Egy különös kiborg társadalomba vezet a viselhető platformmal való kísérlet

2023 / 05 / 08 / Bobák Zsófia
Egy különös kiborg társadalomba vezet a viselhető platformmal való kísérlet
A Jizai Body koncepciója egy kiborgvilágról szól, ahol az emberek testi képességeinek nem szabnak határt a biológiai adottságok.

A japán fejlesztésű Jizai Arms egy háton viselhető platform, amelyre hat robotikus kart lehet csatlakoztatni, növelve az emberi test teljesítőképességét, de tervezői szerint elsődleges funkciója nem annyira a konkrét gyakorlati feladatok megoldásában való segítség, hanem a testi határok legyőzése és egy kiborg társadalom megalapozása. A Jizai Arms a Jizai Body koncepció egyik megvalósulása: ezt a koncepciót egy tavaly megjelent publikációban mutatták be a Tokiói Egyetem kutatói, akik a kibernetika segítségével hoznák létre az ember fejlett, "kiterjesztett" változát és egy erre épülő társadalmat.

Ebben az új világban az emberek szabadabban, a biológiailag meghatározott korlátokon felülemelkedve használhatnák a testüket a hordható, fel-, és lecsatolható kiegészítők segítségével, lehetővé téve, hogy "minden egyes személy úgy éljen, ahogy szeretne élni a társadalomban".

"Az, aki Jizai Testre tesz szert, egyszerre irányíthatja a természetes testét és annak kiterjesztéseit, a fizikai és kibervilágban is."

- írják a kutatók a tanulmányban.

A plusz végtagokkal felszerelt emberek nem csak a robotikai fejlesztések hatékonyságnövelő eredményeit élvezhetnék, hanem egyúttal együtt élnének és dolgoznának a mesterséges intelligencia rendszerekkel is, mivel a robotkarokat vagy más kiegészítőket részben algoritmusok működtetik és bizonyos egyszerűbb mozgásokat automatikusan végeznek el. Ennek a fajta párhuzamos vezérlésnek és a robotizált eszközök félig autonóm üzemeltetésének megoldásán még dolgoznak a mérnökök, hiszen a Jizai Body elképzelés végső célja egy olyan módszer kifejlesztése, ami nem nehezíti és bonyolítja, hanem könnyíti a felhasználó dolgát, hogy a kiborglét a következő evolúciós lépcsőfok lehessen.

A kiborg társadalomnak persze meglennének a maga gyakorlatiasabb alkalmazási területei is, például egészen újfajta sportok vagy művészeti performanszok születhetnének, a testük feletti kontrollt elvesztett betegek újra mozoghatnának és az emberek életük végéig cselekvőképesek és aktívak maradhatának. Azt azonban a kutatók is elismerik, hogy egy ilyen világ megteremtése nem megy egyik napról a másikra és a robotikai kiegészítők használata akár etikai kérdéseket is felvet, többek között az emberek fizikai biztonságával kapcsolatban is.

(Fotó: Kazuaki Koyama/Jizai Arms)


Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
A végeredmény az internetezőket is erősen megosztotta.
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.