Egy ugrálós videójáték segíthet a COVID utáni koncentrációs nehézségeken

2021 / 04 / 24 / Pőcze Balázs
Egy ugrálós videójáték segíthet a COVID utáni koncentrációs nehézségeken
A koronavírus-fertőzések nem csak a tüdőnket viselhetik meg: többeknél jelentkeznek neuropszichiátriai tünetek a gyógyulásuk után. Az Egyesült Államokban most az első, receptre felírható számítógépes játékot tesztelik az ilyen problémákkal küzdőkön.

Az EgészségKalauz cikke szerint a COVID-19 fertőzésen átesettek több mint a negyede küzd figyelemzavarral, tizenhat százalékuk pedig memóriazavarral. Egy New York-i kórházban most azt vizsgálják, hogy az EndeavorRx nevű videójáték segíthet-e a tüneteik enyhítésében.

Mi köze egy ugrálós játéknak a memóriazavarhoz?

Tavaly nyáron az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal engedélyezte, hogy a nyolc és tizenkét év közti, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) küzdő gyerekeknek a kezelőorvosuk felírja az Endeavor Rx-et. A szoftver hatásait ezt megelőzően hét évig tanulmányozták, több mint hatszáz gyerek részvételével. Nicole Wetsman, a The Verge újságírója most egy olyan kutatóval készített interjút, aki szerint a tünetek hasonlósága miatt a játék a koronavíruson átesetteken is segíthet.

Faith Gunning neuropszichológus tapasztalatai szerint azok, akik nehezen fókuszálnak és memória problémákba ütköznek, ha több dologra kell párhuzamosan figyelniük, szívesebben foglalkoznak egy videójátékkal, mint a szokásos kognitív képességfejlesztő gyakorlatokkal, mert az "kevésbé unalmas". Az EndeavorRx az online elérhető videók alapján, laikus szemmel szinte semmiben nem különbözik a népszerű ugrálós-száguldozós-gyűjtögetős platformerektől. Gunning azt mondja, a játék az időseken, sőt, lehetséges, hogy a szklerózis multiplexben szenvedőkön is segít. Ki tudtak mutatni változásokat a figyelmet és a végrehajtó készségeket támogató agyi hálózatokban, illetve korai adatok alapján a páciensek hangulatában is. A kutató abban bízik, hogy a COVID-betegeknél a kognitív képességekben és a napi működésben is képes pozitív hatást kifejteni az EndeavorRx. Az interjúban kiemelte, hogy a videójátékok mellett szól a skálázhatóság is, vagyis, hogy sokaknak írhatóak fel és sokakon alkalmazhatóak.

Ugyan ez az első számítógépes játék, amelyet receptre írnak fel az orvosok az Egyesült Államokban, ám korábban például háborús veteránokon is vizsgálták a videójátékok hatását, illetve alkalmaznak olyan módszereket is, amelyekkel a poszttraumás stresszel küzdők virtuális valóságban élhetik újra át, majd dolgozhatják fel orvosi segítséggel a harctéri élményeiket.

További cikkek a témában:

A Neuralink közzétette a videót, amelyben egy majom a gondolataival irányít egy videojátékot Úgy tűnik, Elon Musk nem túlzott, amikor azt állította, hogy van egy majmuk, ami a gondolataival pongozik.

Ingyenes, böngésző alapú játék 2020-ról Super Mario stílusában ugrándozhatjuk végig az előző, egyáltalán nem könnyű évet ebben a rövid, ingyenes, nem túl nehéz, de annál szórakoztatóbb játékban.

Mi ez az egész Animal Crossing őrület? Unatkozik? Barátkozzon mosómedvékkel!


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.