Egy magyar cég olyan virtuális valóságot alkot, amilyet eddig csak sci-fikben láttunk

2020 / 06 / 15 / Bobák Áron
Egy magyar cég olyan virtuális valóságot alkot, amilyet eddig csak sci-fikben láttunk
A Hybriről egyszerre juthat eszünkbe a Black Mirror, a Szárnyas fejvadász 2049 vagy A nő.

A magyar Realic Inc. nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy egy tökéletesen élethű partnert hozzanak létre a kiterjesztett valóságban, ami úgy viselkedik, mint egy valódi személy. Dönczi Richárd, a cég elnöke szerint az élmény leginkább a Szárnyas fejvadász 2049 JOI-jához hasonlítható, de említhetnénk akár A nő (Her) mesterséges intelligenciáját is, azzal a különbséggel, hogy a Hybriben létrehozott karaktereknek van fizikai (azaz virtuális) megvalósulása is.

Hogy pontosan mire számíthatunk, az csak az csak az alkalmazás jövőre esedékes bemutatása után fog kiderülni, de az biztos, hogy a Realic Inc. elég magasra céloz. A honlapon található infók alapján a telefonunkon vagy VR-szemüveggel látható karakter a mesterséges intelligenciának köszönhetően úgy viselkedik, mint egy önálló élőlény, tehát jóval emberibb lesz, mint a ma megszokott, robotikus személyi asszisztensek. "A modellek gondolkodnak és éreznek" - figyelmeztet a Realic Inc., akik szerint az is előfordulhat, hogy ha rosszul alkotjuk meg a karaktert, akkor nehéz lesz érzelmi kapcsolatot kialakítani a teremtményünkkel.

Hogy mit alkotunk, az pedig csak rajtunk múlik. A cég nem szégyenlősködött, és a Hybri kampányában elég komoly hangsúlyt fektettek arra, hogy felhívják a figyelmet az alkalmazás szexuális aspektusaira, ám a leírás alapján a Hybri jóval több akar lenni, mint egy virtuális szexbaba. Az alkalmazással létrehozhatunk egy virtuális társat, barátot vagy akár egy elhunyt családtagot is, úgy szabva személyre a külső és belső attribútumokat, ahogy a kalandjátékok elején alkotjuk meg a karaktert. Emellett a Hybri egy különleges photoscan funkciót is kapott, amelynek használatával elvileg bármilyen arc pontosan bedigitalizálható lesz.

Kérdésünkre, hogy milyen adatvédelmi feltételek vonatkoznak majd az alkalmazás használatára, Dönczi Richárd elmondta, hogy az alkalmazás mindenben megfelel majd a GDPR előírásainak, erről bővebb tájékoztatást a kampány indulása után fognak adni.

Ha a Hybri sikeres lesz, abban komoly szerep jut majd a borzasztóan élethű grafikai megvalósításnak, amihez a Realic Inc. a jelenlegi egyik legnépszerűbb grafikus motort, a Unity 3D-t használta. A karakterekkel gesztus- és hangirányítással tudunk majd kapcsolatba lépni akár VR-szemüveggel, akár a telefonunkon használjuk a Hybrit.

Nem meglepő módon a magyarok által fejlesztett alkalmazásnak külföldön is hamar híre ment, a virtuális valóság történéseit nyomon követő szaklapok mellett az egyik legnépszerűbb technológiai magazin, a The Next Web is külön cikket szentelt neki. A Hybri-kampány július 15-én indul a Kickstarteren, ahol a készítők 250 ezer dollárt szeretnénk összegyűjteni a projekt beindításához. Aki előzetesen feliratkozik, féláron, vagyis 49 dollárért rendelheti elő az alkalmazást, ami a tervek szerint 2021. június elsején válik majd elérhetővé az AppStore-ban és a Google Playen.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.