Egy elpattant kábel tönkretette a Föld egyik legnagyobb rádióteleszkópját

2020 / 08 / 13 / Justin Viktor
Egy elpattant kábel tönkretette a Föld egyik legnagyobb rádióteleszkópját
A kábel 30 méteres lyukat szakított a Puerto Ricoban található Arecibo obszervatórium tányérjába, mely Carl Sagan legendás csillagász Kapcsolat című regényében és a GoldenEye című James Bond filmben is szerepelt.

30 méteres lyuk

Az Arecibo Obszervatórium a világ egyik legnagyobb, egyetlen apertúrájú rádióteleszkópja, és most sajnos súlyos károkat szenvedett, miután egy segédkábel elpattant és belevágódott a távcső reflektor tányérjába.

A baleset során 30 méteres lyuk keletkezett az obszervatóriumban, amely 300 méterrel fekszik egy karszt-barlang felett Puerto Rico északi részén. A kábel hétfőn helyi idő szerint körülbelül hajnali 2:45-kor szakadt el, és a meghibásodás oka egyelőre ismeretlen - tette közzé a Közép-Floridai Egyetem, amely az Arecibo-t üzemeltető három intézmény egyike.

"Van egy szakértői csapatunk, amely felméri a helyzetet" - mondta Francisco Cordova, Arecibo igazgatója az UCF nyilatkozatában. "Célunk a személyzet biztonságának szavatolása, a létesítmények és a felszerelések védelme, valamint a lehető leghamarabb történő teljes helyreállítás, hogy továbbra is szolgálhassa a tudósokat az egész világon."

Arecibo évtizedekig a világ legnagyobb tányérú rádióteleszkópja volt, ám 2016-ban a Kínában található Five hundred meter Aperture Spherical Telescope (FAST) a második helyre sorolta. Néhány rádió-obszervatórium, például az új-mexikói Very Large Array, olyan hatalmas antennákból áll, amelyek sokkal több helyet foglalnak el, mint Arecibo vagy a FAST. Ám ez utóbbi távcsövek a világ legnagyobb olyan létesítményei, amelyek egyetlen nagy tányérban gyűjtik össze a rádióhullámokat.

Nem az első eset

Arecibo már a 2017-es Maria hurrikán idején is szenvedett károkat, amikor egy kábel tucatnyi panelt sértett meg a tányéron és egy kisett egy méter körüli antenna is elveszett. Abel Méndez, az Areciboban található Puerto Rico-i Egyetem Lakható bolygókat kutató laboratóriumának (PHL) igazgatója elmondta, hogy a hétfői baleset „a legnagyobb szerkezeti károkat jelenti” a hurrikán óta.

„Tudományos megfigyeléseink, mint sok más helyen is, késni fognak” - írta Méndez egy e-mailben, megjegyezve, hogy csapata éppen befejezte a Barnard-csillag megfigyelését, amely a Nap egyik legközelebbi rendszere.

"A következő hónapokban továbbra is meg kell figyeljünk más csillagokat, köztük olyanokat, amelyek potenciálisan lakható bolygókkal rendelkeznek" - folytatta Méndez. "Megfigyeléseink nem időkritikusak, de mások lehetnek azok is, például a közelben lévő aszteroidák, melyek megközelítik a földet."

Kulturális ikon

A tudományos megfigyelések leállása mellett a baleset szomorú hír mindazok számára, akiket inspirál Arecibo kulturális ikon státusza és úttörő szerepe a földönkívüli intelligencia keresésében (SETI). Arecibo népszerű turistacélpont is Puerto Ricoban, évente közel 100.000 látogatót vonz a látogatóközpont adatai szerint.

Az obszervatórium szerepelt Carl Sagan Kapcsolat című bestseller regényében, valamint annak 1997-es filmváltozatában is. A már említett GoldenEye című film mellett szerepelt az X-akták „Kis zöld férfiak” című epizódjában és a Battlefield 4 játék multiplayer változatában is. A GoldenEye-ban egyébként a tányér betonból van, és a végén fel is robbantják szegény obszervatóriumot.

Méndez és kollégái folytatják a SETI kutatást hosszú és eseménydús hagyományát Arecibo-ban. "Megfigyeléseink célja annak meghatározása, hogy a vörös törpe csillagok milyen hatással vannak bolygóik életképességére" - mondta. "Hamarosan elindítunk egy technikai aláírás-felismerési programot, amely múltbeli és jövőbeli megfigyeléseink adataira épül majd."

(Kép: UCF)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Az OSIRIS-REx 300 millió kilométerről hozta el a Bennu aszteroidáról gyűjtött kőzetmintákat, majd az értékes rakománytól megszabadulva azonnal tovább is indult egy másik kisbolygó felé.
Nem ébredt fel a történelmi küldetést végrehajtó indiai leszállóegység és holdjáró
Nem ébredt fel a történelmi küldetést végrehajtó indiai leszállóegység és holdjáró
A Chandrayaan-3 misszió során először landolt leszállóegység a Hold déli pólusánál, de a küldetés remélt folytatására lehet, hogy nem kerülhet sor.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.