Egy új hormonális terápiával jelentősen javulnak az idősebb nők kognitív képességei

2020 / 04 / 18 / Justin Viktor
Egy új hormonális terápiával jelentősen javulnak az idősebb nők kognitív képességei
Az ösztrogénről kimutatták, hogy jelentős szerepet játszik a kognitív funkciókban és az agy általános egészségének fenntartásában. Emiatt számos, a kognitív hanyatlás megakadályozására irányuló tanulmány vizsgálja azokat a hatásokat, amelyeket az ösztrogénszint csökkenése a menopauza átmenetének során okoz. Nemrég választ találtak erre a problémára egy hormonális terápiában.

Mivel a nők között gyakoribbak az Alzheimer-kórban szenvedők, mint a férfiak között, valószínű, hogy a hormonoknak valamiféle köze lehet ehhez. Csak Amerikában az Alzheimer-kór 5,5 millió esetének kétharmada a nők közül kerül ki. Ez a jelentős nemek közötti különbség a nemekre jellemző tényezőkre, például az ösztrogén hormonra mutat.

Ezenkívül más tanulmányok is felvetették az ösztrogén szerepét a tanulási képesség és az emlékezet javításában. Egy új kutatás során hosszabb reprodukciós ablakot teszteltek, hormonterápiával kiegészítve, és az eredmények kognitív előnyöket mutattak ki. A kutatást a Menopause orvostudományi  folyóiratban, az Észak-Amerikai Menopauza Társaság folyóiratában tették közzé.


Ösztrogén molekula képe, a hormont tartalmazó gyógyszerekből kirakva (Kép: healthmindandlife.com)

A tanulmány főbb adatai

  • Több mint 2000 posztmenopauzális nő vett részt^a kutatásban
  • A kutatók 12 év alatt megfigyelték őket, megvizsgálva az ösztrogén és a kognitív hanyatlás közötti összefüggést
  • A nők ösztrogén-expozíciójának időtartamára koncentráltak
  • Figyelembe vettek olyan tényezőket, mint a terhességek száma, a szoptatás időtartama, az első havivérzés (menarche) időszakától a menopauzáig eltelt idő, és a hormonterápia alkalmazása

Az eredmények

  • Megállapítást nyert, hogy az ösztrogén hosszabb ideig tartó expozíciója jobb kognitív (észlelés, megismerés) képességekkel (státusszal) jár idősebb felnőtt nőkben
  • Megállapítást nyert, hogy a jótékony hatások kiterjeszthetőek a hormonterápia alkalmazásával, különösen a legidősebb nők esetében
  • Azok, akik korábban kezdték el a hormonterápiát, magasabb kognitív teszteredményt mutattak, mint azok, akik később kezdtek hormonszedést

Noha a hormonterápia alkalmazása kockázat-haszon arányának felmérése bonyolult és személyenként is megvizsgálandó, ez a tanulmány további bizonyítékokat szolgáltat a hormonterápia jótékony kognitív hatásaira, különösen akkor, ha a menopauza után korán megkezdődik. A tanulmány kiemeli, a korai ösztrogénhiány kognitív egészségre való potenciális káros hatását a korai menopauza idején, megfelelő ösztrogénpótlás nélkül. 

Összefoglalva: az ösztrogén expozíciós hormonterápia hosszabb időtartama jobb észlelési és felismerési képességeket eredményezhetnek az idősebb felnőtt nőknél.

(Forrás: IntelligentLiving Képek: Flickr, Piqsels)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.