatiasan közelíti meg a témát, így az már sokaknak segített előrelépni, vagy adott esetben megtalálni az álommunkát. A SMART célok kitűzése dióhéjban annyit tesz, hogy pontosan tisztázzuk céljainkat, és produktívan kihasználjuk időnket és erőforrásainkat.

S- specifikus, vagyis egyénre szabott,
M – mérhető,
A – vonzó, olyan, ami valóban fontos számunkra,
R – reális, elérhető, a valóság keretein belül mozog,
T – tervezhető, időben behatárolható, határidővel rendelkező.

Hogyan kezdjünk neki?

Először is nézzük meg, hogy a mozaikszó egyes betűit hogyan alkalmazhatjuk egyéni céljainkra, illetve azok alapján hogyan pontosíthatjuk őket.

1. Specific (specifikus, jól körülírt, meghatározott)

Célunkat pontosan meg kell határoznunk,  máskülönben csak egy homályos kívánság marad, melynek megvalósításáról halvány lila fogalmunk sem lesz majd. Példának okáért, ha a cél úgy hangzik, hogy „megtalálni álmaink munkáját”, akkor ez így túl általános, ennél fogva megfoghatatlan is. Ilyenkor érdemes egy kicsit pontosabban meghatározni, mit is jelent számunkra az álommunka. Segítséget nyújt ehhez az úgynevezett 5W módszer, miszerint ahhoz, hogy pontosítani tudjuk céljainkat, tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:

(What) –Mi a célunk? Vagyis próbáljuk meg minél konkrétabban megfogalmazni!
(Why) – Miért szeretnénk elérni? Miért fontos nekünk? Hogyan változna meg ettől az életünk?
(Who) – Ki az, akit rajtunk kívül érinthet a cél elérése? Van esetleg valaki, akivel együtt kell működnünk?
(Where) – Hol tudjuk ezt megvalósítani? 
(Which) – Milyen erőforrások, akár készségek, képességek szükségesek hozzá?

Tegyük fel, hogy szeretnénk egészségesebben élni. Ez pontosan mit jelent nekünk? Azt, hogy kevesebb édességet eszünk? Mennyivel kevesebbet? Vagy többet mozgunk? Mennyit? Milyen mozgás válna be? A nap melyik időszakába tudjuk beilleszteni?

Akármi is a cél, igyekezzünk minél pontosabban meghatározni a megvalósítás módját és azt is, hogyan ellenőrizzük majd, hogy sikerült-e.

2.Measurable (Mérhetőség)

Ahhoz, hogy egy célt minél kézzelfoghatóbbá tegyünk fontos, hogy a haladásunk mérhető legyen. Plusz a motivációt is jóval könnyebben megőrizhetjük, ha vissza tudjuk nézni, hogy mennyit haladtunk a dologgal az elmúlt időszakban. A célok mérhetővé tételénél segíthetnek az alábbi kérdések: Mennyi? (például mennyi időt adok magamnak a tájékozódásra?) Honnan tudhatom, ha sikerült? Mi az, ami ezt számszerűen visszajelzi? (álláskeresésénél például ilyen lehet az interjúk száma, amire behívtak, vagy ha sikerül feljebb lépnünk a karrierlétrán)

3. Achievable (elérhető, realisztikus)

Sok elhatározás azért fullad kudarcba, mert alá-vagy fölébecsüljük erőforrásainkat. Ha alábecsüljük, akkor az egész gyorsan unalmassá válik, és emiatt elveszítjük a lelkesedésünket. Ha pedig túlságosan nagyban gondolkodunk, akkor a kihívás annyira nagy falat, hogy legtöbbször már azelőtt feladjuk, hogy belekezdenénk. Ezért érdemes felmérni, hogy: Mennyire reális számunkra célunk elérése? Ha most még ’nagy falat’, akkor fejlődhetünk-e a közeljövőben annyit egy adott területen, hogy elérhetőbb legyen? Például ha egy jobb állás elnyeréséhez részt kellene venni egy rövid tanfolyamon, ahol elsajátíthatjuk a munkához kötődő fontos készségeket, akkor mindenekelőtt gondoljuk át, hogy belefér-e ez most az idődbe (adott esetben az anyagiak lehetővé teszik-e), hogy elvégezzük a tanfolyamot?

4.Relevant (releváns, vagyis helyzethez passzoló)

Talán ez a SMART célok kitűzésének egyik legnehezebb pontja. Fel kell mérni, hogy a jelenlegi élethelyzetünkhöz mennyire illeszkedik a cél, magyarán eljött-e már az ideje. Releváns egy cél akkor, ha az alábbi kérdésekre igennel válaszolunk: Ez a megfelelő időzítés? Beilleszthető a többi aktuális cél közé? A jelenlegi élethelyzetben ez lenne a megfelelő választás? Valóban illik hozzánk? Biztosan a mi célunk? Például szeretnénk megpályázni egy jobb pozíciót de nem feltétlenül azért, mert mindenképp szeretnénk előrejutni, hiszen többé-kevésbé elvagyunk a jelenlegi helyzetünkben, noha legbelül érezzük, hogy többre is képesek lennénk. Hanem azért, mert párunk vagy családunk kimondatlanul is ezt várja tőlünk. Ilyenkor ez a cél nagy valószínűséggel nem a sajátunk.

Érdemes tehát végiggondolni, hogy valóban szeretnénk-e belevágni, vagy csak a megfelelési kényszer hajt.

5.Time-bound (időzítés és határidő)

A határidők kijelölése a legbiztosabb módja annak, hogy ne vesszünk el kisebb, mindennapos feladatainkban, hosszú távú terveinket pedig velünk együtt bedarálja a napi rutin. Ezért az időbeosztás megtervezése is legalább olyan fontos, mint a cél minél konkrétabb meghatározása. Az alábbi kérdések  a segítségünkre lehetnek: Mikor keríthetünk sort arra, hogy célunkon dolgozzunk? Mit tudunk ennek érdekében megtenni a következő hat hónapban? És a következő négy hétben? Mit tehetünk érte még ma? Mit tehetünk akkor, ha naponta csak egy óránk van rá? Mindezen kérdések megválaszolása segít tisztábban látni, és egyfajta keretet is ad a megvalósításnak.

További cikkek a Rakétán:

Az otthoni munkavégzés egyik legnagyobb akadálya, ami az emberek 95%-ának gondot okoz Az emberek kilencvenöt százaléka nem tud összpontosítani és hatékonyan dolgozni a rossz hangminőség miatt, de hogyan segíthetik a különböző audio megoldások a jövő munkahelyének átalakulását? És a távoktatás zavartalan működését? Ezekre kerestük a választ.

A Microsoft mostantól figyeli és pontozza, hogy mennyire dolgozunk rendesen Produktivitási pontszámot kapnak a cégek és a dolgozók.

Mi az a nosztalgista és mivel foglalkozik a kiborg pszichológus? Íme a jövő munkahelyei, amikről még nem is hallottál Egy tanulmány szerint a mai gyerekek 65%-a olyan munkakörben fog dolgozni, ami ma még nem is létezik. De mik lesznek ezek egyáltalán, és miért nem kell attól félnünk, hogy a robotok elveszik a megélhetésünket?

(Fotó: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Más-más szempontból előnyös, ha reggel, vagy ha délelőtt kezdünk neki az edzésnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.