Egy új gyógyszer csökkentheti a sztrók, vagy más trauma utáni gyilkos agyduzzadást

2020 / 03 / 03 / Justin Viktor
Egy új gyógyszer csökkentheti a sztrók, vagy más trauma utáni gyilkos agyduzzadást
Az új gyógyszer - mely az egérkísérleteknél tart - az ígéretek szerint csökkentheti az agyi érkatasztrófa és más traumás esetek után fellépő agyduzzanatot, melynek kezeléséhez eddig el kellett távolítani a koponyatetőt - és még ez sem garantálta a túlélést. A noninvazív megoldás óriási előrelépést jelentene az orvostudományban.

Az agy duzzadása kegyetlen gyilkos

Az Exeteri Egyetem tudósai felfedezték, hogy az esszenciális fehérjék stroke után történő szállításának hibája az agyban, hogyan válthat ki olyan duzzanatot, ami súlyos károkat okozhat. A felfedezés nyomán most olyan vegyülettel álltak elő, amely hatékonyan képes volt kezelni ezt a hibát a laboratóriumi kísérletek során, új kezelésekhez vezetve. Mindez alternatív, hatékonyabb módszert kínálhat általánosságban is, az agyduzzanatok kezelésére. 

Hatásmechanizmus

A ZT-1a nevű vegyület egy olyan útvonalon célozódik, amely azokat a fehérjéket szabályozza, amelyek a részecskék és a víz transzporterei a sejtekben. Működése során megállítja a katalizátorokat, amelyek elindítanák a fehérjéket, amelyek a sor végén felesleges vizet szállítanának az agyba. A szert olyan egereken és patkányokon tesztelték, melyek sztrókon estek át, vagy vízfejűségük (hydrocephalus) volt, amely állapotban az agyat körülvevő folyadék elfolyása akadályozott, és emiatt felszaporodik, a mennyisége megnő. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az új vegyületnek lehetősége van megállítani az agyi duzzanatot, elképzelhetően csökkentve az agyi sérülés és halál esélyét.

A vegyületet felfedező csoportot Dr. Jinwei Zhang, az Exeteri Egyetemi Orvostudományi Egyetem tanára vezette, Kínában és az Egyesült Államokban dolgozó munkatársakkal. Zhang elmondta:  

„A sztrók utáni agyi duzzanat általános és pusztító probléma a betegek és családjaik számára. Felfedezésünk megoldhatja a sürgős kezelési igényt, amely hatékony alternatívát jelenthet az invazív műtéttel szemben."

Kísérleti stádium

"A gyógyszer még laboratóriumban van, és további fejlesztést igényel, de az eddig eredmények ígéretesek a stroke, és olyan más agyi sérülések, mint például a vízbe fúlás, fulladás vagy szívroham kiváltotta agyduzzadás hatékony csökkentése." 

A fejlesztési munkát egy szakértőkből álló konzorcium végezte, a jelátvitel területén Dr Jinwei Zhang, Exeteri Egyetem, Egyesült Királyság, az orvosi vegyészet területén Xianming Deng professzor, a Xiamen Egyetem, Kína, az Idegsebészet és a sejt- és molekuláris élettan területén Dr. Kristopher T. Kahle, Yale Orvostudományi Iskola, USA, és a neurológia területén Dandan Sun professzor, a Pittsburghi Egészségügyi Rendszer Veterán Ügyek USA részvételével. A tanulmányt a Nature Communications folyóiratban teszik közzé.

(Forrás: TechExplorist Képek: Pexels)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.