Egy ígéretes vegyület csökkenti a testzsírt, hatásos az elhízás és a cukorbetegség ellen is

2020 / 02 / 08 / Justin Viktor
Egy ígéretes vegyület csökkenti a testzsírt, hatásos az elhízás és a cukorbetegség ellen is
Egy új tanulmányban közzétettek szerint a tudósok felfedezték, hogy a rák elleni küzdelemben részt vevő G-1 vegyület csökkentheti az elhízott egerekben halmozódó zsírt, hatásos az elhízás és a cukorbetegség ellen is.

A tudósok a GPER-t, a G-proteinhez kapcsolt ösztrogénreceptort vizsgálták, - amelyet a G-1 (GPER-szelektív molekuláris agonista, más néven Tespria) aktivál, - mivel a GPER befolyásolja a specifikus emlőrákos sejteket. Amikor az emlőrák elleni gyógyszerek, mint például a Tamoxifen és a Fulvestrant, blokkolják a sejtek magjában az ösztrogénreceptorokat, egyben aktiválják a GPER-t is, amelyet a sejtmembránokban találnak.

Nőstényeknél működött

Az ösztrogént női hormonnak tekintik. A nők alacsony ösztrogénszintje a menopauza egyik jellemzője, és a menopauza utáni korban lévő nőknél magasabb a szívbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség aránya. Annak jobb megértése érdekében, hogy a G-1 hogyan befolyásolhatja a postmenopauzális korban a nők anyagcseréjét, a tudósok alacsony ösztrogénszintű egereket vizsgáltak.

A vizsgálat során az alacsony ösztrogén-szintű nőstény egerek gyorsan halmoztak fel súlyfelesleget, elhíztak és cukorbeteggé váltak. A G-1 nevű vegyülettel kezelve az egerek lefogytak, és a cukorbetegségük is elmúlt.

Eric Prossnitz orvos-kutató, a New mexikói Orvostudományi Egyetem Belső Orvostudományi Intézetének Molekuláris Orvostudományi Tanszéke tiszteletbeli professzora és divízió-vezetője elmondta: 

„Az egerek metabolizmusa megváltozott, megnövekedett energiafelhasználást mutattak.”

Hímeknél máshogy hat

A férfiak ösztrogén-termelése alacsony szintű, ezt figyelembe véve a tudósok hím egereket is vizsgáltak. A vizsgálat során a hím egereket magas zsírtartalmú táplálékkal táplálták, ami elhízottá és cukorbetegséggé tette őket. A G-1 vegyülettel kezelve a hím egerek nem veszítettek súlyt; de nem is híztak tovább, mint ahogy a kezeletlen egerekkel történt. Talán ennél is fontosabb, hogy javult a cukorbetegségük.

Az alacsony ösztrogéntartalmú nőstény egerekkel végzett kísérletben a tudósok tehát megállapították, hogy azok  lefogytak, és cukorbetegségük javult, amikor G-1-el kezelték őket. „Ez az eredmény azt sugallja, hogy a G-1 külön hatással van az elhízásra és a cukorbetegségre. A G-1-kezelt hím egerek anyagcserében egészségesebbek voltak, annak ellenére, hogy maradtak elhízott állapotban. Ezek az eredmények a nemek közötti különbségekre utalhatnak a gyógyszer hatását tekintve vagy esetleg a GPER jelzéseinek működésbeli különbségeire a férfiak és nők sejtjeiben" - tette hozzá Prossnitz.

Beinduló energialeadás

A tudósok ezt követően megvizsgálták a barna zsírsejteket annak tisztázása érdekében, hogy a G-1 hogyan növeli az energiafelhasználást. A barna zsírsejtek hőt termelnek ahelyett, hogy zsírokként tárolják a felesleges kalóriákat. Az eredmények meglepőek voltak: a G-1 kezelés során a sejtek több energiát fogyasztottak.

Prossnitz szerint: "Ez nagyon jól illeszkedik ahhoz, amit az egerekben megfigyeltünk, és arra utal, hogy a G-1 csökkentheti az elhízást azáltal, hogy olyan barna zsírsejteket céloz meg, amelyek extra kalóriákat égetnek el."

A tudósok tovább tervezik vizsgálni, hogy a GPER jelei miként idézik elő a sejtszintű változásokat, amelyek kiváltják a többlet energiafelhasználást. Hamarosan megkezdik a hosszú utat a klinikai vizsgálatok felé is, amelyek tesztelik a G-1 képességét az emberek elhízás és cukorbetegség elleni küzdelemében is.

A felfedezés révén a tudósok remélik, hogy 93 millió elhízott amerikainak segíthetnek a zsírokkal szembeni harcban. A tanulmányt a Science Translational Medicine folyóiratban tették közzé.

(Forrás: TechExplorist Képek: Pikrepo, Unsplash, Pexels)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be
A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be
Az 1967-es első emberi szívátültetés óta a recipiensek nagyon sokszor fura változásokat tapasztaltak magukon.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.