Egy japán startup fából készít műholdat Kiotó Egyetemének részvételével

2020 / 12 / 31 / Justin Viktor
Egy japán startup fából készít műholdat Kiotó Egyetemének részvételével
A világűr gyarmatosítása és felfedezése során hatalmas mennyiségű zömmel mérgező anyagot juttattunk Föld körüli pályára és alaposan elszennyeztük a bolygónk közvetlen űrbéli környezetét. A Sumitomo Forestry nevű japán startup és a Kiotói Egyetem közös fejlesztésével legalább kis részben változtatni szeretne ezen, ezért belevágtak az első fából készült műhold elkészítésébe Japánban. Műholdjuk 2023-ban állhat Föld körüli pályára.

Kevesebb mérgező anyag

A Sumitomo Forestry célja az, hogy a lehető legkevesebb űrszemét keringjen odafent, amellett persze, ami az elmúlt évtizedekben már odakerült. Elméletben a fából készült műholdak egyszerűen eléghetnek, amikor újra belépnek a Föld légkörébe.

"Nagyon aggasztónak találjuk, hogy az összes műhold, ami visszatér a Föld légkörébe elég és apró alumínium-oxid részecskéket hoz létre, amelyek sok-sok éven keresztül lebegnek a légkör felső részében. Végül hatással lesznek a Földi élővilágra is"

- mondta el Takao Doi a kiotói egyetem professzora, aki 2008-ban a Nemzetközi Űrállomáson, az ISS-en is járt. 

„Űrszemét egyre aggodalomra ad okot, és az ütközés két nagyobb törmelékdarab között - mondjuk egy és 10 tonna közötti tömegben - jelenti a legnagyobb környezeti kockázatot” - mondta el Daniel Oltrogge, az űrben használatos szabványok kifejlesztéséért felelős Center for Space Standards and Innovation igazgatója. Bár a becslések eltérnek, Oltrogge szerint a CSSI adatai azt mutatják, hogy

körülbelül 760 ezer darab egy centiméternél nagyobb űrszemétnek minősíthető objektum kering Föld körüli pályán.

Két új magyar műholdat lőnek fel pénteken! November 7-én tartották a HA5MRC Műegyetemi Rádió Club hagyományosnak mondható idei éves rendezvényét, a Műszaki Napot. Az eseménynek különös jelentőséget adott, hogy november 29-én pályára  állhat a SMOG-P és az ATL-1, vagyis a második és a harmadik magyar műhold.

Nem minden fa megfelelő

A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy a különféle fafajták miként tudnának ellenállni a világűr extrém körülményeinek. Az ilyen fejlesztésekben felhasznált anyagoknak a szélsőséges hőmérsékleti ingadozásokat és az intenzív sugárzást is el kell viselniük.

A működőképes modell (proof of concept) és egy jövőbeni légi-próbarepülésekre tervezett darab már elkészítés alatt áll. A Sumitomo Forestry ennél sokkal több információt azonban nem hajlandó elárulni. Érdekesség, hogy a koncepcióban visszaköszön David Fincher 1992-es Alien 3 filmjének elvetett forgatókönyve, mely egy fából készült műholdon játszódott volna.

A Világgazdasági Fórum összesítése szerint jelenleg körülbelül 6000 műhold keringhet a Föld körül, de ezeknek csak mintegy 60 százalékát használjuk és a számuk csak egyre nő. Egyre több vállalat tervez saját műhold-flottával, például, hogy szélessávú internet-elérést juttassanak el a világ minden részébe, ami jelentősen növeli majd a Föld körüli keringési pályákon már ma is jelentős rendetlenséget.

(Forrás: BBC Kép: Sumimoto Forestry)

Ez is érdekelhet:

A NASA tengerszint-figyelő műholdat állított pályára A világóceánok és a tengerek vízszintje emelkedik és ez rengeteg part menti várost fenyeget, hogy az egyre hevesebb viharokról ne is beszéljünk. A Sentinel-6 Michael Freilich a következő évtizedben is folytatja a tengerszint magasságának megfigyelését.

Műholdakkal kommunikált egy növényi-elektromossággal táplált érzékelő Egy energiaforrásként növények által termelt villamosenergiát használó elektromos eszköz műholdas kommunikációt folytatott, a világon először.

Elon Musk 42 ezer műholdat tervez föld körüli pályára állítani Elon Musk megosztó személyiségű innovátor, ami azt jelenti, hogy ugyanolyan könnyen állít tervei mögé tömegesen támogatókat, mint amilyen könnyen ellenzőkre tesz szert, ez neki napi rutin. 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Ma kiderül, ki építi meg a járművet, amivel a Holdon közlekednek az űrhajósok
Ma kiderül, ki építi meg a járművet, amivel a Holdon közlekednek az űrhajósok
A NASA tervei szerint az első emberes holdi Artemis-küldetés asztronautái még gyalogosan közlekednek, de később egy LTV (Lunar Terrain Vehicle) szállítja majd őket az égitesten. Az űrügynökség ma választja ki, hogy ki építheti meg a járművet, a bejelentést élőben is nézhetjük.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.