Egy új izomrészletet fedeztek fel az emberi testben

2021 / 12 / 27 / Bobák Zsófia
Egy új izomrészletet fedeztek fel az emberi testben
A rágóizmot hagyományosan két rétegből álló struktúraként definiálják az anatómiai leírások, de most egyértelműen azonosították azt a harmadik réteget is, amely hasznos segítséget nyújt a rágásban.

A Bázeli Egyetem és a Bázeli Fogorvostudományi Egyetemi Központ (UZB) kutatói egy olyan réteget azonosítottak az emberi rágóizomban, amelynek szerkezetét korábban még nem írták le pontosan, pedig fontos funkciót tölt be a rágás során. A rágóizmot az anatómiakönyvek eddig kétrétegű struktúraként definiálták, pedig, ahogy kiderült, valójában három részből áll, egy felszíni, egy mélyebben található és egy ez alatt elhelyezkedő rétegből. Ez utóbbi, a kutatók által Musculus masseter pars coronidea-ra keresztelt részlet az, amelyet a mostani vizsgálatok alatt feltártak és egyértelműen bizonyították, hogy valójában egy különálló egységet alkot.

Az egyetem közleménye szerint nem ez az első eset, hogy kétségbe vonták a rágóizom hagyományos leírásának helytálló voltát, már korábbi tanulmányok is utaltak rá, hogy a mélyebben található réteget esetleg két rész alkotja, de eddigi jellemzések nem tették elég világossá, hogy vajon az ember esetében is megállja-e a helyét ez a felosztás, mivel főként különböző állatfajokhoz tartozó egyedeken végezték a vizsgálatokat. Ahhoz, hogy tisztázzák az időnként egymásnak is ellentmondó kutatási eredmények igazságát, a kutatók 12 formaldehidben tartósított és 16 friss holttestről készítettek CT-felvételeket, valamint egy élő pácienst is megvizsgáltak, az elemzések alapján pedig megállapították, hogy az arccsont alatt elhelyezkedő processus zygomaticus részről induló és onnan az alsó állkapocsba futó izomréteg valóban anatómiailag elkülöníthető egységnek számít.

Az újonnan megfigyelt és elnevezett "testrész" feladata, hogy stabilizálja és hátrahúzza az állkapcsot.

"Általában azt feltételezzük, hogy az anatómiai kutatások során az elmúlt száz évben nagyon alapos munkát végeztek, de amit találtunk, az ahhoz hasonló, mint mikor a zoologusok felfedeznek egy új gerinces fajt."

- mondta Christoph Türp, aki Mezey Szilviával, a Bázeli Egyetem kutatójával együtt végezte a vizsgálatokat. A felfedezés segíthet az orvosoknak az állkapocs műtétek során és az állkapocs ízületeinek kezelésében a kutatók szerint.

(Fotó: Jens. C. Türp, University of Basel / UZB, Getty Images/ForeverLee)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Futótűzként terjed a drog, amiből már egy tabletta elfogyasztása is halálos
Futótűzként terjed a drog, amiből már egy tabletta elfogyasztása is halálos
A fentanil a heroinnál 50-szer, a morfiumnál pedig 100-szor erősebb, az anyagból már 2 milligramm is halálos adagnak számít.
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.