Egy galaxis, két szupernova a mérleg csillagképben

2020 / 05 / 17 / Justin Viktor
Egy galaxis, két szupernova a mérleg csillagképben
A Hubble űrtávcső rengeteg kellemes meglepetést okozott már a világűr szerelmeseinek, és ez most sincs másképp. A frissen közzétett képen egyszerre két szupernóvát is megfigyelhetünk.

A Földtől 85 millió fényév távolságban elhelyezkedő NGC 5861 nevű galaxis egy közbenső spirális galaxis a Mérleg (Libra) csillagképben, melyről nemrégiben a NASA / ESA Hubble űrteleszkóp szemet gyönyörködtető képet készített. A képen egyszerre két szupernóva, az SN1971D, és az SN2017erp is megjelenik. 

A galaxisokat általában morfológiájuk (alakjuk, formájuk) alapján osztályozzák. Például, a Tejút-galaxis egy küllős spirális galaxis. Egy közepes méretű spirális galaxis alakja valahol a küllős spirális galaxis (amelynek magja látszólag egy egyenes központi küllő közepén van) és a küllők nélküli spirális galaxis alakja között van. Az NGC 5861 egy kis galaxiscsoport legelső tagja, amely magában foglalja az NGC 5858-ot is, amely a Mérleg csillagkép egy elliptikus galaxisa.

Az SN 1971D szupernóva-robbanást 1971 február 24-én, az SN 2017erp 2017 június 13-án észleltek az NGC 5861 galaxisban. A szupernóvák erős fénnyel világító robbanások, amelyek megvilágíthatják az éjszakai égboltot. A legfényesebb szupernóva az SN 1006 volt, ami 166-szor olyan vakítóan ragyogott, mint a Vénusz, időszámításunk után 1006 április 30-tól május 1-ig.”

A 68mb méretű nagy felbontású kép innen tölthető le.

(Forrás: SciNews, Spacetelescope Képek: Hubble)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
A Nemzetközi Űrállomásról indult orosz Progressz MS-23 teherszállító űrszondát szándékosan égették el a Föld légkörében egy rövid, de látványos tűzijáték kíséretében, amit az űrhajósok lencsevégre is kaptak.
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Egy amerikai cég, az Astrobotic a NASA támogatásával december 24-én indítja el a Peregrine missziót, aminek során leszállóegységet küldenek a Holdra. Az Apollo-program utolsó küldetése óta most először érkezhet amerikai leszállóegység a Hold felszínére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.