Egy ma is létező amerikai pénznem, amiről valószínűleg csak kevesen hallottak

2023 / 10 / 22 / Bobák Áron
Egy ma is létező amerikai pénznem, amiről valószínűleg csak kevesen hallottak
Szinte nem múlik el nap anélkül, hogy valahol a világon ne hoznának létre egy új kriptovalutát, amelyekből mára annyi van, hogy a számukat is nehéz lenne felbecsülni. Bár az országok hivatalos pénznemeinél közel sem lenne ennyire nehéz dolgunk, azt kiszámolni, hogy összesen hány különböző pénz létezik a Földön már sokkal nagyobb munka lenne, ugyanis a világ számos régiójában az ország hivatalos fizetőeszköze mellett alternatív, csak helyben használt pénznemek is forgalomban vannak.

Közgazdasági értelemben véve Magyarországon is több ilyen helyi pénzzel találkozhatunk, elég csak a Hajdúnánáson és Hajdúdorogon használt Bocskai Koronára gondolni, amely "készpénzt helyettesítő fizetőeszközként" különböző kedvezményeket biztosít azoknak a vásárlóknak, akik az utalványt elfogadó vállalkozásoknál vásárolnak. Ugyanakkor míg a hazai jogi szabályozás értelmében a Bocskai Korona (a Soproni Kékfrankhoz, a Balatoni Koronához és más pénzhelyettesítőkhöz hasonlóan) hivatalosan utalványnak minősül, addig számos országban valódi alternatív pénzek is forgalomban vannak, amelyek az ország hivatalos pénzneme helyett használhatóak egy szűkebb földrajzi területen.

Massachusetts hegyvidéki részén, az úgynevezett The Berkshiresben járva az utazók meglepődve tapasztalhatják, hogy a helyiek sokszor nem dollárral fizetnek a boltban, helyette egy olyan különleges pénzt használnak, amelyen George Washington, Abraham Lincoln és Benjamin Franklin helyett helyi hírességek arcképe díszeleg. A BerkSharest 2006-ban hozta létre a helyi bankok támogatásával a Schumacher Center for a New Economics, mégpedig azzal a céllal, hogy megakadályozzák a pénz kiáramlását a helyi gazdaságból. Az ötletgazdák úgy vélték, hogy mivel a BerkSharest csak helyben lehet felhasználni a mintegy négyszáz, a pénzjegyet elfogadó vállalkozásnál, így a Berkshire megyén kívül tökéletesen értéktelen valuta némi védelmet nyújthat azzal szemben, hogy a lakosság az Amazonnál és más nagyvállalatoknál költse el a pénzét a helyi vállalkozások helyett.

Bár a kitalálói korábban felvetették, hogy a BerkShares értékét egy helyi áruskosárhoz kössék, így védekezve a dollár volatilitásával szemben, az árfolyamot végül mégis a nemzeti valutához kötötték: egy egy dollárt érő BerkSharest 95 centért lehet megvásárolni, ami azt jelenti, hogy az ezzel fizetők minden dolláron 5 centet (vagy ha úgy tetszik, minden vásárlás alkalmával 5%-ot) spórolnak. A rendszer a helyi vállalozásoknak is megéri, hiszen egészen addig, amíg nem akarják a pénzt dollára visszaváltani, nem keletkezik veszteségük, a viszonylag nagy számú elfogadóhely miatt pedig a számlákat vagy akár az alkalmazottak bérét is fizethetik BerkSharesben. A valuta igazi értékét persze ezzel együtt is az adja a vállalkozások számára, hogy a helyiek így nagyobb arányban vásárolnak lokálisan ahelyett, hogy máshol költenék el a pénzüket.

A BerkShares gyorsan rendkívüli hírnévre tett szert, és sokaknak annyira megtetszett az ötlet, hogy más régiók és települések is megpróbálkoztak a massachusettsi pénz mintájára létrehozott saját fizetőeszközzel. A Berkshire-ieknek intő jel lehet, hogy az egyik ilyen pénzt, az angliai Totnesben használt Totnes fontot tizenkét évnyi használat után 2019-ben kivonták a forgalomból, mivel a készpénzmentes fizetési megoldások elterjedésével egyre jelentéktelenebbé vált.

A BerkShares Inc. viszont igyekszik haladni a korral, és tavaly tavasszal bevezették a pénznem digitális változatát, amivel a modern kor elvárásainak megfelelően már telefonon is fizethetnek a vásárlók. A digitális BerkShares a Celo nevű platform blokklánc-technológiáját használja, ami a készítői szerint teljesen karbonsemlegesen működik, és lehetőséget ad arra, hogy a hagyományos banki utalásokkal szemben a tranzakciók pillanatok alatt végbemenjenek. A digitális BerkShares előnye kereskedői szempontból, hogy míg egy hagyományos bankkártyás tranzakciónál a bank akár 2-3%-ot is levonhat tranzakciós illeték formájában, addig a BerkSharesnél semmilyen illeték nem terheli a tranzakciókat, és a kereskedőknek akkor is csak 1,5%-os illetéket kell fizetniük, ha a helyi bankokban dollárra váltanák a digitális BerkShareseiket. Az ugyanakkor nem nyilvánvaló, hogy a vásárlóknak milyen előnyökkel jár a digitális BerkShares, ugyanis ezt a kereskedők kérésére már 1:1-hez váltják a dollárral szemben.

Ez a cikk eredetileg 2022.01.20-án jelent meg a Rakétán.

(The New York Times, The Berkshire Edge, Wikipedia, Fotó: Darren McCollester/Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Szaúd-Arábia futurisztikus városa még nagyratörőbb lesz, de az álomnak nagy az ára
Szaúd-Arábia futurisztikus városa még nagyratörőbb lesz, de az álomnak nagy az ára
Neom, az újjövő városa lesz a Vision 2030 program vezető látványosságaként, de a luxusszállodák és felhőkarcolók főként a tehetősebbeknek készülnek, miközben a helyi törzsek tagjait kitelepítik a helyszínről.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.