Egy Google Chrome kiterjesztés több mint 100 tonna tengeri műanyag szemetet számolt fel

2020 / 10 / 04 / Justin Viktor
Egy Google Chrome kiterjesztés több mint 100 tonna tengeri műanyag szemetet számolt fel
A műanyag hulladék mára az óceán szinte minden területére eljutott. Évente 8 és 12 millió tonna műanyag kerül az óceánjainkba, ami nem csak sokféle tengeri állat életét veszélyezteti, de hosszú távon a saját életünket is, amikor mikroműanyagokra bomlik, amelyek bejutnak ivóvízünkbe, ételeinkbe, sőt a belélegzett levegőnkbe is.

Egy nagyszerű csapat - az OCG

Az “OCG - Saving The Ocean” csoportról már írtunk, a nagy folyók szeméttől való megtisztításának projektje kapcsán.  Most kifejlesztettek egy olyan alkalmazást, tulajdonképpen egy keresőmotort, ami segíti az óceánok szeméttől történő megtisztítását. Az OCG egy nonprofit szervezet, amit 2019-ben hoztak létre olyan emberek, akik szeretnének tiszta tengerpartokat és műanyag szennyezéstől mentes óceánokat a bolygón.

Az alkalmazás tulajdonképpen úgy működik, mint a Google, minél többet használja a felhasználó, annál relevánsabb hirdetések jelennek meg számára. A folyamat során az OCG megkapja annak a pénznek egy részét, melyet a hirdető fizet, és a pénzt a tengerek és óceánok kitakarítására fordítja. A projektet alapító, Mike Powell és Jon Chambers szeretné rávenni az embereket, hogy „változtassanak a dolgok menetén”.

 

"Utazás közben megdöbbentett a mindenütt látott műanyag hulladék mennyisége az egyes országokban, folyamatosan hallani és látni erről híreket, de a saját élmény valamit életre hívott bennem" - mondta Powell a Forbesnak.

Saját tőke

Bele is vágtak a dologba, és megtakarításaikat valamint programozói tudásukat felhasználva létrehozták az OCG keresőmotort. Az indulást követő három hónap alatt az alkalmazás segítségével több mint 126 tonna műanyagot távolítottak el  100 ezer, a keresőmotort használó környezettudatos embernek köszönhetően. Az alkalmazást ezen a linken lehet a Chrome böngészőhöz hozzáadni.


Az OCG takarító személyzete. (Kép: Ocean Cleanup Group)

Az Ellen MacArthur Foundation alapítvány szerint 2050-re a tengerben több hulladék műanyag lehet majd, mint hal. Az Ausztrál Newcastle-i Egyetem jelentése szerint az átlagember hetente egy hitelkártya anyagának megfelelő mennyiségű műanyagot fogyaszt el főleg az ivóvízzel. A koronavírus járvány csak rontott ezen azáltal, hogy drámaian megnőtt a természetben szétszórt egyéni védőeszközök, maszkok, kesztyűk és egyéb eldobható műanyago mennyisége.

"Hosszú út áll előttünk, de az egyszer használatos műanyagok kiküszöbölése a vásárlásokból - és ötletes módszerek meglelése az újrafelhasználásra valamint a vásárolt műanyag palackok újratöltésére - egy remek hely a kezdéshez" - írta Helle Abelvik-Lawson a Greenpeacetől.

Az út kezdete: Bali

Az OCG az indonéziai Baliban kezdte el első tisztítási műveletét, és remélik, hogy Délkelet-Ázsia egész területén terjeszkedhetnek. Ennek érdekében a helyi közösségekben verbuválnak és képeznek takarító személyzetet, akik az alkalmazás felhasználóinak minden három keresésére vetítve képesek eltakarítani és újrahasznosítani egy darab műanyag zacskót.

Az OCG egy raktárban gyűjti az összeszedett műanyagot, majd típus szerint szétválogatják a szemetet (palackok, műtéti maszkok, műanyag zacskók stb.). A vállalat az ECO Bali szolgáltatását használja az újrahasznosításhoz, de remélik, hogy hamarosan önállóan is belevághatnak ebbe a folyamatba. 

Az OCG a helyi szervezetekkel és a természetvédelmi központokkal együttműködve olyan tengeri állatok megmentésével is foglalkozik, amik műanyag hulladékok miatt sérültek meg, például tengeri teknősöknél gyakori ez a tragikus helyzet.

(Forrás: Forbes Kép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
A tervek szerint 2040-ig három, összesen 9 GW kapacitású atomerőművet építenek majd az Európa vezető széntermelőjének számító országban.
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.