Egy ígéretes vegyület csökkenti a testzsírt, hatásos az elhízás és a cukorbetegség ellen is

2020 / 02 / 08 / Justin Viktor
Egy ígéretes vegyület csökkenti a testzsírt, hatásos az elhízás és a cukorbetegség ellen is
Egy új tanulmányban közzétettek szerint a tudósok felfedezték, hogy a rák elleni küzdelemben részt vevő G-1 vegyület csökkentheti az elhízott egerekben halmozódó zsírt, hatásos az elhízás és a cukorbetegség ellen is.

A tudósok a GPER-t, a G-proteinhez kapcsolt ösztrogénreceptort vizsgálták, - amelyet a G-1 (GPER-szelektív molekuláris agonista, más néven Tespria) aktivál, - mivel a GPER befolyásolja a specifikus emlőrákos sejteket. Amikor az emlőrák elleni gyógyszerek, mint például a Tamoxifen és a Fulvestrant, blokkolják a sejtek magjában az ösztrogénreceptorokat, egyben aktiválják a GPER-t is, amelyet a sejtmembránokban találnak.

Nőstényeknél működött

Az ösztrogént női hormonnak tekintik. A nők alacsony ösztrogénszintje a menopauza egyik jellemzője, és a menopauza utáni korban lévő nőknél magasabb a szívbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség aránya. Annak jobb megértése érdekében, hogy a G-1 hogyan befolyásolhatja a postmenopauzális korban a nők anyagcseréjét, a tudósok alacsony ösztrogénszintű egereket vizsgáltak.

A vizsgálat során az alacsony ösztrogén-szintű nőstény egerek gyorsan halmoztak fel súlyfelesleget, elhíztak és cukorbeteggé váltak. A G-1 nevű vegyülettel kezelve az egerek lefogytak, és a cukorbetegségük is elmúlt.

Eric Prossnitz orvos-kutató, a New mexikói Orvostudományi Egyetem Belső Orvostudományi Intézetének Molekuláris Orvostudományi Tanszéke tiszteletbeli professzora és divízió-vezetője elmondta: 

„Az egerek metabolizmusa megváltozott, megnövekedett energiafelhasználást mutattak.”

Hímeknél máshogy hat

A férfiak ösztrogén-termelése alacsony szintű, ezt figyelembe véve a tudósok hím egereket is vizsgáltak. A vizsgálat során a hím egereket magas zsírtartalmú táplálékkal táplálták, ami elhízottá és cukorbetegséggé tette őket. A G-1 vegyülettel kezelve a hím egerek nem veszítettek súlyt; de nem is híztak tovább, mint ahogy a kezeletlen egerekkel történt. Talán ennél is fontosabb, hogy javult a cukorbetegségük.

Az alacsony ösztrogéntartalmú nőstény egerekkel végzett kísérletben a tudósok tehát megállapították, hogy azok  lefogytak, és cukorbetegségük javult, amikor G-1-el kezelték őket. „Ez az eredmény azt sugallja, hogy a G-1 külön hatással van az elhízásra és a cukorbetegségre. A G-1-kezelt hím egerek anyagcserében egészségesebbek voltak, annak ellenére, hogy maradtak elhízott állapotban. Ezek az eredmények a nemek közötti különbségekre utalhatnak a gyógyszer hatását tekintve vagy esetleg a GPER jelzéseinek működésbeli különbségeire a férfiak és nők sejtjeiben" - tette hozzá Prossnitz.

Beinduló energialeadás

A tudósok ezt követően megvizsgálták a barna zsírsejteket annak tisztázása érdekében, hogy a G-1 hogyan növeli az energiafelhasználást. A barna zsírsejtek hőt termelnek ahelyett, hogy zsírokként tárolják a felesleges kalóriákat. Az eredmények meglepőek voltak: a G-1 kezelés során a sejtek több energiát fogyasztottak.

Prossnitz szerint: "Ez nagyon jól illeszkedik ahhoz, amit az egerekben megfigyeltünk, és arra utal, hogy a G-1 csökkentheti az elhízást azáltal, hogy olyan barna zsírsejteket céloz meg, amelyek extra kalóriákat égetnek el."

A tudósok tovább tervezik vizsgálni, hogy a GPER jelei miként idézik elő a sejtszintű változásokat, amelyek kiváltják a többlet energiafelhasználást. Hamarosan megkezdik a hosszú utat a klinikai vizsgálatok felé is, amelyek tesztelik a G-1 képességét az emberek elhízás és cukorbetegség elleni küzdelemében is.

A felfedezés révén a tudósok remélik, hogy 93 millió elhízott amerikainak segíthetnek a zsírokkal szembeni harcban. A tanulmányt a Science Translational Medicine folyóiratban tették közzé.

(Forrás: TechExplorist Képek: Pikrepo, Unsplash, Pexels)


Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
A baktériumok véletlenszerű mutációja az oka annak, hogy elkerülhetetlenül rezisztenssé váljanak a jövőben fejlesztett antibiotikumokkal szemben is. Mindezt egy könnyen megérthető kísérlet szemlélteti.
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Egy jogi kiskapu miatt elméletileg lehetséges súlyos bűncselekményt elkövetni, majd per nélkül megúszni a dolgot a Yellowstone egy elhagyatott pontján.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.