Egy új feltevés szerint nem csak létezik az „allergia a gravitációra”, de rengeteg tünet mögött ez állhat

2022 / 12 / 02 / Felkai Ádám
Egy új feltevés szerint nem csak létezik az „allergia a gravitációra”, de rengeteg tünet mögött ez állhat
Egy új hipotézis alapján meglepő ok állhat az irritábilis bél szindróma (IBS), és több tünet mögött is: a gravitációs túlérzékenység.

„Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy funkcionális bélbetegség, ami azt jelenti, hogy a bélrendszernek valamilyen működésbeli zavara van, de szervi probléma nem áll fenn.”írja a Házipatika, egy orvos most azonban egy új, ráadásul elég meglepő okot feltételez a sokak életét megkeserítő kondíció mögött: a gravitációt – számol be róla a Science Alert.

Az IBS érdekes (amellett, hogy nyilván rendkívül kellemetlen) és rejtélyes betegség, mivel a kialakulásáról nem sokat tudni. Ráadásul nem is létezik biztos teszt, amivel ezen betegség meglétét kimutatnák, az IBS-t akkor szokták egy páciensnél azonosítani, amikor az emésztőrendszeri tüneteket okozó minden más lehetséges elváltozást kizártak. Jelenleg az emberiségnek körülbelül a 10 százaléka szenved IBS-től.

Brennan Spiegel, a Los Angeles-i Cedars-Sinai kórház gasztroenterológusa azonban most egy meglepően hangzó eredettel rukkolt elő ezen betegség kialakulását illetően: nagyon konyha nyelven fogalmazva lényegében az állhat a tünetek mögött, hogy valaki „allergiás” a gravitációra. Spiegel feltevése egész pontosan az, hogy az IBS-t az váltja ki, hogy a beteg teste képtelen a gravitációt megfelelően kezelni. Mint az orvos érvel:

„A beleink olyanok, mint egy nagy zsák krumpli, amit egész életünkben magunkkal kell cipelnünk. Ha testünk szokásos gravitáció-kezelése bármilyen okból kudarcot vall, a rekeszizom lecsúszhat és összenyomhatja a beleinket, ami azoknak a mozgékonyságával kapcsolatos problémákat és a baktériumok túlszaporodását okozhatja.”

Spiegel úgy véli, hogy az idegrendszerünk is ebben a gravitációs környezetben fejlődött ki, és ezért lehet az, hogy sokan ha izgatottak, úgy érzik, hogy pillangók repkednek a gyomrukban (van is erre egy angol kifejezés: „To get/have butterflies in your stomach” – a szerk.). Az orvos szerint érdekes, hogy ugyanez a „zsigeri érzés” kerít minket hatalmába, amikor a Föld felé zuhanunk – például egy hullámvasúton vagy egy turbulenciába került repülőgépen. Spiegel hipotézise ez alapján a gyomrunk beidegzése olyan mint egy ősi gravitációs detektor, ami figyelmeztet, ha egy nagyobb zuhanás várna ránk (vagy ha épp zuhannánk) – az IBS-ben szenvedők esetén azonban ez a „detektor” meghibásodott, és akkor is jelez, ha szó sincs zuhanásról.

Az orvos szerint így a gravitáció lehet az a közös pont, amely az IBS többféle tüneteit egybefogja. Ezen feltételezett keretrendszerben a gravitációra adott rendezetlen válasz a bél-agy interakciós zavarát is kiválthatja. A belek összenyomásával akár a bél mikrobiómára is hatással lehet, túlérzékenységet, gyulladást vagy kellemetlen érzést okozva. Magyarán a gravitáció többféle módon is kialakíthatja ezeket a tüneteket – Spiegel szerint pedig elgondolkodtató, hogy a többféle ok akár egyszerre is fennállhat-e. Azt az orvos is elismeri, hogy a gravitáció, mint ok furcsán hangzik, de ahogy jobban végiggondolta, és több kollégájával is egyeztetett az ügyben, úgy egyre elfogadhatóbb magyarázatnak látszott.

Ha az IBS-t valóban az okozza, hogy a test mintegy küzd a gravitációval, akkor ez megmagyarázhatja, hogy a fizikoterápia és a testmozgás miért bizonyulhat olyan jótékony hatásúnak a tünetek enyhítésében. És ez megmagyarázhatja azt is, hogy miért emelkedik meg a szerotoninszint az IBS-betegekben. A szerotonin ugyanis egy olyan neurotranszmitter, amely elsősorban a bélben termelődik, hogy szabályozza székletürítésünket és hangulatunkat is, de a túltermelődése hasmenést válthat ki. A szerotonin ezeken kívül a vérnyomásunk szabályozásában is részt vesz.

Spiegel szerint szerotonin nélkül előfordulhat, hogy nem tudunk felállni, megtartani az egyensúlyunk, ahogy a szervezetünk vérkeringése sem fog normálisan működni. Vagyis a szerotonin-termelés zavara is a testünk gravitáció kezelésének a „meghibásodására” utalhat. Az elcsúszott szerotonin szabályozás pedig az IBS mellett egyéb betegségeket is okozhat: szorongást, depressziót, fibromyalgiát, valamint krónikus fáradtságot is. Mint az orvos mondja: ezek tehát mind a gravitációs intolerancia tünetei lehetnek.

Ezen tünetek mögött ezek szerint nem véletlen jelenik meg komoly mértékű átjárás: a krónikus fáradtság szindróma/myalgiás encephalomyelitis (CFS/ME) egy másik krónikus és legyengítő betegség, amely mögött nem ismerjük a kiváltó okot, így kezelése sincs, és gyakran társul az IBS-sel. Sok CFS/ME-s beteg nehezen áll fel, mivel ez a testhelyzetváltás hirtelen vérnyomásesést, fáradtságot, szédülést és heves szívverést okozhat náluk. Az IBS-sel társuló egyéb tünetek közé tartozik a fájdalom az alsó háti szakaszban, a fejfájás, a szédülés és a posturális tachycardia szindróma (POTS), amikor a vérnyomás lezuhan, miután az ember feláll. Mindezek tehát könnyen magyarázhatóak azzal, hogy a test nem képes megfelelően kezelni a gravitációs erőt.

Mindez Spiegel szerint is inkább csak gondolatkísérlet, de reményei szerint a betegség, valamint az IBS kezelésének a kutatása is elindulhat ebbe az irányba. A „gravitációs allergia” hipotézisben egyébként az a különösen jó, hogy könnyen tesztelhető, ráadásul nem zár ki egyéb okokat sem, amelyek adott esetben ezeket a tüneteket okozhatják.

(Kép: Pixabay/mohamed_hassan)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.