Egy férfi majdnem elveszítette a lábát a székrekedése miatt

2020 / 10 / 31 / Justin Viktor
Egy férfi majdnem elveszítette a lábát a székrekedése miatt
Az extrém állapotba került férfit meg kellett műteni, és még így is hajszálon múlt, hogy nem kellett amputálni a végtagot. De hogyan, és miért történhet ilyesmi?

Baljós előjelek

Az 53 éves férfi három napja panaszkodott növekvő hasi fájdalomra, duzzanattal és émelygés is kínozta, így került be az ügyeletre. A jobb lábában fájdalmat érzett, és a megelőző 24 órában képtelen volt azt megmozdítani. A lábnak nem volt tapintható pulzusa sem, tapintásra pedig hideg volt - írják az orvosok a BMJ esetjelentésében.

A férfi nem szedett gyógyszereket, nem volt érrendszeri betegsége, és úgy általában egészségesnek volt mondható. A végbélvizsgálat kiderítette, hogy a férfinak 3 napja nem ürült rendesen a széklete. A hasüreg vizsgálata során kiderült, hogy hatalmas, összetömörödött széklet kínozza, és potenciálisan életveszélyes abdominális kompartment szindrómában (fokozott nyomás a hasban) szenved.

A vizsgálat felfedte, hogy a székrekedés során felgyűlt anyag kitágította a vastagbelet és nyomást gyakorolt ​​a jobb csípőartériára. Ez a nyomás okozta a lábában a fájdalmat, valamint a bénulást.

Az esete rendkívül súlyosnak bizonyult, a férfi vesekárosodás és metabolikus acidózis jeleit is mutatta, melynek során a vesék kevesebb savat távolítanak el a testből), ezért azonnal megműtötték, eltávolítva a székletanyagot és enyhítve a hasat érő nyomást. A férfiból összesen több mint 2 liter ürüléket távolítottak el, és négy nappal később elhagyhatta az intenzív osztályt, bár a járáshoz még 13 napra volt szüksége.

Homályban az ok

Az orvosok nem tudták pontosan megállapítani, hogy mitől halmozódott fel a széklete. 2015-ben egy WC-fóbiás tizenhat éves lány meghalt, miután nyolc hétig nem ment vécére. Az abdominális kompartment  szindróma miatt a mellkasürege összenyomódott, és végül szívrohamot kapott.

Ha székrekedésünk lenne, semmiképp nem érdemes azt bagatellizálni, és semmilyen körülmények között nem szabad a székletet visszatartani!

A tudomány mai állása szerint a halált kockáztatja, aki több mint 40 napig önként nem el kakilni.

(Forrás: IFLS Kép: Unsplasj, BMJ Case Reports)


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Az antibiotikum megjelenése előtt a szifilisz kezelése nem volt egyszerű – jött tehát az ötlet, hogy a malária által kiváltott láz segíthet a betegeknek. Mivel a dolog az esetek egy részében bevált, az eljárás kifejlesztése 1927-ben ért egy Nobelt.
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Egy bulgáriai férfi rejtélyes módon mumifikálódott mindössze 16 nap alatt, ami teljesen ellentétben áll a természetes mumifikációhoz szükséges szokásos feltételekkel. A szakértők sem értik, mi történhetett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.