Egy férfi majdnem elveszítette a lábát a székrekedése miatt

2020 / 10 / 31 / Justin Viktor
Egy férfi majdnem elveszítette a lábát a székrekedése miatt
Az extrém állapotba került férfit meg kellett műteni, és még így is hajszálon múlt, hogy nem kellett amputálni a végtagot. De hogyan, és miért történhet ilyesmi?

Baljós előjelek

Az 53 éves férfi három napja panaszkodott növekvő hasi fájdalomra, duzzanattal és émelygés is kínozta, így került be az ügyeletre. A jobb lábában fájdalmat érzett, és a megelőző 24 órában képtelen volt azt megmozdítani. A lábnak nem volt tapintható pulzusa sem, tapintásra pedig hideg volt - írják az orvosok a BMJ esetjelentésében.

A férfi nem szedett gyógyszereket, nem volt érrendszeri betegsége, és úgy általában egészségesnek volt mondható. A végbélvizsgálat kiderítette, hogy a férfinak 3 napja nem ürült rendesen a széklete. A hasüreg vizsgálata során kiderült, hogy hatalmas, összetömörödött széklet kínozza, és potenciálisan életveszélyes abdominális kompartment szindrómában (fokozott nyomás a hasban) szenved.

A vizsgálat felfedte, hogy a székrekedés során felgyűlt anyag kitágította a vastagbelet és nyomást gyakorolt ​​a jobb csípőartériára. Ez a nyomás okozta a lábában a fájdalmat, valamint a bénulást.

Az esete rendkívül súlyosnak bizonyult, a férfi vesekárosodás és metabolikus acidózis jeleit is mutatta, melynek során a vesék kevesebb savat távolítanak el a testből), ezért azonnal megműtötték, eltávolítva a székletanyagot és enyhítve a hasat érő nyomást. A férfiból összesen több mint 2 liter ürüléket távolítottak el, és négy nappal később elhagyhatta az intenzív osztályt, bár a járáshoz még 13 napra volt szüksége.

Homályban az ok

Az orvosok nem tudták pontosan megállapítani, hogy mitől halmozódott fel a széklete. 2015-ben egy WC-fóbiás tizenhat éves lány meghalt, miután nyolc hétig nem ment vécére. Az abdominális kompartment  szindróma miatt a mellkasürege összenyomódott, és végül szívrohamot kapott.

Ha székrekedésünk lenne, semmiképp nem érdemes azt bagatellizálni, és semmilyen körülmények között nem szabad a székletet visszatartani!

A tudomány mai állása szerint a halált kockáztatja, aki több mint 40 napig önként nem el kakilni.

(Forrás: IFLS Kép: Unsplasj, BMJ Case Reports)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.