Egy kis darab emberi agyszövet, ami túlélt 2600 évet
Egy kis darab emberi agyszövet, ami túlélt 2600 évet
2020 / 01 / 09 / Justin Viktor
Az ősi emberek vagy állatok testének lágy részei, különösen az olyan szervek mint például az agy, soha nem maradnak fent, hiszen elbomlanak néha megőrződnek az utókor számára - mondhatjuk tavaly óta.

Majdnem 2600 évvel ezelőtt lefejeztek egy embert a mai York közelében az Egyesült Királyságban, - hogy mi okokból még nem tudjuk - és a fejét gyorsan eltemették egy agyagban gazdag sárból álló sírba. Amikor a kutatók 2008-ban megtalálták a koponyáját, megdöbbenve látták , hogy az agyszövet, amely általában a halál után gyorsan elrothad, fennmaradt az évezredek alatt - még olyan törékeny részletek is láthatóak rajta, mint a redők és barázdák.

Régen az agy is jobb volt

A kutatók úgy gondolják, hogy rájöttek miért. A fennmaradt szövet vizsgálatához több molekuláris technikát is felhasználva a kutatók felfedezték, hogy két szerkezeti fehérje - melyek az idegsejtek és az asztrociták „csontvázaként” szolgálnak - sűrűbben voltak megtalálhatóak az ősi agyban.

Egy éven át tartó kísérletben úgy találták, hogy ezek az aggregálódott fehérjék stabilabbak is, mint mai agyunkban. Az ősi fehérjecsomók elősegítették a lágyszövetek szerkezetének megőrzését korokon keresztül

- jelentették be a kutatók ma a Royal Society Interface tudományos folyóiratában.

Több új kérdés, mint válasz

Az aggregálódott fehérjék általában az öregedés és az agyi betegségek, például az Alzheimer-kór markerei. De a csapat nem talált olyan fehérjecsomókat, amelyek jellemzőek lennének az ilyen állapotokra az ősi agyban.Így továbbra sem tudjuk, mi okozta a fehérjék aggregálódását, de a tudósok azt gondolják, hogy ennek valamilyen köze lehet a temetési körülményekhez, amely úgy tűnik valamiféle rituálé részeként történt. Időközben az új eredmények segíthetik a kutatókat abban, hogy más ősi szövetek fehérjéiből is információhoz jussanak, melyekből nem lehet könnyen kinyerni a DNS-t.

(Forrás: ScienceMag Képek: TheRoyalSociety)

Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.