Egy új gyógyszer csökkentheti a sztrók, vagy más trauma utáni gyilkos agyduzzadást

2020 / 03 / 03 / Justin Viktor
Egy új gyógyszer csökkentheti a sztrók, vagy más trauma utáni gyilkos agyduzzadást
Az új gyógyszer - mely az egérkísérleteknél tart - az ígéretek szerint csökkentheti az agyi érkatasztrófa és más traumás esetek után fellépő agyduzzanatot, melynek kezeléséhez eddig el kellett távolítani a koponyatetőt - és még ez sem garantálta a túlélést. A noninvazív megoldás óriási előrelépést jelentene az orvostudományban.

Az agy duzzadása kegyetlen gyilkos

Az Exeteri Egyetem tudósai felfedezték, hogy az esszenciális fehérjék stroke után történő szállításának hibája az agyban, hogyan válthat ki olyan duzzanatot, ami súlyos károkat okozhat. A felfedezés nyomán most olyan vegyülettel álltak elő, amely hatékonyan képes volt kezelni ezt a hibát a laboratóriumi kísérletek során, új kezelésekhez vezetve. Mindez alternatív, hatékonyabb módszert kínálhat általánosságban is, az agyduzzanatok kezelésére. 

Hatásmechanizmus

A ZT-1a nevű vegyület egy olyan útvonalon célozódik, amely azokat a fehérjéket szabályozza, amelyek a részecskék és a víz transzporterei a sejtekben. Működése során megállítja a katalizátorokat, amelyek elindítanák a fehérjéket, amelyek a sor végén felesleges vizet szállítanának az agyba. A szert olyan egereken és patkányokon tesztelték, melyek sztrókon estek át, vagy vízfejűségük (hydrocephalus) volt, amely állapotban az agyat körülvevő folyadék elfolyása akadályozott, és emiatt felszaporodik, a mennyisége megnő. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az új vegyületnek lehetősége van megállítani az agyi duzzanatot, elképzelhetően csökkentve az agyi sérülés és halál esélyét.

A vegyületet felfedező csoportot Dr. Jinwei Zhang, az Exeteri Egyetemi Orvostudományi Egyetem tanára vezette, Kínában és az Egyesült Államokban dolgozó munkatársakkal. Zhang elmondta:  

„A sztrók utáni agyi duzzanat általános és pusztító probléma a betegek és családjaik számára. Felfedezésünk megoldhatja a sürgős kezelési igényt, amely hatékony alternatívát jelenthet az invazív műtéttel szemben."

Kísérleti stádium

"A gyógyszer még laboratóriumban van, és további fejlesztést igényel, de az eddig eredmények ígéretesek a stroke, és olyan más agyi sérülések, mint például a vízbe fúlás, fulladás vagy szívroham kiváltotta agyduzzadás hatékony csökkentése." 

A fejlesztési munkát egy szakértőkből álló konzorcium végezte, a jelátvitel területén Dr Jinwei Zhang, Exeteri Egyetem, Egyesült Királyság, az orvosi vegyészet területén Xianming Deng professzor, a Xiamen Egyetem, Kína, az Idegsebészet és a sejt- és molekuláris élettan területén Dr. Kristopher T. Kahle, Yale Orvostudományi Iskola, USA, és a neurológia területén Dandan Sun professzor, a Pittsburghi Egészségügyi Rendszer Veterán Ügyek USA részvételével. A tanulmányt a Nature Communications folyóiratban teszik közzé.

(Forrás: TechExplorist Képek: Pexels)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.