Egy szibériai tinédzser fel akart robbantani egy FSZB épületet a Minecraftben, börtönbe került

2022 / 02 / 11 / Pőcze Balázs
Egy szibériai tinédzser fel akart robbantani egy FSZB épületet a Minecraftben, börtönbe került
Egy tizenhat éves fiút öt év börtönre ítéltek Oroszországban, mert a vádak szerint röplapokkal támogatott egy anarchistát, robbanószerekkel kísérletezett és fel akarta robbantani a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik épületét a Minecraft nevű videojátékban.

A Gizmodo híre szerint Nikita Uvarovot "terrorista cselekményekre való felkészülés" vádjában találta bűnösnek egy orosz katonai bíróság, zárt ajtók mögött. Uvarovot és két társát, Bogdan Andrejevet és Denisz Mikhailenkót két éve tartóztatták le Kanszkban, amikor szórólapokat osztogattak, hogy ezzel támogassák Azat Miftakov matematikust, akit vandalizmusért hat év börtönre ítéltek. Az egyik röplapot a KBG-utód FSZB épületére tűzték, majd amikor a rendőrök elvették a telefonjaikat, arra utaló levelezést találtak, hogy a fiatalok egy, a Minecraftben létrehozott titkosszolgálati épületet terveznek felrobbantani, illetve robbanószerekkel is kísérleteztek.

Uvarov két társa bűnösnek vallotta magát, ezért büntetésüket felfüggesztették, ám ő ragaszkodik hozzá, hogy ártatlan. "Utoljára is azt mondom a bíróságnak, hogy nem vagyok terrorista" - idézi a fiatal férfi szavait a Guardian. Eleinte "terrorista szervezetben való részvétellel" vádolták meg őket, ám ezt bizonyítékok hiányában ejtették. A lap felidézi, hogy az elmúlt években több fiatal aktivistát és anarchistát ítéltek börtönre az országban.

Veszélyes videojátékok

A Minecraft mellett egy másik játékkal is akadtak gondjai Moszkvának az elmúlt napokban. Az Ars Technica arról számolt be, hogy a világ legismertebb életszimulátorának, a Sims-nek egy kiegészítőjét nem adják ki Oroszországban a "meleg propaganda törvény" miatt. A Sims 4 "Házassági történetek" csomagban ugyanis egy azonos nemű pár sztorija is szerepel. "Elkötelezettek vagyunk annak a szabadsága mellett, hogy ki vagy, kit szeretsz és milyen történeteket szeretnél elmesélni" - fogalmazott a Sims kiadója, az Electronic Arts. A cég másik ismert játékát, a FIFA sorozatot 2016-ban szintén megvádolták azzal, hogy a homoszexualitást népszerűsíti, amikor a sportszervezet szivárványos karszalagjai szerepeltek a játékban.

(Borítókép: Joe Raedle/Getty Images)

Az Amazon központjának felrobbantását tervezte egy texasi férfi, hogy kiiktassa az internet 70%-át Seth Pendley-t január óta figyelte az FBI, majd április 8-án őrizetbe vették, miután robbanószert vásárolt az FBI egyik titkosügynökétől. A férfi úgy gondolta, az Amazon Web Services épületeinek felrobbantásával megsemmisítheti a CIA és az FBI szervereit, valamint az internetszolgáltatások 70%-át.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.