Egy japán város robotfarkassal tartja távol a medvéket 2023 / 10 / 04 / Felkai Ádám

A hokkaidói Takikawa japán város fokozza a robotizált szörnyfarkasok bevetési területét – nem, ez nem az ősz legfrissebb anime-szenzációjának a summázata, hanem egy tényleges terv, mivel a város így védené ki az egyre szaporodó medvetámadásokat. A kezdetben a város szélére telepített napenergiával működő robot, amelyet úgy terveztek, hogy egy farkasra hasonlítson ragyogó vörös szemekkel és villogó fényekkel (bár ez utóbbi tulajdonság farkas esetén talán kevésbé jellemző), fenyegető üvöltést ad ki, amikor a közelben medvéket észlel. A robot ugyan nem képes a medvék üldözésére, de stratégiailag olyan területek közelében van elhelyezve, mint a golfpályák, autópályák és sertéstelepek. Bár a tervezés célja a medvék elrettentése, esélyesen az emberekre is ráhozhatja a frászt, ha éjszaka futnak vele össz – Takikawában a gyengébb idegzetűek tehát jobb, ha kerülik az esti sétákat. A medvetámadások száma a közelmúltban fokozódott az egész országban – április és július között 53 sérüléses esetről számoltak be, ami 2007 óta a legmagasabb szám. Májusban Hokkaidóban pedig már egy halálesetre is sor került. A mechanikus farkast amúgy egy valódi farkasfaj inspirálta, amelyet több mint egy évszázaddal ezelőtt pusztítottak ki a vadászok. (Forrás: Digitaltrends)
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.