Egy férfi meghalt az USA-ban, miután három héten át minden nap ugyanazt ette

2020 / 10 / 01 / Justin Viktor
Egy férfi meghalt az USA-ban, miután három héten át minden nap ugyanazt ette
Dr. House óta tudjuk hogy nem is olyan nehéz súlyosan megbetegedni vagy meghalni egy olyan egzotikus-, esetleg hiánybetegségben, amiről fogalmunk sem volt. Az ilyen esetekben néha valóban nagyon nehéz lehet rájönni, hogy a beteggel valójában mi is történik.

Édes és veszélyes

A medvecukor sajnos egyáltalán nem veszélytelen édesség, ahogy azt a szomorú események elszenvedője is megtapasztalhatta. A nem mindennapi katasztrófa részleteit a New England Journal of Medicine (NEJM) szaklapban közzétett esettanulmányából ismerhettük meg. Az USA-ban közkedvelt édesség egy 54 éves massachusettsi férfi halálát okozta.

Amikor a beteg megérkezett a Massachusettsi Általános Kórházba, a szíve már nem vert, és nem is reagált. Az utolsó napja során a megszokott egészségi állapota volt, míg dél körül az eszméletét vesztette, és remegve össze nem esett egy gyorsétteremben.

A férfi a helyszínen kapott orvosi segítséget, megkísérelték a kardiopulmonális újraélesztést (CPR), és az ügyeletre már rendszertelen, mindössze 40 ütés per perc szívveréssel került be, mielőtt a szívintenzív osztály (ICU) mechanikus lélegeztetőgépére tették.

A kórházi vizsgálatok során kiderült, hogy alacsony a szervezetének káliumtartalma, és barátaitól és családjától is felvették a kórtörténetét. Az építőmunkásként dolgozó férfi egészségi állapota jó volt, mellkasi fájdalma, légszomja, vagy egyéb szívelégtelensége vagy rendellenes szívritmuszavar tünetei nem voltak. Egyik barátja sem volt beteg, és ő maga sem mutatott más tüneteket.

Medvecukor

Ugyanakkor kiderült, hogy a férfi rosszul táplálkozott, és naponta több csomag cukorkát is elfogyasztott. Kiderült az is, hogy 3 héttel korábban megváltoztatta az általa elfogyasztott cukorka típusát, a gyümölcsízű puha medvecukorról áttért  a fekete medvecukorra, ami azonnal elárulta az orvosoknak, hogy mi okozhatta súlyos állapotát, különös tekintettel az alacsony káliumszintre. 

A fekete medvecukor glicirrizinsavat tartalmaz, amely megváltoztathatja a szervezet káliumszintjét, megzavarhatja az elektrolitokat és megnövelheti a kortizol szintjét, ami magas vérnyomáshoz, hipokalémiához, metabolikus alkalózishoz, fatális aritmiához és veseelégtelenséghez vezethet, melyek mindegyike észlelhető volt a páciensnél.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint a 40 éves vagy annál idősebb emberek számára napi 56 gramm fekete medvecukor elfogyasztása, ha legalább két héten keresztül történik, szabálytalan szívritmus vagy aritmia kialakulásával fenyeget. A halál itt egyértelműen extrém esetnek számított.

Makacs család

"Az ellátás céljait megvitatták családjával, akik elutasították a veseátültetés javaslatát, és a beteget később csak kényelmi intézkedésekkel látták el" - írták a szerzők a jelentésben. "Családjával az ágya mellett halt meg, 32 órával később."

Ha ragaszkodunk a medvecukor fogyasztásához, akkor azért jegyezzük meg, hogy ez a szerencsétlenül járt ember túlzó módon élt vele, és valójában rendkívül valószínűtlen, hogy annyit együnk, ami a saját egészségünket is veszélybe sodorhatja. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a dolog kockázatmentes.

"Még egy kevés elfogyasztott medvecukor is, megnövelheti kissé a vérnyomásunkat" - mondta Dr. Neel Butala, a massachusettsi általános kórház kardiológusa az Associated Press-nek.

(Forrás: AP Kép: Pixabay)

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!